zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
APH napravio novi Brailleov redak

Orbitov čitač 20

 
Deborah Kendrick
 
Za siječanjski broj 2013. ove publikacije napisala sam članak Povezivanje točkica: Čavrljanje o budućnosti brajice u kojem sam govorila o Skupini Transformacija brajice. Vodeće organizacije vrlo zainteresirane za budućnost brajice okupile su se kako bi ozbiljno razmotrile sve mogućnosti kako da se brajevi retci učine dostupnima što većem broju slijepih čitatelja. Među tim organizacijama su:
 
Američka tiskara za slijepe (American Printing House for the Blind (APH)
Društvo (Association) Valentin Hauy (AVH)
Zaklada slijepih (Blind Foundation) (ranije RNZFB)
Kanadski državni zavod za slijepe (Canadian National Institute for the Blind) (CNIB)
Nacionalni savez slijepih (National Federation of the Blind) (NFB)
Norveški savez slijepih i slabovidnih (Norwegian Association for the Blind and Partially Sighted) (NABP)
Perkinsova škola za slijepe (Perkins School for the Blind) (Perkins)
Kraljevski državni zavod slijepih ljudi (Royal National Institute of Blind People) (RNIB)
Čuvari vida (Sightsavers)
Vision Australia (VA)
 
Pojava brajevih redaka prije više od trideset godina približila je brajicu vršcima prstiju slijepih osoba više nego što se to mislilo. Međutim, zbog cijene brajevih redaka ti vrijedni proizvodi ostali su izvan dosega onih korisnika čiju opremu ne financiraju poduzeća, ustanove ili škole. radi cijene od 5.000 ili 6.000 dolara za brajev redak, brajevi retci nisu bili, odnosno još uvijek nisu dostupni mnogim slijepim pojedincima.
 
Godine 2012. Skupina transformacija brajice pregledala je 63 projekta za razvitak novih rješenja za brajeve retke. Rezultiralo je to potom zahtjevom, uz osigurana sredstva od 1,25 milijuna dolara, što ga je Skupina za transformaciju brajice proširila na traženje da se napravi brajev redak čija bi cijena bila niža od 500 dolara.
 
Tvrtka Orbit Research prihvatila je izazov što je rezultiralo Orbitovim čitačem 20 (Orbit Reader 20) - brajev redak od 20 slovnih mjesta za koji se Američka tiskara za slijepe nada da će ga moći početi prodavati potkraj 2016. godine. Znam da se uređaj još uvijek dotjeruje, ali sam bila nestrpljiva i radoznala da vidim do kud je Orbitov čitač došao, a isto tako mi je bila želja podijeliti svoje spoznaje s čitateljima ove publikacije.
 
Namjera projekta je bila proizvesti pomagalo na kojemu bi se na brajici mogle čitati datoteke iz drugih izvora, primjerice skinute knjige ili dokumenti, odnosno da se može upotrebljavati s drugim uređajima i da tako može služiti kao "zaslon" za pristup podacima na računalima, tabletima ili pametnim telefonima. Kako bi sve to bilo moguće i da bi se cijena zadržala ispod 500 dolara, uređaj je izrazito jednostavan usporedi li se s drugim brajevim pomagalima na tržištu. I još nešto: on je - u svojoj klasi - zamjetno robustan.
 
 
 
Opis Orbitovog čitača 20
 
Letimičan dojam o Orbitovom čitaču jeste da se radi o elegantnom, ravnom, estetski dopadljivom komadu tehnologije. Veličine otprilike nekih brajevih redaka na tržištu sa 14 slovnih mjesta - Širina 15, duljina 10 i dubina oko 2,5 cm - Orbitov čitač ima 20 slovnih mjesta i relativno mali broj naredaba. Ima šest tipaka složenih poput onih kod poznate Perkinsove tipkovnice. Nešto su manje od tipaka na tradicionalnim brajevim uređajima. Tipke su ovalnog oblika, a šire su nego dulje. One su, ipak, vrlo ugodne za pisanje i prsti priliježu dobro na njih onako kako bi to svatko poželio. Odmah ispod šest Perkinsovih tipaka, pa tako i odmah iznad 20 slovnih mjesta brajevog retka nalazi se niz od tri tipke. To su - od lijeva udesno - tipka za točkicu 7, razmaknica i tipka za točkicu 8. Razmaknica je dugačka vodoravna tipka kako je to uobičajeno. Tipke za točkice 7 i 8 su ovalne, nešto manje i ravnije od ostalih 6 brajevih tipaka pa se lakše i bolje razlikuju od ostalih. Između i malo iznad tipaka za točkice 1 i 4 nalazi se navigacijski blok od četiri tipke (desni, lijevi, gornji i donji kursor (strelica) i izdignuta okrugla tipka u sredini - gumb za odabir ili potvrdu.
 
Na svakoj strani brajevog retka je po jedna razdijeljena okomita tipka. To su lijeva i desna pomaknica; njima se pomičemo naprijed i natrag prilikom čitanja. Radi se o osobito zgodnom rješenju. Pritiskom donjeg dijela desne pomaknice redak se pomiče naprijed za jednu širinu; pritiskom gornjeg dijela redak se pomiče za 20 slovnih mjesta unatrag. Dvojna tipka na lijevoj strani brajevog retka ima istu funkciju. I napokon, na stražnjem rubu uređaja, zauzimajući manje od polovice njegove duljine, nalaze se - od lijeva udesno: strujni prekidač, utor za SD karticu i utičnica za mikro USB kabel.
 
Promjenjiva brajica
 
Novim pristupom u izradi uređaja s promjenjivom brajicom dolazi se, a to nije neko iznenađenje, do novog osjećaja kako se mijenja brajica na retku. Kad se Orbitov čitač uključuje ili isključuje te prilikom svakog pomaka retka čuje se za vrijeme dizanja iglica jasan zvuk. Taj zvuk je vrlo ugodan i podsjeća me na zvuk aztečkih ili afričkih udaraljki. Radi se o zvuku sitnog šljunka - nešto poput padanja sitne kiše kakav proizvodi udaraljkaški instrument koji se najčešće izrađuje od bambusa.)
 
Same točkice su čvrste i izvrsne.
 
Karakteristike i funkcije Orbitovog čitača 20
 
U skladu sa svojim imenom i namjerama Skupine za transformaciju brajice za predloženi rezultat Orbitov čitač 20 je, prije svega, brajev čitač. To znači da postoji mnoštvo funkcija što ih čitač može izvoditi.
 
Uređaj ima dvije radne postave. U postavi čitača korisniku se omogućava čitanje svih datoteka pohranjenih na vanjsku SD karticu. U postavi za rad na daljinu, kad se spoji s USB kabelom, Orbitov čitač 20 pruža čitatelju mogućnost čitanja svih podataka u računalu korištenjem čitača zaslona (JAWS, Window-Eyes, NVDA, VoiceOver itd.), odnosno kad su upareni putem Bluetootha s nekim tabletom koji koristi iOS ili Android ili pametni telefon s VoiceOverom ili TalkBackom.
 
Orbitov čitač 20 nema internu memoriju, mogućnost pretvaranja brajevog prikaza ili kompleksne aplikacije čime bi se povećala njegova cijena ili uzrokovala neočekivana iznenađenja u učenju.
 
To znači da on može koristiti mnoge datoteke i da slijepom čitatelju omogućava manipuliranje tim datotekama na sve uobičajene načine.
 
Datoteke se u Orbitov čitač mogu pohranjivati na SD karticu, pa pohranjivanje ovisi jedino o broju i veličini tih kartica. To što čitač pruža, upravo je ono za što je i predviđen.
 
Drugim riječima: Ako preuzmete već pretvorenu brajevu datoteku - svejedno radi li se o savršeno formatiranoj .brf datoteci - obliku knjige ili časopisa što ste ih dobili od NLS BARD-a ili Booksharea, bit će to brajica kakvu ćete čitati na svom retku. Ukoliko se pak radi o loše formatiranim tekstovima obrađenima jeftinom ili besplatnom aplikacijom za konverziju brajice, i to će biti ono što ćete imati na svom retku. Ako imate .doc, .txt, .rtf i slične datoteke, one će na brajevom retku Orbitovog čitača biti u neskraćenom obliku.
 
Upravljanje datotekama i uređivanje teksta
 
Svejedno čitamo li - nešto što je napisao neki učenik, knjigu za zabavu ili pismo što ga je skicirao neki suradnik za slanje iz ureda - čitanje zahtijeva određenu mogućnost upravljanja datotekama ili tekstom. Orbitov čitač 20 ima mogućnost uklanjanja dijela teksta, premještanja, kopiranja, zaštićivanja, promjene imena brisanja datoteka itd. On također omogućava čitatelju uređivanje datoteke - brisanje ili umetanje teksta, uklanjanje ili kopiranje teksta, pravljenje bilježaka u tekstu koji se čita i tako dalje.
 
U knjigama ili dokumentima mogu se umetati knjižne oznake na koje se možemo uvijek vraćati.
 
Što se tiče vraćanja na tekst, Orbitov čitač 20 stalno pohranjuje položaj u knjizi, pa tako kad se vratimo u neku datoteku, nastavit ćemo od mjesta na kojem smo posljednji put izašli iz te datoteke.
 
Mnoge naredbe, što ih koristi Orbitov čitač 20, sigurno su poznate korisnicima ostalih brajevih pomagala. Budući da Orbitov čitač ima manje tipaka nego neka druga brajeva pomagala, naredbe se, ipak, izvode koristeći sve tipke, a u nekim slučajevima i njihove kombinacije.
 
Završne napomene
 
Mnogi korisnici brajice nisu nikada imali dovoljno sreće da imaju brajev redak. Organizacije učlanjene u Skupinu transformacija brajice - ali i mnoge druge koje nisu u mogućnosti financijski podržati ovaj projekt - uvjerenja su da bi se značajno povećala pismenost i mogućnosti mnogih slijepih osoba - kad bi u rukama čitatelja brajice bilo više brajevih redaka.
 
U kolovozu 2016. Kongres SAD-a odobrio je novčana sredstva za knjižnice (sredstva su doznačena Službi državne knjižnice za slijepe i tjelesne invalide, Odjel Kongresne knjižnice) kako bi se njenim čitateljima brajice mogli osigurati brajevi retci.
 
Kako još nije sigurno da će Služba državne knjižnice baš to učiniti - opskrba slijepih korisnika brajevim retcima - zapravo još bolje rečeno nije baš sigurno da će to biti Orbitov čitač 20, spomenuti projekt je zaista obećavajući.
 
Većini američkih čitatelja ove publikacije dobro je poznata kvaliteta proizvoda Orbit Researcha, počevši od njihovog poznatog iBill currency identifier (prepoznavač novca) i ranije njihovog Orion talking scientific calculator (znanstveni govorni kalkulator). Nadalje, mnogim čitateljima ove publikacije iz SAD-a i inozemstva dobro je poznat i rad Američke tiskare za slijepe iz Louisvillea, Kentucky.
 
Ovo su organizacije koje Orbitov čitač 20 forsiraju, ali za sada veteranima korištenja brajevih redaka, preostaje mješavina obećanja i uveseljavanja.
 
Za više podataka posjetite internetsku stranicu Orbit Researcha.
 
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb