zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 

Tračni metar koji govori hrvatski

 
Upute za upotrebu
 
Karakteristike Vašeg tračnog metra opisuju se u nastavku. Da biste razumjeli opis, uzmite metar u ruku tako da Vam ploha s kosinom bude lijeva, a da se kvačica za pričvršćivanje metra nalazi na stražnjoj plohi.
 
Na prednjoj plohi kućišta nalazi se 5 tipaka (gumba). Dvije velike su u gornjem, a tri manje u donjem redu. Pritiskom bilo koje od tih 5 tipaka metar se uključuje. Ako prilikom uključenja traka (vrpca) nije potpuno uvučena, oglasit će se poruka s upozorenjem.
 
Lijeva tipka u gornjem redu obavještava Vas o ukupmoj duljini pohranjenoj u memoriji. Ukoliko tu tipku pritisnete dva puta u vremenu od dvije sekunde, izbrisat će se svi podaci u memoriji.
 
Desna tipka u gornjem redu služi za mjerenje duljine u millimetrima, centimetrima ili metrima. Ovom tipkom se svaka izmjerena duljina, na primjer u metrima, može pretvoriti u centimetre, milimetre i obrnuto.
 
Lijevim gumbom (tipkom) u donjem redu dodajemo trenutačno izmjerenu duljinu u memoriju. Najveća duljina koja se može pohraniti u memoriju iznosi devetsto devedeset devet metara.
 
Srednjom tipkom (gumbom) u donjem redu vrpcu (traku) vraćamo na nulu. To se može učiniti i kada je vrpca (traka) izvučena što omogućava usporedbu mjerenih duljina. Mogu se mjeriti i negativne duljine kada je druga duljina manja od prve.
 
Desnim gumbom (tipkom) u donjem redu izmjerenoj se duljini dodaje širina kućišta. Izmjerena i izgovorena duljina obično predstavlja duljinu izvučene vrpce (trake). U nekim je slučajevima, ipak, bolje koristiti desnu plohu kućišta, primjerice, za mjerenje unutarnje širine dovratnika. Idućim pritiskom ove tipke oduzima se širina kućišta čime se dobiva - da tako kažemo - uobičajena duljina.
 
Pošto se vrpca (traka) potpuno uvuče, metar se za deset minuta automatski isključuje. Ako je traka (vrpca) izvučena, metar će se isključiti tek nakon trideset sekundi. U oba slučaja signal upozorenja pojavit će se pet sekundi prije isključenja. Pošto se metar isključi, posljednja izmjerena duljina se gubi, ali sadržaj memorije ostaje netaknut.
 
Traku (vrpcu) možete pronaći kako viri lijevo iz donje plohe - bliže do vas. Vrpca se izvlači tako da se povuče ulijevo. Ravni kosi rub na lijevoj plohi je tipka koja se koristi za uvlačenje trake. U tu svrhu treba pritisnuti donji dio te tipke.
UPOZORENJE: Slobodnom rukom kontrolirajte brzinu uvlačenja trake. Ako pustite da se sama uvlači, uvlačit će se prebrzo pa Vas može ozlijediti.
 
Gotovo na sredini donje plohe kućišta nalazi se žljebić koji se proteže od prednje do stražnje plohe. Dio kućišta desno od tog žljebića može se podići noktom. Ta se preklopna pločica može podići i zaokrenuti udesno sve dok ne bude u ravnini s donjom plohom. Na pločici ćete otkriti oštru metalnu točku koja se može koristiti kao uporišna (središnja) točka ako trakom želite opisati luk. Radi točnosti mjerenja ta je točka jednako udaljena od stražnje plohe kućišta kao što je prva rupica na vrpci (traci) udaljena od kraja vrpce (trake). Ako vrh olovke stavimo u prvu rupicu na traci (vrpci) i njime pokušamo nacrtati krug ili luk, njihov će polumjer biti izgovorena duljina uključujući i kućište. To znači: Ako se želi nacrtati krug polumjera jedan metar, vrpcu treba izvlačiti sve dok metar ne kaže "jedan metar s kućištem".
 
Pretinac za bateriju nalazi se na desnom dijelu stražnje plohe kućišta. Da bi se poklopac pretinca za bateriju otvorio, kućište treba uzeti u ruku tako da prednja ploha bude okrenuta prema Vama. Palac desne ruke stavite na desni rebrasti dio prednje plohe, a tri prsta na rebrasti dio stražnje plohe (poklopac). Čvrsto pritisnite kraj rebrastog dijela poklopca koji se nalazi uz zadebljani dio stražnje plohe kućišta. Povucite poklopac udesno. Poklopac se zatvara tako da se čvrsto gurne ulijevo sve dok se ne čuje klik. Poklopac se inače sastoji od dvije plohe koje se sijeku pod pravim kutom. Na poklopcu do zadebljanog dijela stražnje plohe kućišta su dvije istake.
 
 
Specifikacija
 
Duljina vrpce (trake): 5 metara
Najveća vrijednost koja se može pohraniti u memoriju: 999 metara
Točnost: 1 mm
Najmanja mjerna jedinica: 1 mm
Baterija: Jedna PP3 9-voltna alkalna baterija
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb