zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
Proveden projekt „3D Brajeva slovarica i taktilna abeceda“

 

Dragi naši prijatelji,

 

Želimo vas informirati o našem najnovijem postignuću. Prijavom na natječaj za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2021. godinu, a nakon što je Grad Zagreb pozitivno ocijenio našu prijavu, upisujemo još jednu crticu u našu knjižicu realiziranih projekata.

Cilj projekta „3D Brajeva slovarica i taktilna abeceda“ je bio olakšati slijepoj djeci, učenicima nižih razreda osnovne škole  i/ili slijepoj djeci predškolskog uzrasta, istovremeno upoznavanje i učenje Brajeva pisma i hrvatskih latiničnih slova uz korištenje didaktičkog alata – 3D printane slovarice. Riječ je o tzv. puzzlama, tj. pločicama, koje se mogu oblikovati od plastike uz pomoć 3D printera kojeg udruga posjeduje. Svaka pločica na sebi ima otisnuto latinično slovo i kombinaciju točkica koje to slovo čini na brajici. Točkice, kao i latinično slovo, su izdignuti od površine, što znači da slijepo dijete abecedu uči koristeći osjetilo dodira.  Na svakoj pločici istovremeno se nalazi i ispupčenje i utor, što znači da puzzle mogu međusobno povezivati, tvoreći na taj način slogove, riječi ili čak čitave rečenice.

Budući da je Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ ustanova socijalne skrbi koja provodi programe rehabilitacije za osobe oštećena vida i programe obrazovanja, njihove smo korisnike odabrali kao krajnje korisnike našeg projekta. U njihovom vlasništvu smo ostavili 2 seta slovarice, kako bi se njome moglo koristiti više generacija učenika.

Zahvaljujemo se Gradu Zagrebu na financijskoj potpori, a COO „Vinko Bek“ na podršci u realizaciji našeg projekta.

      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb