zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 

JEDNI RADE - DRUGI ZARAĐUJU
 

Povod za pisanje ovog priloga bila je spoznaja da se govorna jedinica WinTalker Voice - kako verzija za Windows, tako i ona za operativni sustav Android (pametni telefoni) - neovlašteno distribuira i prodaje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Pritom se ne vodi računa da je netko morao uložiti puno vremena i sredstava kako bi se ovo vrijedno pomagalo za slijepe razvilo i usavršavalo. Neovlaštenom distribucijom i prodajom ovih govornih jedinica zarađuju oni koji u njihov razvitak nisu uložili niti svoje dragocjeno vrijeme niti nikakva sredstva. Jedino što rade jeste da nanose štetu onome koji se potrudio da izradi ovo pomagalo. Sto ga se takva distribucija s pravom smatra krađom.
 
Ne znamo da li Vam je poznato da svaka fizička i pravna osoba odgovara krivično i kazneno ako neovlašteno prodaje i distribuira proizvod neke druge fizičke i pravne osobe. Stoga ćemo i mi morati poduzeti odgovarajuće korake kada i čim saznamo da netko drugi osim nas distribuira ili prodaje hrvatsku govornu jedinicu WinTalker Voice.
 
Svi mi slijepi trebali bismo se upitati, što bi bilo da nitko nije razvio govornu jedinicu za naše jezike (bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski). Ne bismo se mogli koristiti računalima i pametnim telefonima, ali nitko ne bi mogao zarađivati na tuđi račun. Da li bi to bilo dobro ili čak bolje?
 
Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba
Domagojeva 27
10000 Zagreb
Telefon: (01) 4551 650
Mobitel: (099) 355 66 50
E-pošta: udruga@uuosso.hr
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb