zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
   
Iako slijepi već sada imaju mogućnost čitanja teksta na računalu preko posebnih reljefnih podloga koje slova s ekrana sistemom iglica pretvaraju u brajicu, obično se radi o vrlo skupim uređajima koji su stanju interpretirati samo tekstualne podatke i to redak po redak.
 
Istraživačima sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini uspjelo je napraviti zaslon pune veličine kojim koristeći elektroaktivni polimer mogu predočiti sav tekstualni sadržaj u brajici, te sve slike prebaciti u reljefne obrise. Na taj način se sadržaj koji bi inače bio vidljiv na klasičnom monitoru većim svojim dijelom prebacuje na reljefni zaslon koji mogu koristiti slijepi.
 
Prednost ovoga materijala je što je vrlo otporan i jeftin, posebice u odnosu na sadašnje mehanizme koji koriste pojedinačne iglice za tvorbu slova. Također je s njime moguće svaku točku dignuti na željenu visinu, a zaključavajući mehanizam potom zakreće i drži točku u zadanom položaju koliko god je to potrebno bez potrošnje energije.
 
Materijal navodno i jako brzo reagira na promjene te omogućava brzinsko surfanje weba ili listanje stranica dokumenta.
 
Prvi posve funkcionalni prototip trebao bi biti gotov iduće godine.
 
Napomena: Naše čitatelje upozoravamo da budu oprezni u procjeni ovog pomagala, a osobito u očekivanju njegovog brzog pojavljivanja na tržištu.
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb