zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
   
Telekom operatori i Microsoft nude zajednička rješenja za krajnje korisnike Reuters
 
Autor: Goran Vugrinec
Objavljeno: 08.04.2010
 
Telekom operatori u svakoj su zemlji među najvećim tvrtkama i gotovo u pravilu vrlo značajno doprinose BDP-u.
Može se učiniti pomalo fascinantnim i nevjerojatnim da se industrija s takvim dosegom također našla u poteškoćama. Zasićena tržišta i pad prosječne dobiti po korisniku stavili su operatore u većini zemalja pred velike izazove, a opća ekonomska kriza dodatno je otežala situaciju.
 
U takvim okolnostima, operatori su istovremeno pažljivi/oprezni sa investicijama u nove tehnologije i usluge, ali istovremeno i prisiljeni ponuditi tržištu nove poslovne modele kako bi privukli nove korisnike, povećali zadovoljstvo i prihod kod postojećih korisnika.
 
Rečenice poput „idem na posao, poslat ću ti dokument čim stignem u ured“ više nisu nužne jer telekomunikacijska industrija može kombinirati vlastita rješenja s onim informatičkima. Za krajnjeg korisnika to znači kako se dio poslova može napraviti i od kuće ili u pokretu, bez nepotrebnog trošenja vremena i novca na prijevoz, izbjegavajući povremeno čak i službena putovanja, a troškove poslovnog sustava mogu, primjerice, smanjiti mjesečnim najmom – umjesto kupovinom i održavanjem vlastite infrastrukture. Michael Korbacher ima više od 17 godina iskustva u radu s telekomunikacijskom industrijom i u uvodnom predavanju će govoriti upravo o tome, tj. koje su prednosti tih rješenja za: krajnjeg korisnika & telekom operatore.
 
U drugom dijelu Communication Sector Tracka posjetitelji će također moći vidjeti dva atraktivna proizvoda koja će se uistinu svidjeti njihovim krajnjim korisnicima:
Windows Phone 7 Series i MediaRoom 2.0. Ovo prvo jest posve nova generacija Microsoftove mobilne platforme (mobilni uređaji s njom pojavit će se pretkraj ove godine), posve orijentirana na uređaje s ekranima osjetljivima na dodir i na vrhunsko korisničko iskustvo koje kombinira multimediju i pristup aplikacijama za produktivnost. Bez obzira odluče li se gledati video, slušati glazbu ili pak raditi s Office dokumentima, mobilni uređaji s Windows Phone 7 Series platformom uklopit će se u životni stil svojih korisnika.
 
S druge strane, MediaRoom 2.0 kvalitetno je infrastrukturno rješenje za operatore koji žele svoje sustave distribucije sadržaja – poput televizijskih sadržaja koji se distribuiraju u IP i kabelskim mrežama – uvesti u novo doba „cloud computinga“. Usluge na zahtjev, interaktivne aplikacije, pristup sadržajima koji se nalaze na strani operatera uz istovremeni pristup i sadržajima trećih strana (poput, primjerice, videa dostupnog na Internetu) glavne su odlike ove platforme.
Korisnici mogu uživati u gledanju programa na raznim uređajima – od klasičnih televizijskih prijamnika (uz MediaRoom uređaj), preko osobnih računala opremljenih Windows Media Centerom i Windowsima 7 i svih ostalih PC i Mac računala koja imaju neki web preglednik pa do igraće konzole Xbox 360 i podržanih pametnih mobilnih telefona.
Prema istraživanju analitičke tvrtke Screen Digest, pet najvećih distributera sadržaja i telekomunikacijskih tvrtki koje su primijenile MediaRoom imaju toliko zadovoljne korisnike da je prosječna dobit po korisniku (takozvani ARPU) triput veća od kabelskih operatora koji su bili udomaćeni na tržištu!

Sve su to teme o kojima će biti govora na posebnim predavanjima namijenjenima telekomunikacijskoj industriji i krajnjim korisnicima usluga telekom operatora na predstojećoj konferenciji Microsoft Windays10 u Rovinju.
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb