zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
Dio 1 - Upoznavanje i prvi koraci s Prontom
 
Čestitamo Vam. Pronto je sada u Vašim rukama. Sigurno biste odmah htjeli vidjeti što sve možete raditi s njim. Tekst na slijedećim stranicama nije nikakav komplicirani priručnik. Njime Vas - praktičnim primjerima - želimo upoznati s najvažnijim funkcijama. Dok čitate, sve možete odmah provjeravati na Vašem Prontu. Tako ćete se upoznati s prvim koracima u radu s Prontom.
 
U trećem dijelu ovih uputa nalazi se priručnik. Taj priručnik, u kojemu je opis svih funkcija naći ćete kao datoteku kako u samom Prontu tako i na instalacijskom CD-u.
 
Vratimo se na Pronto. Kako ćete ga pravilno postaviti?
 
Pravilno ste ga postavili ukoliko se Vaši prsti nalaze na 8 ravnih, kvadratičnih tipaka u stražnjem dijelu gornje plohe. Pritom oba mala prsta leže na objema vanjskim brajevim tipkama B7 i B8. Na prednjem rubu su dvije pravokutne palčane tipke, a pod dlanovima je brajev redak. Sada Vam je na dohvatu - desnim ili lijevim palcem - pokretna tipka što se nalazi u okruglom udubljenju u sredini prednje plohe. Ta se navigacijska tipka (Navistick) može pomicati gore, dolje, desno i lijevo, ali i pritisnuti u sredini. Pomoću nje izvodimo brzo i jednostavno sve pomake u tim smjerovima. Desno i lijevo od palčanih tipaka primijetit ćete po dvije male, okrugle tipke koje su nešto niže od ostalih. To su sistemske tipke. Koristimo ih s jedne strane za uključivanje Pronta, a s druge strane one imaju više različitih funkcija. Neke od njih upoznat ćemo kasnije. Kad se Pronto uključi prvi puta ili nakon što su se baterije ispraznile, treba istodobno pritisnuti obje vanjske sistemske tipke (S1 + S4) i držati ih pritisnuto otprilike 3 sekunde. Oglasit će se uzlazni zvučni signal koji se sastoji od dva tona. (Ukoliko se odmah nakon toga oglasi silazni zvučni signal, koji se također sastoji od dva tona, to znači da se Pronto automatski potpuno isključuje zbog nedostatka struje. U tom se slučaju najprije moraju napuniti baterije (akumulator). U tu svrhu valja uzeti mrežni ispravljačuključiti mali, okrugli utikač u mali okrugli otvor što se nalazi skroz lijevo na stražnjoj plohi Pronta i uključiti drugi kabel mrežnog ispravljača u utičnicu rasvjetne mreže. Sada ponovo valja pritisnuti obje vanjske sistemske tipke (S1 + S4); oglasit će se uzlazni zvučni signal.)
 
Nakon otprilike pola minute oglasit će se poruka "Pronto je spreman, Prontov izbornik Obrada teksta", a na brajevom će retku stajati "Iz o Obrada teksta".
 
Sada treba pritisnuti lijevu palčanu tipku. Otvorit će se prazan dokument. Brajev redak je prazan - jedino se na njegovom početku nalazi znak za kursor. Za vježbu možemo napisati naš prvi tekst. Napisat ćemo, na primjer, ovu rečenicu: "Pronto je lijep i koristan. Vrlo sam zadovoljan, odnosno zadovoljna s Prontom." Za pisanje na Prontu koristimo kompjutorsku brajicu. Dakle pišemo č tipkama B1,6,8, ć s B1,4,6,8, đ s tipkama B1,4,5,6,8, š B1,5,6,8 i ž B2,3,4,6,8. Za ista velika slova, umjesto tipke B8, koristimo tipku B7. Za pisanje velikih slova istodobno se mora pritisnuti tipka B7
 
Ako se prilikom pisanja zabunimo, znakovi se brišu unatrag jednostavno pritiskom brajeve tipke B7 (Tipka pod malim prstom lijeve ruke). Za brisanje nekog drugog znaka u našoj rečenici istodobno ćemo pritisnuti na brajevom retku kursorsku tipku iza znaka i brajevu tipku B7.
 
Postoji više mogućnosti za postavljanje kursora na željeno mjesto:
 
1. Palcem pomičemo navigacijsku tipku i - da tako kažemo - vučemo kursor u odgovarajućem smjeru do željenog položaja.
 
2. Pritisnemo kursorsku tipku (gumb) koja se nalazi na brajevom retku iznad željenog mjesta.
Stoji li kursor zaista na željenom mjestu, znat ćemo po znaku za podcrtavanje što se sastoji od točkica 7,8.
 
Novi tekst upisuje se uvijek na trenutačnom položajju kursora.
Radi toga valja paziti da se prije nastavka pisanja kursor postavi na kraj teksta. U tu svrhu treba istodobno pritisnuti kombinaciju brajevih tipaka B4,B5,B6 i lijevu palčanu tipku. Za vježbu napisat ćemo još nekoliko rečenica.
 
Sada ćemo pročitati prvu rečenicu. Pomaknut ćemo se na početak datoteke tako što ćemo istodobno pritisnuti kombinaciju brajevih tipaka B1,B2,B3 i lijevu palčanu tipku.
Trenutačnu ćemo rečenicu pročitati pritišćući istodobno brajeve tipke B3,B6 i obje palčane tipke. Iduće rečenice čitamo tako da istodobno pritišćemo brajevu tipku B6 i obje palčane tipke. Rečenicu po rečenicu čitamo unatrag tako da istodobno pritisnemo brajevu tipku B3 i obje palčane tipke.
 
Kad ovako čitamo na brajevom se retku pojavljuje uvijek samo prvih 18 znakova u rečenici.
Do ostalog teksta dolazimo pomoću tipaka za brajev redak. To su tri male, okrugle tipke smještene jedna iznad druge i desno i lijevo od brajevog retka. Desnom srednjom tipkom za brajev redak (D5) dio teksta se pomiče prema naprijed za 18 znakova. Lijevom srednjom tipkom za brajev redak (D2) pomičemo se - logično - za 18 znakova unatrag. To se pomicanje vrlo često naziva engleskim izrazom "Scrolling".
 
U međuvremenu prošlo je nešto vremena. Htjeli bismo saznati koliko je sati. Pritisnemo li nakratko vanjsku sistemsku tipku koja se nalazi skroz desno (S4), čut ćemo koliko je sati. Pritisnemo li tu tipku nakratko dva puta, čut ćemo koji je datum. Međutim, ako tu sistemsku tipku zadržimo pritisnutu dulje vrijeme, nećemo čuti poruku o tome koliko je sati, već tihi zvučni signal nakon čega će Pronto prijeći u postavu mirovanja (mala potrošnja struje - stand-by). Ali i kada je Pronto u stanju mirovanja, odnosno "spava", možemo dobiti podatak o vremenu i datumu - valja nakratko pritisnuti S4.
 
Kako ćemo ponovo probuditi Pronto i kako ćemo se vratiti u našu vježbu?
Jednostavno ćemo - malo dulje - Pritisnuti skroz lijevu, vanjsku sistemsku tipku (S1). Ako tu sistemsku tipku pritisnemo nakratko, Pronto će i dalje "spavati", ali će nam ipak kazati kolika je temperatura. Iz puke radoznalosti pritisnimo sistemsku tipku S1 dva puta kratko - čut ćemo podatak o tlaku zraka. No, ako skroz lijevu sistemsku tipku (S1) držimo pritisnutu dovoljno dugo, Pronto će se probuditi, a mi ćemo opet biti kod naših rečenica za vježbu.
 
Ako Pronto govori preglasno ili pretiho, glasnoću možemo postupno mijenjati. U tu svrhu pritisnut ćemo istodobno malu, nižu sistemsku tipku skroz desno (S4) i neku od brajevih tipaka. Glasnoću srednjeg intenziteta postižemo ako istodobno pritisnemo tu sistemsku tipku S4 i brajevu tipku B4. Maksimalnu glasnoću dobivamo kada istodobno pritisnemo S4 i brajevu tipku B8. Govor se isključuje istodobnim pritiskom S4 i brajeve tipke B7.
Istodobnim pritiskom S4 i neke druge brajeve tipke govor se ponovo uključuje odgovarajućim intenzitetom. Glasnoća se može podešavati sa S4 i nekom brajevom tipkom ako je govorna jedinica ili uključena ili isključena.
 
Istodobnim pritiscima S4 te brajevih tipaka B3 i B7 govor se postupno stišava, a sa S4 te B6 i B8 postupno se pojačava.
 
Što ćemo napraviti da pohranimo naš tekst za vježbu, da otvorimo novi, prazni dokument ili neku drugu datoteku (npr. Priručnik)?
 
Tu Vam od pomoći mogu biti datoteke Prontove pomoći u obliku automatske brze pomoći i opširnije duge pomoći. Brza pomoć Vam daje podatke o odabranom elementu izbornika ili dijaloga. Ti se podaci dobivaju automatski putem govorne jedinice. Više podataka o samom elementu i njegovim funkcijama dobit ćete ako otvorite tzv. dugu pomoć istodobnim pritiskom brajevog znaka za upitnik i lijeve palčane tipke (B9). Tekst duge pomoći također čita
govorna jedinica, ali ga možete čitati i na brajevom retku. Za čitanje na brajevom retku koriste se tipke brajevog retka D5 i D2. Ako želite ponoviti čitanje, donjim pomakom navigacijske tipke dođite do gumba "U redu" i potom se vratite na tekst pomoći. Duga se pomoć zatvara pritiskom lijeve palčane tipke (B9). Nakon toga se vraćate u prethodno odabrani element.
 
Počnimo s pohranjivanjem dokumenata.
 
1. Pozvat ćemo izbornik naredaba tako što ćemo istodobno pritisnuti brajeve tipke B3,B5 i lijevu palčanu tipku. (Kombinacija brajevih točkica 3 i 5 predstavlja znak za "zvjezdicu". Treba zapamtiti da se svi izbornici naredaba pozivaju skraćenom naredbom "zvjezdica".) Postoji i druga mogućnost za otvaranje izbornika naredaba - valja jednom kratko pritisnuti sistemsku tipku S3.
 
2. Nalazimo se na prvom elementu izbornika "Datoteka". Navigacijskom se tipkom možemo kretati gore i dolje do ostalih elemenata izbornika. Ipak zaustavit ćemo se na elementu izbornika "Datoteka".
 
3. Pritisnut ćemo navigacijsku tipku udesno i tako odvoriti izbornik datoteka. Ovdje se - jedan ispod drugoga - nalaze ostali elementi.
 
4. Navigacijskom ćemo se tipkom kretati dolje ili gore sve dok ne dođemo do elementa "Pohraniti kao". Sada ćemo pritisnuti lijevu palčanu tipku. (Ako smo zabunom odabrali koji drugi element, pritisnut ćemo opću naredbu za prekid - to su brajeve tipke B7,B8 i istodobno obje palčane tipke. Nakon toga sve počinje otpočetka.)
 
5. Nalazimo se u polju uređivanja "Ime" i upisujemo "Test". Napokon ćemo pritisnuti lijevu palčanu tipku i tako pohraniti datoteku.
 
Sada možemo otvoriti neku drugu tekstualnu datoteku ili neki novi prazni dokument. Opet ćemo pritisnuti skraćenu naredbu "zvjezdica", to jest brajeve tipke B3,B5 zajedno s lijevom palčanom tipkom, odnosno jednom kratko S3. Ponovo smo na elementu izbornika "Datoteka". Pomaknut ćemo navigacijsku tipku udesno kako bismo otvorili taj element izbornika. (Ako zabunom otvorimo koji drugi element izbornika, pritisnut ćemo navigacijsku tipku ulijevo kako bismo taj element izbornika zatvorili.)
Pomoću navigacijske tipke spuštamo se prema dolje po izborniku sve dok ne dođemo do elementa "Otvoriti". Tu ćemo pritisnuti lijevu palčanu tipku.
 
Sada se nalazimo u popisu datoteka s našim dokumentima. Pomoću navigacijske tipke krećemo se prema dolje i tu ćemo pronaći i našu malo prije pohranjenu datoteku. Tu se nalazi i Priručnik. Ukoliko koju od tih datoteka želimo otvoriti, doći ćemo do nje navigacijskom tipkom nakon čega ćemo pritisnuti lijevu palčanu tipku.
 
Sada je naš tekst pohranjen, pa možemo otvoriti drugi, novi prazan dokument. Postupamo ovako:
 
1. Pozivamo izbornik naredaba skraćenom naredbom "zvjezdica" (brajeve tipke B3,B5 zajedno s lijevom palčanom tipkom), odnosno jednim kratkim pritiskom S3.
 
2. Nalazimo se na prvom elementu izbornika "Datoteka". Navigacijskom tipkom možemo, pomičući se dolje ili gore, doći do ostalih elemenata izbornika. Ipak, ostat ćemo na "Datoteka".
 
3. Pomaknut ćemo navigacijsku tipku udesno i tako otvoriti izbornik datoteka. Ovdje se, jedan ispod drugoga, nalaze ostali elementi.
 
4. Ostat ćemo na prvom elementu, odnosno pomičući navigacijsku tipku prema gore ili dolje doći ćemo do elementa "Novo". Tu ćemo pritisnuti lijevu palčanu tipku. (Ukoliko smo zabunom odabrali koji drugi element, pritisnut ćemo opću naredbu za prekid - to su brajeve tipke B7,B8 zajedno s objema palčanim tipkama. Nakon toga sve ide otpočetka.)
 
5. Nalazimo se u polju uređivanja "Ime". Predloženi ćemo naziv "Dokument" najprije potvrditi pritiskom lijeve palčane tipke.
 
6. Novi dokument je napravljen, a kursor se opet nalazi na početku brajevog retka.
 
Sada ćemo naš prvi dokument izbrisati. Radi toga ćemo napustiti obradu teksta kako bismo upoznali upravljanje datotekama.
1. Na otprilike 3 sekunde pritisnut ćemo malu, nižu sistemsku tipku (S3) koja se nalazi odmah uz desnu palčanu tipku.
 
2. Čut ćemo poruku "Prontov izbornik Obrada teksta", a na brajevom retku stoji : "Iz o Obrada teksta". Ako smo tipku S3 prekratko pritisnuli, otvorit ćemo samo izbornik naredaba. U tom slučaju zatvorit ćemo izbornik naredaba naredbom za prekid (B9B7B8). Pokušat ćemo još jednom.
 
3. Navigacijskom ćemo se tipkom kretati gore ili dolje sve dok ne dođemo do elementa "Upravljanje datotekama" nakon čega ćemo pritisnuti lijevu palčanu tipku.
 
4. Nalazimo se u popisu u kojemu su - jedan ispod drugoga - različite mape i datoteke. (slično kao u Windows Exploreru na osobnom računalu).
 
5. Navigacijskom se tipkom pomičemo gore ili dolje sve dok ne dođemo do mape "Storage Card". Sada ćemo pritisnuti navigacijsku tipku udesno kako bismo otvorili tu mapu. Došli smo do mape "Edit" u kojoj se nalaze naše tekstualne datoteke.
(Ukoliko smo se našli na kojoj drugoj mapi, navigacijskom ćemo se tipkom pomicati gore ili dolje sve dok ne dođemo do mape "Edit".)
 
6. Mapu "Edit"ćemo otvoriti tako što ćemo navigacijsku tipku pomaknuti udesno. Tako dolazimo do popisa naših tekstualnih datoteka.
 
7. Navigacijskom se tipkom pomičemo gore ili dolje sve dok ne dođemo do naše datoteke Test.
 
8. Sada ćemo pozvati izbornik naredaba tako što u tu svrhu jednom kratko pritisnemo S3 ili naredbu "zvjezdica" (B3,B5 zajedno s lijevom palčanom tipkom).
 
9. Nalazimo se na prvom elementu "Datoteka" i pomičemo navigacijsku tipku udesno kako bismo ušli u podizbornik.
 
10. Ovdje smo na prvom elementu "Novo". Navigacijskom se tipkom krećemo gore ili dolje sve do elementa "Brisanje".
 
11. Pritiskom lijeve palčane tipke potvrđujemo element "Brisanje" i tu nam se najprije postavlja sigurnosno pitanje.
 
12. Navigacijskom se tipkom krećemo gore ili dolje do gumba (prekidača) "da" nakon čega pritiskamo lijevu palčanu tipku.
 
13. Time je naša datoteka za vježbu neopozivo izbrisana. Ponovo smo u popisu datoteka pa možemo brisati ili otvarati druge datoteke.
 
 
Iako je datoteka izbrisana s memorijske kartice, još uvijek je možemo pronaći u Prontovom internom RAM-u, to jest ona se još uvijek može prikazati na brajevom retku u editoru (obrada teksta) i pohraniti pod novim imenom.
 
Da bi se datoteka izbrisala iz Ram-a, najprije se mora zatvoriti u editoru (obrada teksta). Duljim pritiskom tipke S1 priieđite u obradu teksta (editor) ili uđite u Prontov izbornik i odaberite "Obrada teksta". Zatim postupajte kako slijedi:
 
1. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba. Time dolazite na prvi element tog izbornika "Datoteka".
 
2. Najprije desnim, a potom i donjim pomakom navigacijske tipke dođite do "Zatvoriti" i tada pritisnite lijevu palčanu tipku (B9).
 
3. Nakon toga bit ćete ili u nekoj drugoj otvorenoj datoteci ili u praznom dokumentu.
 
Priručnik i pojedina njegova poglavlja brzo možemo otvoriti u Prontovom izborniku ako otvorimo element "Pomoć". Odabrana datoteka bit će prikazana u editoru (obrada teksta), to jest čim odaberete neko poglavlje priručnika, prijeći ćete u obradu teksta.
 
Poglavlja priručnika se odabiru i otvaraju ovako:
 
1. Duljim pritiskom S3 otvorite Prontov izbornik. Ako tu tipku pritisnete kratko, otvorit će se samo izbornik naredaba koji se mora zatvoriti ponovnim kratkim pritiskom S3.
 
2. Naći ćete se na prvom elementu tog izbornika. Gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke pronađite element "Pomoć".
 
3. Čim dođete do "Pomoć", zaustavite se i pritisnite ili lijevu palčanu tipku (B9) ili napravite jedan desni pomak navigacijskom tipkom.
 
4. Otvorit će se podizbornik s novim elementima.
 
5. Gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke dođite do elementa "Priručnik" te pritisnite ili lijevu palčanu tipku (B9) ili ponovo napravite desni pomak navigacijskom tipkom.
 
6. Pojavit će se popis pojedinih poglavlja priručnika. Gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke dođite do željenog poglavlja i otvorite ga pritiskom lijeve palčane tipke (B9).
 
Već smo puno naučili. Znamo pisati i pohranjivati tekstove, otvoriti Priručnik i brisati datoteke. Znamo kako se dolazi do podataka o vremenu i ostalim vrijednostima.
 
Na kraju poslušajmo malo glazbe. Usput ćemo upoznati MP3 reproduktor Pronta. S tim u vezi postupamo kako slijedi:
 
1. Duljim pritiskom S3 otvorite Prontov izbornik. Ako tu tipku pritisnete kratko, otvorit će se samo izbornik naredaba koji se mora zatvoriti ponovnim kratkim pritiskom S3.
 
2. Naći ćete se na prvom elementu tog izbornika. Gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke pronađite druge elemente.
 
3. Čim dođete do elementa "MP3 reproduktor" zaustavite se i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9).
 
4. MP3 reproduktor će se javiti ili s porukom da ne postoji reprodukcijski popis ili da je taj popis prazan, odnosno prikazat će ime posljednje reproducirane MP3 datoteke. Ako želite odslušati novu MP3 datoteku, kratko pritisnite S3 kako bi se otvorio izbornik naredaba.
 
5. Zaustavite se na prvom elementu "Datoteka", desnim pomakom navigacijske tipke dođite do elementa "Otvoriti" i za potvrdu pritisnite lijevu palčanu tipku (B9).
 
6. Otvorit će se popis datoteka i mapa, sličan onome u editoru (obrada teksta).
 
7. Gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke dođite do "Storage card", a potom desnim pomakom navigacijske tipke dođite do elemenata u podmapi. Sada gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke dođite do mape "Music" i otvorite je ponovnim desnim pomakom navigacijske tipke.
 
8. U mapi "Music" nalaze se pojedine MP3 datoteke. Tu ćete naprosto pomacima navigacijske tipke doći do neke od njih i potom pritisnuti lijevu palčanu tipku (B9).
 
9. Popis će se zatvoriti i započet će reprodukcija glazbe.
 
10. Na brajevom će se retku pojaviti ime datoteke. Prva tri brajeva znaka pokazuju u postocima koliko je te MP3 datoteke već reproducirano.
 
11. Reprodukcija se zaustavlja i ponovo počinje od istog mjesta ako se ponovo pritisne lijeva palčana tipka (B9).
 
12. Za vrijeme reprodukcije možemo koristiti tipku B2 za vraćanje za otprilike 10 sekundi, a tipku B5 za pomak prema naprijed za otprilike 10 sekundi.
 
13. Reprodukcija se prekida pritiskom desne palčane tipke (B0) - razmaknica.
 
14. Glasnoću MP3 reproduktora možemo podešavati istodobnim pritiskom skroz desne sistemske tipke S4 i neke od brajevih tipaka (glasnoća uređaja).
 
15. Iz aplikacije MP3 izlazimo pritiskom neke od sistemskih tipaka. Ako se pritisne S1, S2 ili S3 MP3 reproduktor će nastaviti reprodukciju u pozadini. Tipka S4 će zaustaviti reprodukciju.
 
Glazbu u pozadini možemo slušati dok pišemo ili ispravljamo tekstove (obrada teksta, editor).
 
Podsjetimo se: S1 otvara obradu teksta, S3 otvara Prontov izbornik, S4 prebacuje Pronto u stanje mirovanja (postava male potrošnje struje).
 
Kako ćemo isključiti Pronto?
Duljim pritiskom desne, vanjske sistemske tipke (S4) Pronto prelazi u postavu mirovanja (spavanje, drijemanje) (stand-by). I u toj postavi Pronto je radno sposoban: možemo pisati bilješke, Pronto nam može kazati datum i vrijeme ili nas podsjetiti na naše obveze (sastanke).
 
Ako zaboravite isključiti Pronto, ne trebate se brinuti da će se akumulator isprazniti. Funkcija automatskog isključivanja namještena je tako da će se Pronto isključiti ako ga ne koristimo 10 minuta, odnosno ne reproduciramo MP3 datoteke.
 
Pronto je uređaj s operativnim sustavom Windows CE, a ti se aparati obično nikada ne isključuju potpuno. Međutim, kada se uređaj potpuno isključi, npr. zbog nedostatka struje ili nakon resetiranja sustava, treba računati s gubitkom svih podataka. Potpuno isključivanje uređaja ćemo prepoznati po dobro čujnom silaznom zvučnom signalu koji se sastoji od dva tona i po tome što na brajevom retku stoji poruka "off".
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb