zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
Prilog X4
Kratke upute za Bluetooth priključak Pronto kao brajev redak
tvrtke BAUM Retec AG
 
Stanje: 07. svibnja 2005
 
Sadržaj
 
1. O ovim kratkim uputama
 
2. Instalacija softvera, drivera za uređaj i prvo korištenje Bluetooth okruženja i njegova konfiguracija
2.1 Instalacija softvera i driver za "DLINK DBT 120 USB
Bluetooth Adapter" (za Windows 2000 i Windows XP)
2.2 Osobitosti u korištenju Service Pack 2 za Windows XP o kojima valja voditi računa
2.2.1 Uporaba Microsoftovih drivera za Bluetooth uređaje
2.2.2 Uporaba instalacijskog CD-a za softver i drivere za Bluetooth uređaje proizvođača
2.3 Prvi korak u Bluetooth okruženju i konfiguracija softvera
 
3. Priprema Pronta kao brajevog retka za osobno računalo u Bluetooth okruženju i
potrebna podešenja Virga
3.1 Priprema Pronta kao brajevog retka za osobno računalo u Bluetooth okruženju
3.2 Odabir Pronta kao brajevog retka u Virgovom izborniku
 
4. Napomene o Bluetooth okruženju
4.1 Optimalni uvjeti za prijam i slanje podataka u Bluetooth okruženju
4.2 Brajev redak reagira presporo, odnosno uopće ne reagira
4.3 Postava mirovanja (Standby) na osobnom računalu i Bluetooth okruženje Vašeg brajevog retka
4.4 Određivanje serijskog priključka generiranog Bluetooth konfiguracijom
 
 
1. O ovim kratkim uputama
 
Ove kratke upute opisuju postupak instalacije "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adaptera", koji je potreban kako bi Vaše osobno računalo postalo Bluetooth funkcionalno. Također se opisuje instalacija softvera i drivera te konfiguracija.
Ove upute možete proći korak po korak kako biste Pronto mogli koristiti kao brajev redak preko komunikacijskog sučelja "Bluetooth".U poglavlju 2 pronaći ćete sve korake za instalaciju. Ako koristite operativni sustav Windows XP Service Pack 2 instalacija se može izvesti automatski sa Microsoftovim driverima, pa instalacijski CD nije bezuvjetno potreban. Kod operativnih sustava Windows 2000 i Windows XP softver i driveri se moraju instalirati s instalacijskog CD-a za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter". To se opisuje u poglavlju 2.1. U starijim operativnim sustavima ne može se jamčiti Bluetooth funkcionalnost.
Poglavlje 3 opisuje pripreme za rad u Bluetooth okruženju za Pronto i prelazak na korištenje kao brajevog retka za osobno računalo.
U poglavlju 4 na jednom su mjestu neke važne napomene za nesmetani rad brajevog retka u Bluetooth okruženju.
 
Napomena:
Ove se kratke upute odnose na "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter". S njim kako u Windows 2000 tako i u Windows XP imamo vrlo dobra iskustva, a konfiguracija softvera je vrlo jednostavna i intuitivna.
 
"DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" možete, naravno, nabaviti i od tvrtke "BAUM Retec AG". No, ne morate upotrebljavati baš ovaj tip uređaja kako biste Pronto koristili kao brajev redak za osobno računalo u "Bluetooth" okruženju. Mogu se koristiti i ostali uređaji. Ukoliko Vaše osobno računalo već ima Bluetooth odašiljač, možete ga slobodno koristiti. U tom Vam slučaju ovaj opis može poslužiti kao orijentacija za konfiguraciju.
 
 
2. Instalacija softvera, drivera za uređaj i prvo korištenje Bluetooth okruženja i njegova konfiguracija
 
U nastavku se opisuje instalacija "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" sa priloženog instalacijskog CD-a. (softver, driveri za uređaj, početak rada u Bluetooth okruženju i konfiguracija.
 
Napomena:
Imajte na umu osobitosti u korištenju Service Pack 2 za Windows XP opisane u poglavlju 2.2.
 
2.1 Instalacija softvera i drivera za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" (za
Windows 2000 i Windows XP)
 
Pokrenite svoje osobno računalo i stavite instalacijski CD u CD-Rom jedinicu - dobiva se zajedno s "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapterom". Otvorite "Izbornik Start / Pokrenuti" i upišite slovnu oznaku za Vašu CD Rom jedinicu i nakon nje ":\drivers\inst.exe" (bez navodnika!) i pritisnite enter.
 
Ako je slovna oznaka Vaše CD Rom jedinice npr. "D", morali biste napisati slijedeće: D:\DRIVERS\INST.EXE
 
Nakon upisa ove staze i pritiska entera pokreće se instalacijski program za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" i prikazuje se prvi instalacijski ekran.
Pritisnite gumb "Dalje". Ubuduće za dolazak na idući instalacijski ekran možete koristiti i kombinaciju tipaka "Alt + N".
 
U drugom instalacijskom ekranu prikazuje se ugovor o licenci. Odaberite opcije "Prihvaćam uvjete ugovora o licenci" i pritisnite gumb "Dalje".
 
U slijedećem instalacijskom ekranu instalacijski program prikazuje direktorij u koi će se kopirati datoteke potrebne za korištenje ove aplikacije. Možete promijeniti predloženu stazu tako da potvrdite gumb "Promijeniti". Odaberite gumb "Dalje" kako bi se aplikacija instalirala u predloženi direktorij.
 
Sada se pojavljuje poruka da je instalacijski program spreman za provedbu instalacije softvera za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter". Pritisnite gumb "Instalirati" kako bi se postupak pokrenuo.
 
Kako za sada driveri potrebni za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" nemaju Microsoftov certifikat, u slijedećem će se instalacijskom ekranu pojaviti poruka koja Vas na to upozorava. Pritisnite gumb "OK" kako biste spriječili da Vas Microsoftov operativni sustav tijekom daljnje instalacije u više navrata upozorava na tu činjenicu, odnosno kako ne biste u svakom takvom slučaju ponovo morali aktivirati gumb "Nastaviti instalaciju".
 
Napomena:
U aplikaciji Service Pack 2 za Windows XP može se dogoditi, iako aktivirate gumb "OK", da Vas Windows još jednom upozori kako ste instalirali softver koji nema Microsoftov certifikat i da odmah trebate prekinuti instalaciju. U tom slučaju aktivirajte gumb "Nastaviti instalaciju", kako bi se, unatoč upozorenju, instalirao softver i potrebni driveri za uređaj.
 
Nakon toga instalacija se nastavlja i, ovisno o jačini sustava, može potrajati neko vrijeme. Dok traje instalacija možete Pronto pripremiti za rad u Bluetooth okruženju i pokrenuti funkciju “Brajev redak za osobno računalo” (pogledajte poglavlje 3).
 
Ukoliko uređaj "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" do sada još nikada niste priključivali na svoje osobno računalo, instalacijski će Vas program odgovarajućom porukom upozoriti na nepostojanje tog uređaja. Sada, dakle, priključite "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" u USB ulaz Vašeg osobnog računala (pritom imajte na umu napomene navedene u poglavlju 4.1) i pritisnite gumb "OK" za nastavak instalacije. Nakon toga se instaliraju driveri za uređaj. I ovaj postupak, ovisno o jačini sustava, može potrajati neko vrijeme. Kad se taj postupak okonča, dobit ćete poruku da je instalacija bila uspješna pa možete zatvoriti pomoćnika za instalaciju, tako da pritisnete gumb "Dovršiti".
 
Sada je instalacija softvera i drivera za uređaj završena pa se u idućem koraku možete posvetiti prvom pokušaju rada u Bluetooth okruženju i konfiguraciji softvera.
 
2.2 Osobitosti u korištenju Service Pack 2 za Windows XP o kojima valja voditi računa
 
Service Pack 2 za Windows već ima u sebi Microsoftov driver za Bluetooth uređaje koji se može koristiti za uporabu Pronta kao brajevog retka u Bluetooth okruženju.
Savjetujemo Vam, ipak, da taj Microsoftov driver za Bluetooth uređaje upotrebljavate samo onda kad ne mislite koristiti neke druge Bluetooth funkcije (npr. sinkronizacija, prijenos podataka, mreža i sl.), jer ne možemo jamčiti da taj Microsoftov driver za Bluetooth uređaje korektno podržava sve te funkcije. 
 
Prema tome, ukoliko ne želite koristiti druge funkcije Bluetooth okruženja, sasvim je dovoljno izvesti korake opisane u poglavlju 2.2.1 kako biste Pronto mogli koristiti u Bluetooth okruženju sa Microsoftovim driverom za Bluetooth uređaje što se nalazi u Service Pack 2 za Windows XP. U tom slučaju nije potreban postupak instalacije softvera i drivera za uređaje kakav je "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" opisan u poglavlju 2.1.
 
Međutim, ako želite koristiti i ostale Bluetooth funkcije, preporučujemo Vam da instalirate softver i drivere za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" i njihovu konfiguraciju. U tom slučaju vodite računa o koracima opisanima u poglavlju 2.2.2 koje ste trebali prisilno izvesti nakon instalacije opisane u poglavlju 2.1, kako bi se postiglo nesmetano funkcioniranje Pronta kao brajevog retka za osobno računalo.
 
Ako koristite operativne sustave "Windows 2000", odnosno "Windows XP" sa Service Pack 1", možete preskočiti poglavlja 2.2.1 i 2.2.2 i odmah prijeći na poglavlje 2.3.
 
 
2.2.1 Uporaba Microsoftovih drivera za Bluetooth uređaje
 
1. Pokrenite svoje osobno računalo i priključite "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" u USB priključnicu Vašeg osobnog računala. Nakon toga automatski se aktivira prepoznavanje uređaja i Microsoftovi driveri za Bluetooth uređaje potpuno se samostalno instaliraju. Pošto nakon nekog vremena instalacija bude gotova, pojavljuje se u području za podatke na donjem rubu ekrana (Systemtray) simbol s oznakom "Bluetooth uređaji", odnosno
u upravljanju sustavom dodan je novi element s oznakom "Bluetooth uređaj".
2. Sada uključite Pronto. Otvorite sa S3 Prontov izbornik, odaberite element Podešenja/Sučelja i aktivirajte kontrolno polje “Bluetooth”.
3. Pokrenite Prontovu aplikaciju za brajev redak. U tu svrhu otvorite Prontov izbornik, odaberite element “Brajev redak za osobno računalo” i sa “zvjezdica i lijeva palčana tipka” (B9B3B5) otvorite izbornik naredaba. Tu odaberite element “Veza/Bluetooth”. Nakon toga ponovo otvorite izbornik naredaba i odaberite element “Pokrenuti Bluetooth”.
4. Na osobnom računalu dođite do gumba Start (kombinacija tipaka CTRL+ESC, ESC) i potom dva puta pritisnite kombinaciju tipaka shift + tabulator". Došli ste u područje podataka (Systemtray). Desnim ili lijevim kursorom dođite do simbola "Bluetooth uređaji".
5. Sada pritisnite aplikacijsku tipku ili kombinaciju tipaka shift + F10 kako biste otvorili aplikacijski izbornik. U njemu, gornjim ili donjim kursorom, odaberite element "Dodati Bluetooth uređaj" i pritisnite enter.
6. Otvara se komunikacijsko polje. Pritisnite razmaknicu za aktivaciju kontrolnog polja "Uređaj je definiran i može se prepoznati". Sada pritisnite gumb “Dalje” (Alt+n).
7. Započinje traženje Bluetooth uređaja. To može potrajati neko vrijeme. Pošto se Pronto pronađe, pojavljuje se u komunikacijskom polju u popisu pronađenih uređaja element: PRONTO.
8. Pomičite se u tom popisu gore ili dolje sve dok ne dođete do elementa “Pronto”.  Tabulatorom dođite do elementa “Dalje” i potvrdite ga.
9. Odaberite u slijedećem komunikacijskom polju opciju "Koristiti glavni ključ iz dokumentacije". Zatim tabulatorom dođite do upisnog polja za Pin i tu upišite “1234” - bez navodnika, svakako. Potom pritisnite gumb “Dalje” (Alt+N).
10. Nakon nekog vremena ključ je prenijet. Potom pritisnite gumb “Dovršiti”.
11. Na Prontu se otvara komunikacijsko polje “Upit o Bluetooth vezi Uređaj IME.” Ispod toga je PIN 1234 već upisan. Na kraju potvrdite gumb OK.
12. Na osobnom računalu dođite, kako je to opisano u koraku 4, u području podataka do simbola "Bluetooth uređaji”. Otvorite aplikacijski izbornik, dođite  do elementa "Otvoriti Bluetooth podešenja" i pritisnite enter.
13. Otvara se komunikacijsko polje. Na kartici "Uređaji" odaberite brajev redak "PRONTO" i pritisnite gumb "Svojstva".
14. Kombinacijom tipaka "Control + tabulator" prijeđite na karticu "Usluge", kako biste odčitali serijski priključak za brajev redak što ga je sustav pridružio.
Taj podatak treba dobro zapamtiti, jer će on biti kasnije potreban kada se u čitaču ekrana bude trebalo podesiti pravi serijski priključak.
15. Naposljetku zatvorite sva još otvorena komunikacijska polja pritiskom gumba "OK".
 
 
2.2.2 Uporaba instalacijskog CD-a za softver i drivere za Bluetooth uređaje proizvođača
 
Od Service Pack 2 za Windows XP postoji vlastiti Microsoftov driver za Bluetooth uređaje. Budući da trenutačno još nema nijednog drivera za Bluetooth uređaje drugih proizvođača s Microsoftovim certifikatom, treba - u odnosu na instalirani driver drugih proizvođača - u svakom slučaju dati prednost i koristiti Microsoftov driver. Međutim, na temelju činjenice što Microsoftov driver nema sve one funkcije što ih nudi dotični proizvođač, preporučujemo Vam, ukoliko želite koristiti ostale funkcije Bluetooth okruženja, da - prije nego što prvi puta pokrenete softver za konfiguraciju Bluetooth okruženja - Microsoftov driver za Bluetooth uređaje odmah zamijenite driverom proizvođača "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adaptera".
 
S tim u vezi postupite kako slijedi:
1. Otvorite na osobnom računalu "Izbornik Start / Postavke / Upravljanje sustavom/ Sustav".
2. Prijeđite na karticu "Hardware" i aktivirajte gumb "Upravitelj uređaja".
3. U prikazu stabla koji se pojavljuje odaberite gornjim ili donjim kursorom element "Bluetooth radio uređaji". Otvorite ga desnim kursorom.
4. Tu donjim kursorom odaberite element "Generic Bluetooth Radio".
5. Kombinacijom tipaka Shift + F10 otvorite aplikacijski izbornik. Tu gornjim ili donjim kursorom dođite do elementa "Aktualizirati driver" i pritisnite enter.
6. U komunikacijskom polju koje se otvara odaberite u popisu odabira "Ne" i aktivirajte gumb "Dalje".
7. Sada odaberite opciju "Instalirati softver iz popisa ili drugih izvora" i pritisnite gumb "Dalje".
8. Sada odaberite opciju "Ne tražiti, nego sam odabrati driver koji se treba instalirati" i pritisnite gumb "Dalje".
9. U slijedećem komunikacijskom polju dođite tabulatorom do popisa postojećih drivera. Tu ćete pronaći ove elemente:
Generic Bluetooth Radio DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter
10. Kursorskim tipkama odaberite element "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" i pritisnite gumb "Dalje". Sada će se driver za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" instalirati kao driver koji će se koristiti. Nakon toga ćete dobiti odgovarajuću poruku o uspjeloj instalaciji.
11. Za kraj pritisnite gumb "Dovršiti".
12. Sada ste opet u upravitelju uređaja. Primijetit ćete da je gore spomenuti element "Bluetooth radio uređaji" zamijenjen elementom "Bluetooth Devices" i da se umjesto uređaja "Generic Bluetooth Radio" pojavio uređaj "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter".
13. sada zatvorite upravitelj uređaja i sva ostala još otvorena komunikacijska polja sa "Alt + F4" i nastavite kako je to opisano u poglavlju 2.3.
 
 
2.3 Prvi korak u Bluetooth okruženju i konfiguracija softvera
 
Budući da se za vrijeme konfiguracije softvera prvi puta uspostavlja veza s Vašim Prontom, Pronto mora biti uključen i pripremljen za rad u Bluetooth okruženju.
(pogledajte poglavlje 3).
 
Polazeći od gumba Start sada dva puta pritisnite kombinaciju tipaka "Shift + tabulator" čime dolazite u područje podataka (Systemtray).
 
Napomena:
Virgo vam također omogućava izravan dolazak do "Systemtray" naredbom pomoću brojčane tipkovnice "N0,7" (tipka 7 na razini zareza na brojčanoj tipkovnici).
 
Tu desnim ili lijevim kursorom odaberite ikonu s opisom "Bluetooth na [...]" ([...] stoji za ime Vašeg osobnog računala) i pritisnite enter kako biste prvi puta pokrenuli Bluetooth aplikaciju.
 
U prvom komunikacijskom polju imate mogućnost definirati da li i u kom će se području Windowsove površine napraviti veze prema Bluetooth okruženju. Aktivirajte gumb "Dalje" za prijelaz u iduće komunikacijsko polje. Tu vidite ime i tip Vašeg trenutačnog osobnog računala. Aktiviranjem gumba "Dalje" dolazite u iduće komunikacijsko polje.
 
U ovom komunikacijskom polju također aktivirajte gumb "Dalje" kako bi se pokrenula inicijalizacija pomoćnika za konfiguraciju Bluetooth-a. U komunikacijskom polju koje slijedi prikazuju Vam se postojeće Bluetooth funkcije. Aktivirajte gumb "Dalje" kako bi se prikazane funkcije inicijalizirale i kako bi postale prisutne na Vašem sustavu. Ovaj postupak, ovisno o jačini Vašeg sustava, može potrajati dulje ili kraće vremena.
 
Napomena:
Najkasnije sada trebali biste uključiti Pronto i podesiti ga za rad u Bluetooth okruženju, kako bi uspjeh u nastavku opisanih koraka bio nedvojben.
 
Sada prikazano komunikacijsko polje pruža Vam mogućnost odabira, da li ćete prepustiti sustavu da sam traži Bluetooth uređaj kako biste ga mogli koristiti preko odgovarajuće Bluetooth funkcije. Budući da Vi Pronto želite koristiti u Bluetooth okruženju, trebali biste sada aktivirati gumb "Dalje" kako biste sustavu prepustili da ga traži i da mu pridruži odgovarajuću funkciju.
 
Slijedeće prikazano komunikacijsko polje, osim gumba "Prekinuti traženje" i "Prekinuti", sadrži popis u koiem se - nakon uspješnog traženja - pojavljuje pronađeni Bluetooth uređaj. Dakle, koristeći tabulator uđite u taj popis i gornjim ili donjim kursorom odaberite element “Pronto” i aktivirajte gumb "Dalje", kako biste potom obavili sparivanje između Vašeg računala i Pronta. U tu svrhu tabulatorom uđite u upisno polje "Pincode" i unesite PIN za Bluetooth uređaj.
Taj PIN za Pronto glasi "1234" - bez navodnika, naravno.
 
Pošto ste unijeli PIN, aktivirajte gumb "Inicijalizirati vezu u paru" kako biste sparili uređaje. Čim je "Veza u paru" inicijalizirana, otvara se novo komunikacijsko polje, u kojemu morate odabrati funkciju (uslugu) koju ćete koristiti za pristup Bluetooth uređaju. U tu svrhu dođite tabulatorom do opcije "Comm Hardware", aktivirajte je pritiskom razmaknice, kako bi se preko Bluetooth-a generirao serijski priključak.
 
Nakon aktiviranja ove opcije otvara se komunikacijsko polje svojstava te funkcije Bluetooth-a. Vidjet ćete rezultat inicijalizacije serijskog sučelja preko Bluetooth-a za Pronto. Najvažnija informacija što je možete dobiti u tom komunikacijskom polju jeste podatak o generiranom serijskom priključku. Tako bi npr. generirani serijski priključak mogao biti "COM5".
 
Napomena:
Brojčana oznaka ovog priključka ovisi o tome, koliko serijskih priključaka već postoji u Vašem sustavu. Potpuno je nebitno da li se pritom radi o serijskim priključcima koji i fizički postoje ili o virtualnim serijskim priključcima što su generirani korištenjem adaptera i sl.
 
Zapamtite serijski priključak prikazan u ovom komunikacijskom polju svojstava. To će Vam biti potrebno kako biste kasnije u čitaču ekrana mogli podesiti pravo sučelje.
 
Aktivirajte gumb "OK" kako biste zatvorili ovo komunikacijsko polje i vratili se u prethodno komunikacijsko polje. U tom komunikacijskom polju pritisnite gumb "Dalje" i nakon toga "OK", kako biste se vratili u izlazno komunikacijsko polje za inicijalizaciju Bluetooth pomoćnika.
 
Budući da ste za vrijeme posljednjih izvedenih koraka pronašli i Bluetooth uređaj (Pronto) i tom uređaju pridružili funkciju, uključujući serijsko sučelje, sada možete aktivirati gumb "Preskočiti". Trebali biste dobiti ekran, koji Vas informira da je Bluetooth konfiguracija bila uspješna i koji će od Vas tražiti da aktivirate gumb "Dovršiti", kako bi se pomoćnik zatvorio. Pritisnite taj gumb i zavalite se, jer Vam je potrebna samo još jedna malenkost kako bi se konfiguracija uspješno okončala.
 
U posljednjem koraku konfiguracije mora se još uspostaviti veza između pronađenog Bluetooth uređaja (Pronto) i serijskog priključka koji smo generirali pomoću Bluetooth-a (u našem primjeru "COM5").
 
U tu svrhu, na izlasku s gumba Start, ponovo dva puta pritisnite kombinaciju tipaka "shift + tabulator" čime dolazite do područja podataka (Systemtray). Desnim ili lijevim kursorom odaberite ikonu s natpisom "Bluetooth na [...["
([...] stoji za ime osobnog računala) i otvorite aplikacijski izbornik tako da pritisnete aplikacijsku tipku ili kombinaciju tipaka "shift + F10". Od postojećih elemenata izbornika gornjim ili donjim kursorom odaberite element "Brzo stvaranje veze". Taj element ima podizbornik, koji ćete otvoriti enterom ili desnim kursorom. U tom izborniku sada ponovo odaberite gornjim ili donjim kursorom element "Serijski Bluetooth priključak", koji sa svoje strane također ima podizbornik. I taj izbornik otvorite pritiskom entera, odnosno desnog kursora. U tom biste izborniku trebali pronaći element: PRONTO. Odaberite ga gornjim ili donjim kursorom i pritisnite enter.
 
U ekranu (prozoru) koji se sada otvara pojavljuje se prikaz stanja u kojemu su podaci o tijeku stvaranja veze s odabranim Bluetooth uređajem (dakle Prontom).
Ukoliko veza bude uspješno uspostavljena, dobit ćete poruku o uspjehu koja Vas obavještava da je uspostavljena veza između Vašeg Bluetooth uređaja i njemu pridruženog serijskog sučelja (u našem primjeru "COM5"). Pritisnite gumb "OK", kako biste potvrdili tu poruku i zatvorili komunikacijsko polje za brzu uspostavu veze.
 
Čestitamo! Upravo ste stvorili neophodne preduvjete za korištenje svog Pronta kao brajevog retka za osobno računalo u Bluetooth okruženju. Da biste taj brajev redak sada mogli koristiti s Vašim čitačem ekrana, morate ga na odgovarajući način odabrati u podešenjima svog čitača ekrana i podesiti odgovarajuće sučelje. U poglavlju 3 opisuje se taj postupak za Virgo.
 
 
3. Pripreme Pronta kao brajevog retka za osobno računalo u Bluetooth okruženju i potrebna podešenja Virga
 
U ovom ćete poglavlju saznati kako se Pronto priprema za rad u Bluetooth okruženju i kako se podešava funkcija “Brajev redak za osobno računalo” kao i podešenja u Virgovom izborniku.
 
3.1 Priprema Pronta kao brajevog retka za osobno računalo u Bluetooth okruženju
 
Za razumijevanje ovog poglavlja potrebno je poznavanje osnovnog rukovanja Prontom i njegovih tipaka.
 
Za aktiviranje Bluetooth funkcionalnosti postupajte kako slijedi:
1. Uključite Pronto.
2. Sa S3 otvorite Prontov izbornik.
3. Odaberite element Podešenja/Sučelja.
4. Aktivirajte kontrolno polje “Bluetooth” i zatvorite komunikacijsko polje sa “OK”.
 
Napomena: Pronto sada počinje emitirati radio signale definirane za Bluetooth.
Sve dok je Pronto u stanju mirovanja (Stand-By) (S4), Bluetooth nije aktivan, ali se nakon "buđenja" automatski pomovo pokreće. Kad se Pronto nanovo pokrene (sistemski reset sa S1+S4), opet se mora odabrati kontrolno polje “Bluetooth” u Podešenja/Sučelja.
 
Za pokretanje aplikacije za brajev redak u Prontu postupite kako slijedi:
1. Sa S3 otvorite Prontov izbornik i odaberite element “Brajev redak za osobno računalo”.
2. Pozovite izbornik naredaba sa “zvjezdica i lijeva palčana tipka” (B9B3B5), odaberite element “Veza” i tu element “Bluetooth”.
3. Na kraju, kao gore, ponovo otvorite izbornik naredaba i odaberite element “Pokrenuti Bluetooth”.
 
Pronto se sada nalazi u postavi za brajev redak. Čim se uspostavi veza s čitačem ekrana, Pronto se aktivira i prikazuje podatke s ekrana Vašeg osobnog računala. Ovisno o čitaču ekrana, tipkama za brajev redak i kursorskim gumbima možete se kretati od jednog do drugog retka. Ostale Prontove aplikacije u ovoj postavi nisu aktivne. Za zatvaranje aplikacije za brajev redak sa S3 otvorite Prontov izbornik, odaberite "Brajev redak za osobno računalo" i u njemu element “Dovršiti”.
 
 
3.2 Odabir Pronta kao brajevog retka u Virgovom izborniku
 
Vodite računa o tome da mogućnost korištenja Pronta kao brajevog retka s Virgom postoji tek od verzije "Virgo 4.5". Ukoliko još koristite stariju Virgo 4 verziju, a imate Pronto, morate napraviti nadogradnju na verziju "Virgo 4.5".
 
Da biste nakon aktiviranja Bluetooth veze na osobnom računalu i Prontu u Virgu mogli podesiti "Brajev redak za osobno računalo" “Pronto”, postupajte ovako:
 
1. Otvorite Virgov izbornik tako da uzastopce dva puta kratko pritisnete lijevi shift ili da upotrijebite naredbu na brojčanoj tipkovnici "N041".
2. Pomoću tabulatora ili desnog, lijevog, gornjeg ili donjeg kursora dođite do gumba "Brajica" i pritisnite enter kako biste otvorili taj izbornik.
(Alternativno možete upotrijebiti i kombinaciju tipaka "Alt + B" kako biste otvorili izbornik "Brajev redak".)
3. Iz izbornika koji se otvara gornjim ili donjim kursorom odaberite element "Brajev redak" i pritisnite enter.
4. Sada u popisu "Brajev redak" gornjim ili donjim kursorom odaberite element “BAUM Pronto”.
5. Potom tabulatorom dođite do popisa "Priključak". Tu gornjim ili donjim kursorom odaberite serijski priključak što ga je sustav definirao prilikom Bluetooth konfiguracije (npr. COM5).
6. Potom pritisnite enter kako biste pohranili ova podešenja i zatvorili komunikacijsko polje.
6. Sada bi se na brajevom retku već trebao pojaviti neki podatak. Točnije rečeno trebalo bi pisati slijedeće: GN Brajica.
7. Sada pritisnite escape kako biste zatvorili Virgov izbornik.
 
Od ovog trenutka koristite Pronto kao brajev redak za osobno računalo u Bluetooth okruženju.
 
 
4. Napomene o radu u Bluetooth okruženju
 
U ovom poglavlju želimo Vam, između ostaloga, dati nekoliko uputa kako uz što je moguće manje problema možete raditi u Bluetooth okruženju.
 
4.1 Optimalni uvjeti za prijam i slanje podataka u Bluetooth okruženju
 
Da bi se osigurao što nesmetaniji rad u Bluetooth okruženju, trebali biste utvrditi da li je "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" tako smješten da je moguća neometana radio veza između samog adaptera i Vašeg brajevog retka.
 
U većini slučajeva osobno se računalo, pogotovo ako se radi o stolnom modelu, stavlja ispod stola. Nadalje, odgovarajući USB priključci nalaze se ili na stražnjoj ili na prednjoj plohi uređaja. Radi svega iznijetoga trebali biste u svakom slučaju izbjegavati da adapter priključujete u priključnice na stražnjoj plohi. U tom slučaju, naime, adapter neprestano odašilje signale prema zidu ili sličnim preprekama, zbog čega već unaprijed ne postoje uvjeti za kvalitetan prijam i odašiljanje radio signala.
 
Priključak na prednjoj plohi računala omogućava, doduše, relativno nesmetano odašiljanje (emitiranje) i prijam. Međutim, i u ovom slučaju postoji npr. opasnost da se adapter koji stoji vani nehotice isključi ili čak slomi.
 
Radi svega rečenoga savjetujemo Vam da za priključivanje adaptera na osobno računalo koristite produžni USB kabel koji se dobiva kao obvezni pribor s "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapterom". Zahvaljujući tome imate mogućnost korištenja USB priključka na stražnjoj plohi osobnog računala i postavljanja adaptera na stol ili eventualno njegovog pričvršćivanja na zid pomoću ljepljive vrpce.
 
 
4.2 Brajev redak reagira presporo, odnosno uopće ne reagira
 
Unatoč optimalnim uvjetima za odašiljanje i prijam radio signala u Bluetooth okruženju, navedenima i stvorenima kako je to prikazano u poglavlju 4.1, a ovisno o karakteristikama dotične prostorije te rastojanju između brajevog retka i "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adaptera", može se dogoditi da brajev redak reagira sa zakašnjenjem ili da uopće više ne reagira. Razlog tomu može biti ili prevelika udaljenost između Pronta i "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adaptera" ili vrlo ograničen Bluetooth radio kontakt uvjetovan prostornim karakteristikama (debeli zidovi ili betonski zidovi s čeličnom žicom).
 
U tom slučaju smanjite udaljenost između Pronta i "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adaptera" kako biste ponovo imali dovoljno jak radio signal.
 
Napomena:
Ukoliko se s Vašim brajevim retkom nađete izvan područja odašiljanja i prijama radio signala u Bluetooth okruženju i s uključenim se brajevim retkom ponovo vratite u to područje, sustav će za 15 do 30 sekundi samostalno ponovo pronaći brajev redak pa ćete bez problema moći nastaviti s radom.
 
 
4.3 Stanje mirovanja (Stand-by) na osobnom računalu i BlueTooth okruženje Vašeg brajevog retka
 
Ako u Vašem sustavu češće koristite stanje mirovanja (Stand-by), savjetujemo Vam slijedeće:
- Stavljajte svoj sustav u stanje mirovanja (Stand-by) prije svega samo onda, kada se brajev redak nalazi unutar područja Bluetooth radio signala.
- Isto vrijedi za situaciju kada svoj sustav ponovo želite "probuditi" iz stanja mirovanja (stand-by). U tom slučaju trebali biste voditi računa i o tome, da brajev redak već bude uključen kada se sustav ponovo aktivira.
- Ako se jednom dogodi da svoj sustav pokušate "probuditi" iz stanja mirovanja (stand-by), a Vaš se brajev redak nalazi izvan dosega Bluetooth-a, može se dogoditi da Virgo - zbog stalnog traženja uređaja, što je uvjetovano samim
sustavom - reagira sa zakašnjenjem. U takvom slučaju pomaknite uključeni brajev redak ponovo u područje dosega Bluetooth signala i opet pokrenite Virgo kombinacijom tipaka lijevi shift + lijevi control + Alt + 7.
 
 
4.4 Određivanje serijskog priključka generiranog BlueTooth konfiguracijom 
 
Kome to još nije poznato? U međuvremenu ste koristili neki drugi brajev redak, uključujući i drugi serijski priključak i sada biste ponovo htjeli raditi s Prontom kao brajevim retkom za osobno računalo, ali ste zaboravili koji je serijski priključak sustav generirao u vrijeme konfiguracije Bluetooth-a. Nema problema. To možete saznati zahvaljujući softveru za "DLINK DBT 120 USB Bluetooth Adapter" i to na slijedeći način:
 
1. Otvorite "Izbornik Start / Programi", gornjim ili donjim kursorom odaberite element izbornika "Bluetooth okruženje" i pritisnite enter.
2. Sada se nalazite u prozoru glavne aplikacije Bluetooth okruženja u popisu, gdje su navedeni pronađeni Bluetooth uređaji.
3. Gornjim ili donjim kursorom odaberite element: PRONTO i pritisnite aplikacijsku tipku ili kombinaciju tipaka "shift + F10" kako biste otvorili aplikacijski izbornik tog elementa.
4. U tom aplikacijskom izborniku - također gornjim ili donjim kursorom - odaberite element "Svojstva" i pritisnite enter.
5. U komunikacijskom polju koje se otvorilo tabulatorom dođite do popisa "COM priključak" i odčitajte serijski priključak generiran za Bluetooth vezu s Vašim Prontom.
6. Sa escape i nakon toga "Alt + F4" možete zatvoriti to komunikacijsko polje, uključujući i Bluetooth okruženje.
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb