zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
12. Mobitel (Telefon)
 
Pomoću aplikacije za mobitel Pronto može preko priključenog mobitela primati pozive i nazivati. Telefonski se broj može upisivati pomoću Prontove tipkovnice, odnosno može se odabrati iz popisa prikazanog na Prontu. Također se iz adresara izravno može nazivati ili slati SMS poruke, a da se ne mora otići u aplikaciju za mobitel. Prilikom prijama poziva broj pozivatelja se prikazuje na Prontu, a ponekad se najavljuje i ime nazivatelja koje se također i prikazuje.
Prontom se mogu pisati i slati SMS poruke. Primljene SMS poruke mogu se prebaciti iz mobitela u Pronto i potom se tamo mogu čitati, ali i brisati. (Kod mobitela s operativnim sustavom Symbian tehnički nije moguć prijenos SMS poruka u Pronto.
Kod tih tipova mobitela na raspolaganju su nam samo funkcije pisanja SMS poruka i telefoniranje) Program “BAUM Talks Braille Interface” (TBI) omogućava da se Pronto s mobitelima Nokia Series60, na kojima je instaliran Talks&Braille, odnosno Talks Premium, može koristiti kao brajev redak. Taj se program, zajedno s opširnim uputama, nalazi na Prontovom instalacijskom CD-u.
 
12.1 Priprema mobitela i Pronta
 
Preduvjet pouzdanog spajanja je izrada profila veze. U njemu se pohranjuju svi potrebni parametri.
Mobitel se s Prontom može spojiti ili bežično preko Bluetooth-a ili preko serijskog priključka. Prilikom uspostavljanja veze preko Bluetooth-a mora se aktivirati Bluetooth funkcija na mobitelu i moraju se pohraniti parametri za vezu s Prontom. Za uspostavu serijske veze potreban je serijski kabel s adapterom kojim se Pronto spaja sa serijskim kabelom mobitela; može se nabaviti kao dodatni pribor. Profil veze izrađuje se u Prontov izbornik/Podešenja/Mobitel (pogledajte poglavlje 13.4).
 
 
12.2 Otvoriti aplikaciju mobitel
 
Aplikacija mobitel nalazi se u glavnom komunikacijskom polju, iz kojega se izvode sve ostale funkcije. U njemu su dva važna prikazna polja (Prikaz podataka i Prikaz stanja), ali i puno gumba.
 
Postupak je ovakav:
1. Otvorite sa S3 Prontov izbornik i odaberite element “Mobitel” ili pritisnite kombinaciju tipaka “t sa B7B8 i lijevom palčanom tipkom”.
2. Otvara se glavno komunikacijsko polje pa se nalazite u prikazu "Podaci".
Prikaz podataka pruža trenutačne informacije, ovisno o tome koja je radnja bila izvedena. Posljednji podatak bit će tako dugo prikazan dok ga ne zamijeni novi prikaz. Skraćenom naredbom “i sa lijevom palčanom tipkom” dolazi se u prikaz podataka.
3. U prikazu stanja nalaze se trenutačne poruke o stanju u vezama. Ako je veza uspjela, ovdje ćete vidjeti podatak o kakvoći prijama kao i napunjenosti mobitelovog akumulatora. Skraćenom naredbom “j sa lijevom palčanom tipkom”
dolazi se u prikaz stanja.
4. Gumbom “Uspostaviti vezu”, odnosno “Prekinuti vezu” veza se može ručno nakratko prekinuti i ponovo uspostaviti. S tim u vezi mijenja se oznaka gumba; a u prikazu stanja pojavljuje se odgovarajuća poruka. Skraćenom naredbom “v s lijevom palčanom tipkom” može se također izvesti ručno prekidanje, odnosno uspostavljanje veze.
5. Za preuzimanje veze (javljanje, dizanje slušalice) valja pritisnuti gumb “Preuzimanje” ili izravno skraćenu naredbu B8.
6. Za završetak razgovora ili nepreuzimanje poziva (spustiti slušalicu) valja pritisnuti gumb “Spustiti” ili izravno skraćenu naredbu B7.
6. Funkcije ostalih gumba glavnog komunikacijskog polja opisat ćemo u poglavljima koja slijede.
 
 
12.2.1 Glavno komunikacijsko polje
 
- Prikaz podataka: Prikaz trenutačnih informacija. (veza: serijska ili Bluetooth, telefon ili ime nazivatelja, poruke
 prilikom nazivanja ili slanja SMS poruka, poruke o pogreškama itd.)
- Prikaz stanja: podaci o povezivanju, kakvoća prijama i stanje napunjenosti mobitelovog akumulatora.
- Gumb “Prekinuti / Uspostaviti vezu”: Veza se može ručno nakratko prekinuti, odnosno uspostaviti.
- Gumb “Podešenja”: Otvara komunikacijsko polje za podešavanje.
- Gumb “Nazivanje”: Otvara komunikacijsko polje nazivanja (telefoniranje)
- Gumb “Poslati SMS”: Otvara komunikacijsko polje za upis teksta poruka i slanje.
- Gumb “Učitati SMS”: Otvara komunikacijsko polje, Omogućava prikaz primljenih poruka iz mobitela na Prontu.
- Gumb “Preuzimanje”: Prilikom telefoniranja preuzima se razgovor.
- Gumb “Spustiti”: Prilikom telefoniranja završava se razgovor.
- U glavnom komunikacijskom polju sa “zvjezdica i lijeva palčana tipka” (B9B3B5) može se otvoriti izbornik naredaba u
 kojem se ti elementi također mogu odabrati.
 
 
12.3 Podesiti vezu
 
Ovdje definirane vrijednosti pohranjuju se pa prilikom svakog budućeg povezivanja oba aparata rade usklađeno. Postupajte kako slijedi:
1. Otvorite glavno komunikacijsko polje aplikacije za mobitel (pogledajte poglavlje 12.2) i povežite Pronto i mobitel (aktivirana Bluetooth funkcija u oba aparata ili veza sa serijskim kabelom)
2. Odaberite gumb “Podešenja”.
3. Otvara se komunikacijsko polje za podešavanje. Nalazite se u popisu profila za veze. Ukoliko je nekom profilu dano ime, ono se i prikazuje.
4. Dođite do važećeg profila što ste ga prethodno izradili baš za Vaš mobitel (pogledajte poglavlje 13.4).
4. Sada aktivirajte gumb “OK”.
5. Trenutačna veza s Vašim mobitelom se strukturira. Ako se radi o Bluetooth vezi, možda će se javiti Vaš mobitel pa ćete u njemu morati upisati PIN 1111 i potvrditi. Nakon uspostave veze u polju stanja glavnog komunikacijskog polja prikazuje se kakvoća prijama i stanje akumulatora.
 
Nakon ovih podešenja, ubuduće će se veza u pravilu automatski strukturirati, čim se oba aparata povežu. Kod nekih Bluetooth veza obično je prilikom idućeg povezivanja ponovo potrebno upisati PIN na mobitelu i potvrditi.
 
 
12.3.1 Komunikacijsko polje za podešavanje
 
Pomoću elemenata komunikacijskog polja podešavaju se trenutačni profil za veze i ponašanje prilikom nazivanja.
- popis “Profili”: Pokretima udesno ili ulijevo odabire se željeni profil; prikazuju se dana imena profila.
- Kontrolno polje “Automatski u prvom planu”: Prilikom pozivanja pojavljuje se glavno komunikacijsko polje za mobitel i u svom prikazu podataka prikazuje nazivatelja, čak i onda kada upravo radite u nekoj drugoj aplikaciji, npr. obradi teksta.
- Kontrolno polje “Podatak o nazivatelju iz adresara”: Prilikom poziva ne prikazuje se telefonski broj pozivatelja, već se prikazuje pridruženo ime. To vrijedi samo onda ako je telefonski broj upisan u adresi u adresaru.
- Element popisa “brzo/srednje/intenzivno” odnosi se na brzinu kojom se dobiva ime nazivatelja iz adresara.
 
U komunikacijskom polju može se sa B9B3B5 otvoriti izbornik naredaba u kojemu se ti elementi mogu odabrati.
 
 
12.3.2 Problemi u povezivanju
 
Ako se Pronto prilikom postojeće veze prebaci u stanje mirovanja (S4), i veza se prekida. I nakon buđenja veza ostaje prekinuta. U prikazu stanja pojavljuje se odgovarajuća poruka. Gumbom “Uspostaviti vezu” veza se u pravilu ponovo uspostavlja.
 
Ako se za vrijeme Bluetooth veze oba aparata međusobno previše udalje, veza se prekida. U prikazu stanja pojavljuje se odgovarajuća poruka. Kada se oba aparata ponovo približe, a veza se automatski ne uspostavi, veza se ponovo mora strukturirati. Ponekad je dovoljno samo pokrenuti vezu gumbom “Uspostaviti (Prekinuti) vezu”. Ukoliko to ne uspije, mora se pomoću komunikacijskog polja za podešavanje ponovo uspostaviti veza.
 
 
12.4 Nazivanje (telefoniranje)
 
Prilikom poziva u prikazu podataka glavnog komunikacijskog polja pojavljuje se telefonski broj ili poruka “Poziv”. Ovisno o podešenju kontrolnih polja u komunikacijskom polju za podešavanje, može se prikazati i ime nazivatelja. Za preuzimanje poziva (javljanje) treba pritisnuti B8. Za "spuštanje slušalice" ili završetak razgovora pritisnite B7.
 
Kada želite nazvati neki broj, postupite kako slijedi:
1. Dođite u glavno komunikacijsko polje aplikacije za mobitel (pogledajte poglavlje 12.2)
2. odaberite gumb “Nazivanje” ili pritisnite skraćenu naredbu “n i lijeva palčana tipka”.
3. U upisnom polju upišite telefonski broj ili odaberite neki od brojeva u popisu.
4. Zatim pritisnite gumb “Nazivanje”.
5. Ponovo se nalazite u glavnom komunikacijskom polju; Pronto ponavlja birani telefonski broj. Primijetite li da ste se zabunili i hoćete brzo prekinuti vezu, pritisnite B7.
 
12.4.1 Komunikacijsko polje za nazivanje
 
- Upisno polje “Telefonski broj”: Ovdje se kompjutorskom brajicom upisuje telefonski broj. Prikazuje se posljednji korišteni telefonski broj koji se može pretipkati (prebrisati). Predbroj se može odvojiti crticom “minus”.
- Gumb “Odabir broja”: Odabirom ovog gumba otvara se popis nedavno korištenih brojeva. Pokretima ulijevo ili udesno dolazi se do željenog broja nakon čega treba aktivirati gumb “OK”.
- Gumb “Nazivanje”: Pokreće nazivanje telefonskog broja, Pronto izgovara birani telefonski broj i prikazuje ga u prikazu podataka.
- U komunikacijskom polju za nazivanje može se sa B9B3B5 otvoriti izbornik naredaba gdje se ovi elementi također mogu odabrati.
 
 
12.5 Pisanje i slanje SMS poruka
 
1. Dođite u glavno komunikacijsko polje aplikacije za mobitel (pogledajte poglavlje 12.2)
2. Odaberite gumb “Poslati SMS” ili pritisnite skraćenu naredbu “s i lijeva palčana tipka”.
3. Upišite u upisnom polju tekst poruke. Kursor se pomiče navigacijskom tipkom.
Možete se pomicati riječ po riječ, odnosno doći na početak ili kraj teksta. Znakovi se mogu brisati pojedinačno.
4. U donjem polju prikazuje se broj napisanih znakova pa možete imati uvid u duljinu teksta.
5. Da biste poslali poruku, pritisnite gumb “Poslati”.
6. Otvara se novo komunikacijsko polje. Kao kod nazivanja, u upisnom se polju može napisati telefonski broj, odnosno on se može odabrati iz popisa koji se nalazi niže. Prikazuje se posljednji korišteni telefonski broj.
6. Sada pritisnite gumb “OK”.
7. SMS poruka se odašilje, a Pronto u prikazu podataka prikazuje odgovarajuću poruku.
 
12.5.1 Komunikacijsko polje za slanje SMS poruka
 
- Upisno polje “Tekst SMS poruke”: Ovdje se piše poruka. Da bi se izbrisao znak kursor treba postaviti na željeni znak i pritisnuti naredbu “Izbrisati trenutačni znak” (B9B1B4 ili KxB7 - K = kursorska tipka). Pomoću elementa izbornika naredaba “Izbrisati tekst SMS poruke” u polju” briše se čitava poruka.
- Upisno polje “Broj znakova”: Ovdje se prikazuje broj napisanih znakova u poruci, pa možete imati potpuni uvid u duljinu teksta.
- Gumb “Slanje”: Otvara komunikacijsko polje u koje se može upisati željeni telefonski broj, koji se može odabrati i iz “Popis brojeva”.
- U komunikacijskom polju za slanje SMS poruka može se sa B9B3B5 otvoriti izbornik naredaba gdje se ti elementi također mogu odabrati; u njemu se nalazi i naredba za brisanje teksta poruke.
 
 
12.6 Primanje i čitanje SMS poruka
 
Pronto može učitati SMS poruke što se nalaze na SIMM kartici mobitela. Većina mobitela u svom prikazu klasificira te poruke nakon učitavanja kao “pročitano”. Mobiteli s operativnim sustavom Symbian na žalost ne podržavaju taj način učitavanja.
 
1. Dođite u glavno komunikacijsko polje aplikacije za mobitel (pogledajte poglavlje 12.2).
2. odaberite gumb “Učitati SMS poruku” ili pritisnite skraćenu naredbu “u i lijeva palčana tipka”. Ako se već nalazite u “Komunikacijsko polje za učitavanje SMS”, otvorite sa BB3B5 izbornik naredaba i odaberite element “Učitati novo”.
3. Otvara se komunikacijsko polje pa se nalazite u popisu “Telefonski broj”.
Pokretima udesno ili ulijevo dolazite do postojećih SMS poruka. Za svaku odabranu SMS poruku u idućem se polju prikazuje tekst, a u slijedećem polju datum i vrijeme u satima.
4. Pomoću popisa “Prikaz” definirate da li će se sve SMS poruke, što se nalaze u mobitelu moći prikazivati, odnosno čitati ili ne.
5. Da biste prikazanu poruku izbrisali u mobitelu, odaberite gumb “Brisati”.
6. Gumbom “Natrag” vraćate se u glavno komunikacijsko polje.
 
Da biste brzo odgovorili na SMS poruku, uredite tekst poruke i zatim odaberite gumb “Slanje” i potom potvrdite gumbom “OK”.
 
 
12.6.1 Komunikacijsko polje učitavanje SMS poruka
 
- Popis “Telefonski broj”: Ovdje se prikazuje telefonski broj učitane SMS poruke.
Ako je učitano više SMS poruka, pojedine se poruke mogu odabrati pokretima ulijevo ili udesno. Poruke su poredane po datumu. Ukoliko je prilikom učitavanja došlo do pogrešaka u prijenosu, javlja se poruka o pogrešci.
- Upisno polje “Tekst SMS poruke”: Ovdje se prikazuje tekst odabrane SMS poruke.
- Upisno polje “Datum”: Ovdje se prikazuje datum i vrijeme odabrane SMS poruke.
- popis “Prikaz”: Ovdje se definira koje, odnosno koliko će se učitanih SMS poruka prikazivati.
- “Sve primljene SMS poruke” Omogućava pristup svim porukama koje se nalaze u mobitelu.
- “Samo pročitane SMS poruke” Omogućava pristup već primljenim i pročitanim porukama.
- “Samo nepročitane SMS poruke” Omogućava pristup samo novim učitanim porukama.
- "Sva mjesta u memoriji" Ovim se mogu odabrati zauzeta mjesta u memoriji mobitela i zatim izbrisati; tako se oslobađa bespotrebno zauzeto mjesto u memoriji.
- gumb “Brisati”: Briše odabranu poruku u mobitelu.
- gumb “Slanje”: Otvara komunikacijsko polje za slanje SMS poruka, npr. radi odgovora na SMS poruku.
- gumb “Natrag”: Povratak u glavno komunikacijsko polje, kako bi se npr. nove, u međuvremenu pristigle SMS poruke ponovo učitale.
- U komunikacijskom polju za učitavanje SMS poruka može se pomoću B9B3B5 otvoriti izbornik naredaba gdje se ti elementi također mogu odabrati. Osim toga, ono ima još nekih elemenata:
- “učitati novo”: Učitava novo primljene poruke, a da se pritom ne morate vraćati u glavno komunikacijsko polje.
- “Završiti učitavanje”: Prilikom normalnog učitavanja SMS poruka nema nikakvog značaja. Pod uvjetom da je specifičnom promjenom u nekoj od internih programskih XML datoteka upisana naredba za pojedinačno učitavanje SMS poruka, ta naredba prekida pojedinačno učitavanje.)
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb