zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
Office odsad na sva 'tri ekrana' u vašem životu
 
Autor:Goran Vugrinec
Objavljeno: 08.04.2010
 
Uskoro nam stiže novi Microsoft Office – bit će predstavljen na predstojećoj konferenciji Microsoft WinDaysWinDays10 u Rovinju za samo dva tjedna. Danas vladaju posve novi trendovi u poslovanju koji se, između ostalog, očituju i u potrebi da pristup podacima i dokumentima bude fleksibilan i moguć s bilo kojeg uređaja i bilo kojeg mjesta. Novi Office 2010 koji nam iz Microsofta stiže u narednim mjesecima upravo je i napravljen tako da njegovi korisnici imaju isti dojam tijekom korištenja, te da se njime služe na jednak način neovisno o tome rade li na svojem osobnom računalu, u nekom Internet cafeu ili pak u hodu, korištenjem mobilnog uređaja.
 
Osim toga, granica između kućne i poslovne upotrebe računala i aplikacija sve je nejasnija, pa korisnici žele više izbora i veću fleksibilnost pri odlučivanju o načinu, mjestu i vremenu rada – bilo to od kuće, na poslu ili dok su na putu.
Tri ekrana koja obilježavaju gotovo svačiji život su ekran osobnog računala, „virtualni“ ekran koji gledamo kroz web preglednik dok se nalazimo na nekom drugom računalu te, konačno, ekran mobilnog telefona. Dokumenti će u novom Officeu 2010 izgledati jednako, neovisno o tome kako im se i odakle pristupa; to, naime, znači da će postojati i verzija Officea koju ćete moći koristiti u web pregledniku, kao i posebna verzija za mobilne telefone. Više nećete morati biti za svojim računalom da biste radili na svojim dokumentima, a Office Mobile 2010 uključuje i mobilne verzije Worda, Excela, PowerPointa, OneNotea i novog Microsotovog alata, SharePoint Workspace Mobilea, koji će naročito biti potreban poslovnim korisnicima čije tvrtke već koriste SharePoint rješenje. Timski rad, zajednički rad na dokumentima, također je nešto što je „provučeno“ i zajedničko svim Office aplikacijama.
 
Niz poboljšanja u novom paketu Office učinjen je i u smjeru povećavanja produktivnosti. Nova mogućnost, „brzi koraci“, objedinjuje više zadataka koji se često ponavljaju u jednu funkciju, pa će tako sada, primjerice, biti dovoljno pritisnuti jedan gumb da biste poslali elektroničku poruku s dokumentom cijelom timu. Vrpca s alatima slična je onoj u prethodnoj verziji Officea, ali su određena poboljšanja ipak napravljena kako bi ona još bolje prepoznavala namjere korisnika i prilagodila mu korisničko sučelje.
 
Tu su i mogućnost pretpregleda lijepljenja (nakon operacije kopiranja), kako bi se izbjegle sve one situacije u kojima neki sadržaj zalijepite u dokument samo da biste zaključili da to ipak niste željeli napraviti ili da ne izgleda dobro. Office programi dobili su i osnovne alate za osnovno uređivanje slika izravno u dokumentu pa korisnicima Officea 2010 niti za to neće biti potrebne dodatne aplikacije. Slično tome, alati za uređivanje videozapisa u programu PowerPoint omogućuju rezanje i prilagodbu videozapisa, dodavanje knjižnih oznaka i druge funkcije bez potrebe za softverom za uređivanje
videozapisa.
 
Društvene mreže sada stižu i u Office! Outlook dobiva nešto što se naziva Social Connector, alat koji korisniku predočava povijest njegovih komunikacija na društvenim mrežama. U početku će ovaj alat podržavati Microsoftov popularni Windows Live te poslovnu platformu SharePoint, ali i profesionalnu društvenu mrežu LinkedIn, MySpace te, naravno, popularni Facebook. Nema, dakako, nikakvih prepreka da i druge društvene mreže, poput Twittera, još prije pojave Officea na tržištu razviju svoja sučelja prema Outlooku i povežu se s ovim glavnim alatom za svakodnevnu produktivnost u novom Officeu.
 
Profesionalne korisnike Officea koji se bave vođenjem projekata u svojim tvrtkama razveselit će i informacija da je Microsoft Project, bez ikakve dvojbe najbolji alat za planiranje projekata i upravljanje njima, također osvježen. Ova aplikacija, dio Office sustava, također je sada dobila korisničko sučelje s vrpcama po uzoru na ostale aplikacije iz paketa, a svoju će snagu u poslovnoj primjeri dokazati i zbog novouvedene integracije sa platformom SharePoint koja omogućava poslovnu suradnju i zajednički rad na dokumentima i projektima, a koja se već koristi u mnogim tvrtkama i u Hrvatskoj.
 
Za Office se može lako reći da je najvažniji Microsoftov proizvod, a vjerojatno i najvažniji skup aplikacija koji gotovo svatko od nas svakodnevno koristi. Ova tvrtka godišnje ulaže više od jedne milijarde dolara kako bi Office svakom novom verzijom i brojnim dodacima te novim tehnologijama opravdao očekivanja svojih korisnika i omogućio im da budu produktivniji s informacijama koje im stoje na raspolaganju u njihovoj tvrtki ili domu te da stvaraju ljepše, atraktivnije dokumente. Dakako, baš poput prethodnih verzija, i novi će se Office moći nabaviti u hrvatskoj inačici, s prevedenim sučeljem i uključenim programom za automatsku provjeru pravopisa.
 
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb