zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
2. Opis aparata
 
2.1 Općenito
 
Pronto je otprilike velik kao džepna knjiga. Svi priključci nalaze se na uskoj stražnjoj plohi uređaja, elementi za upravljanje smješteni su kako na gornjoj plohi tako i na uskoj prednjoj plohi. Na donjoj plohi su četiri nožice i vijci.
 
2.2 Tipke i prekidači
 
Na stražnjem dijelu gornje plohe nalazi se brajeva tipkovnica od osam kvadratičnih ravnih tipaka koje nose naziv odgovarajuće brajeve točkice. Prema tom, od lijevo udesno to su B7, B3, B2, B1, B4, B5, B6, B8. Ugrađeni zvučnik je okrugao i malo se izdiže iz kućišta. Nalazi se iza brajevih tipaka B1 i B4. Na prednjem se rubu nalaze obje palčane tipke. Široke su oko 2 cm, a isto toliko su udaljene jedna od druge. Lijeva palčana tipka (B9) koristi se kao tipka za naredbe, dok desna palčana tipka (B0) služi kao razmaknica.
U prednjem dijelu smještene su četiri male, ravne, okrugle sistemske tipke kojima se dobivaju podaci o različitim vrijednostima ili stanjima, odnosno uključuju aplikacije Pronta. Dvije sistemske tipke - S1 i S2 - su lijevo od lijeve palčane tipke, druge dvije sistemske tipke - S3 i S4 - smještene su desno od desne palčane tipke.
U sredini gornje plohe nalazi se brajev redak s 18 slovnih mjesta (brajevih modula). Svaki element ima otraga tzv. kursorsku tipku (gumb) (P). Uz brajev redak poredano je ukupno 6 malih okruglih tipaka koje nazivamo tipke za brajev redak. Zamislimo ih kao brajevu šestočku. Pritom su tri točkice lijeve polovine lijevo uz brajev redak, a odozgo prema dolje označavamo ih brojevima D1, D2, D3. Tri točkice desne polovine smještene su desno uz brajev redak, a označavamo ih odozgo prema dolje brojevima D4, D5, D6.
Između obje palčane tipke u sredini prednje plohe nalazi se navigacijska tipka. Ovaj pokretni prekidač može se pomicati prema gore (p-gore), prema dolje (p-dolje), ulijevo (prema lijevo= p-lijevo) i udesno (prema desno = p-desno) te pritiskom sredine (p-sredinu). Navigacijskom se tipkom izvode pomicanja u izbornicima i aplikacijama.
Na prednjoj plohi - ispod sistemske tipke S2 - nalazi se tipka REC za snimanje govora (diktafon). Odmah do nje, ali skriven u kućištu, je mikrofon.
 
2.3 Priključci i sučelja
 
Kada govorimo o mjestu pojedinih elemenata, polazimo od pretpostavke da Pronto leži pred korisnikom. U sredini stražnje plohe, a ispod zvučnika, nalazi se oko 1,5 cm dugački izdanak. To je antena za “Bluetooth” radiovezu.
Lijevo od toga je uski prorez duljine otprilike 5 cm. U njega se stavljaju Compact
Flash memorijske kartice (CF). U tom se otvoru već nalazi CF memorijska kartica. Slično disketi, i na CF memorijsku karticu možete pohranjivati tekstualne ili datoteke s MP3 glazbom i kasnije ih prenijeti na druge uređaje koji mogu čitati CF kartice.
Karticu vadite tako da je na donjem rubu poduhvatite noktom . Taj rub malo viri između kućišta i ruba otvora. Povucite karticu prema natrag i izvucite je iz uređaja. Prilikom stavljanja CF kartice pazite da je gurnete skroz natrag.
Skroz lijevo, otprilike 1 cm od lijevog brida kućišta nalazi se mali, okrugli otvor za utikač kabela mrežnog ispravljača (punjača). Desno od Bluetooth antene nalazi seokrugla utičnica za slušalice, do nje je mali četvrtasti otvor Mini-USB sučelja, a do njega su dva mala okrugla otvora infracrvenog sučelja (IrDA).
Četvrtasti otvor skroz desno je kombinacija serijskog sučelja i priključnice za vanjsku tipkovnicu (PS2 utičnica).
 
2.4 Kabeli i pribor
 
USB kabel je predviđen za priključak na osobno računalo. Dugačak je otprilike 1,5 m. Na jednom je kraju običan USB utikač koji se priključuje u slobodno USB sučelje na osobnom računalu. Na drugom je kraju Mini-USB utikač za Mini-USB sučelje na Prontu. Prilikom priključivanja pazite na ispravan smjer priključivanja utikača u obliku trapeza. Ukoliko utikač ne ulazi utičnicu, okrenite ga.
Osim priključivanja kabela, Za razmjenu podataka s osobnim računalom morate pokrenuti program Microsoft ActiveSync. O tome pročitajte odgovarajuće poglavlje u datoteci s priručnikom.
 
Kombinirani kabel objedinjuje serijski kabel i priključak za vanjsku tipkovnicu (PS2). Na jednom je kraju 9-polni serijski utikač ženski) za priključak na serijsko sučelje osobnog računala. Od tog utikača račvaju se dva kabela: jedan dulji i jedan kraći. Na kraju duljega kabela nalazi se mali četvrtasti utikač za priključak na Pronto. Taj se utikač uključuje u kombiniranu priključnicu na Prontu, a 9-polni serijski utikač u slobodnu priključnicu osobnog računala. Prilikom uključivanja u kombiniranu priključnicu pazite da deblja strana gleda prema dolje. Kad vadite utikač, bezuvjetno pritisnite oba mala ispupčenja na bočnim stranicama utikača kako biste ga oslobodili i tek tada ga izvucite.
Na kraju kraćeg kabela je okrugli utikač koji se može povezati s okruglim PS2 utikačem kabela tipkovnice. Normalne standardne tipkovnice za osobno računalo troše - u pravilu - malo struje pa se bez problema mogu koristiti s Prontom. U načelu priključiti se mogu i druge tipkovnice. Ipak, valja imati na umu da neke specijalne tipkovnice troše znatno više struje nego normalne pa stoga nisu prikladne za Pronto. Za jednostavnije priključivanje vanjske tipkovnice postoji kraći kabel koji ima samo oba potrebna utikača (kombinirani i PS2).
 
2.4.1 Memorijske kartice
 
Kao prenosiv medij za pohranjivanje podataka Pronto može koristiti Compact Flash memorijske kartice (CF Card) tipa II, I ali i III. Memorijska kartica koja se dobiva s Prontom kapaciteta je 1 GB i nalazi se u aparatu u spremištu na stražnjoj plohi. Mogu se upotrebljavati i CF memorijske kartice drukčijeg kapaciteta (npr. 2 GB i više). 
Upozorenje: Veća brzina CF memorijskih kartica tipa III nije za Pronto od nekog značaja. Uporaba Microdrive za tvrde ploče teoretski je moguća, ali radi povećanog utroška struje nije preporučljiva.
Pomoću memorijske kartice jednostavno se i brzo mogu razmjenjivati datoteke između Pronta i ostalih aparata koji mogu čitati CF kartice. U tu svrhu treba uspostaviti vezu preko ActiveSync (Pronto se priključi na osobno računalo, CF kartica ostaje u Prontu), a može se koristiti i tzv. čitač kartica (Card Reader).
 
2.5 Torbica
 
Kad je u torbici, Pronto je dobro zaštićen, ali uvijek spreman za rad (na dohvatu). Svejedno da li sjedite ili stojite s Prontom možete brzo i sigurno raditi. Na stražnjoj se strani torbice - dolje u sredini - nalazi pritisni gumb. Dva široka ušitka omogućuju uporabu torbice kao naramene torbice. Narameni remen, čija se duljina može mijenjati, pričvršćuje se karabinjerskim zatvaračima na bočne metalne kolute.
Dok je u torbici, gornja ploha Pronta zaštićena je preklopnim dijelom . Pomoću širokog čičak zatvarača pričvršćuje se na prednjoj plohi torbice i može se brzo povući nadolje. Zahvaljujući fiksacijama za svaki brid aparata što se nalaze unutar torbice, ispadanje Pronta nije moguće.
Na uskoj prednjoj strani torbice nalaze se dva izreza. Zahvaljujući tome tipka REC za snimanje govora i navigacijska tipka mogu se koristiti i kada je torbica zatvorena.
Zahvaljujući otvoru na uskoj stražnjoj plohi svi su priključci dostupni.
 
2.5.1 Vađenje i stavljanje Pronta
 
Otvorite pritisni gumb što se nalazi između donje i stražnje plohe torbice. Izvucite spojku (umetak). Sada se stražnja ploha može odmaknuti, a Pronto se može lako izvaditi i ponovo staviti. Pazite da nakon vraćanja spojke (umetka) dobro stisnete pritisni gumb.
 
2.6 Akumulator i mrežni ispravljač
 
Ugrađeni akumulator (Li-ionski) omogućuje da Pronto radi otprilike 25-30 sati uz maksimalno opterećenje.
Ukoliko napon akumulatora padne ispod određene vrijednosti, Pronto će Vas o tome automatski obavijestiti (upozoriti), Prva poruka - kada napunjenost akumulatora iznosi oko 10% - glasi "Akumulator se prazni", zatim "Napunite akumulator" i na kraju - u kraćim razmacima - "Hitno napunite akumulator!". Nakon toga Pronto - kad se radi o verzijama PIC 8 ili 12 - prelazi u postavu štedljivog utroška struje (Stand-by, odnosno suspend). Zahvaljujći tome i nepohranjene datoteke će se - barem privremeno - sačuvati. U ovoj prisilnoj Stand-by postavi Pronto se više ne može uključiti, ali se u određenim razmacima oglašava zvučnim signalom. Za nastavak rada ukopčajte punjač čime se i akumulator automatski puni. Prisilno Stand-by stanje traje najviše 10 sati. Nakon toga se Pronto potpuno isključuje, a posljedica je gubitak svih nepohranjenih podataka. Automatsko iskapčanje zbog preniskog napona prati zvučni signal (visoki-visoki-duboki), a na brajevom se retku pojavljuje poruka “Battery low”.
 
Upozorenje! PRONTO ne pravi automatski sigurnosne kopije, to jest PRONTO će zbog preniskog napona izgubiti sve nepohranjene podatke.
 
Za punjenje akumulatora koristite samo dobiveni punjač (mrežni ispravljač). Vrijeme punjenja je oko 4 sata. Najprije uključite mali utikač na kabelu mrežnog ispravljača u okrugli otvor koji se nalazi skroz lijevo na stražnjoj plohi Pronta. Spojite posebni strujni kabel s ispravljačem i potom rasvjetnom mrežom. Nakon punjenja najprije izvadite strujni kabel iz utičnice za rasvjetnu mrežu, a tek onda izvucite mali utikač iz Pronta.
Pritisnete li dva puta kratko sistemsku tipku S3, dobit ćete podatak o napunjenosti akumulatora u postocima. Kad je mrežni ispravljač ukopčan javlja se poruka “Brzo punjenje“ ako se akumulator puni, odnosno “Dopunjavanje” ako je akumulator napunjen.
 
Upozorenje: Napon punjenja za Pronto ne smije biti veći od 5 volta. Pogrešan mrežni ispravljač može oštetiti Pronto. Neispravni akumulator smije mijenjati samo stručna osoba. Da biste izbjetli oštećenja aparata, obratite se našem servisu.
 
Održavanje akumulatora: Da bi akumulator zaista funkcionirao kako treba i Pronto radio na akumulator ovdje navedeno vrijeme, treba ga otprilike svaka tri mjeseca potpuno napuniti (treba biti priključen na struju 5 sati) i potom ga isprazniti do prisilnog Stand-by stanja.
 
Upozorenje: Nemojte zaboraviti da prije potpunog pražnjenja akumulatora treba pohraniti sve podatke i promjene!
 
2.7 Čuvanje i održavanje
 
- Izbjegavajte vlagu i vodu.
- Čistite kućište samo čistom, suhom krpom. Ne koristite sredstva za čišćenje ili otopine.
- Čuvajte aparat od prevelike topline, npr. od zagrijavanja na suncu, od ostavljanja aparata na radijatorima, od topline
   u zagrijanom automobilu itd.
- Pazite da ne dođe do mehaničkih oštećenja kućišta ili pribora.
- Za punjenje akumulatora upotrebljavajte samo mrežni ispravljač dobiven s Prontom.
- Osobito vodite računa o slijedećem:
- Čak i kada je torbica zatvorena, osjetljivi elementi na prednjoj i stražnjoj plohi samo su uvjetno zaštićeni. Pazite da  
 se prilikom odlaganja torbice ti osjetljivi dijelovi ne zaprljaju ili ne oštete vlagom. Ukoliko imate pitanja ili se pojave
 neke smetnje, obratite se našem servisu:
 
BAUM Retec AG 
(Servis)
In der Au 22
D-69257 Wiesenbach
Telefon: (00496223) 4909-0
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb