zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
20. Satovi
 
Za mjerenje vremena i postavljanje buđenja Pronto ima različite satove: minutni sat koji odbrojava vrijeme unatrag, štopericu i četiri budilice. Bilo koji od tih satova biramo tako da uđemo u osnovni Prontov izbornik i odaberemo "Satovi", odnosno tako da upotrijebimo prečac "s sa kombinacijom tipaka B9B7B8".
 
20.1 Minutni sat
 
Zahvaljujući minutnom satu bilo koji se odsječak vremena može mjeriti tako da se vrijeme odbrojava unatrag, a mjerenje je točno na sekundu. Nakon protoka odabranog vremena oglašava se zvučni signal.
Glavni izbornik minutnog sata sadrži različita tekstualna polja i gumbe što se koristi za namještanje vremena, uvid u proteklo vrijeme za vrijeme samog mjerenja te za zaustavljanje i pokretanje minutnog sata.
 
Minutni se sat pokreće ovako:
1. U Prontovom (glavnom) izborniku odaberite "Satovi/Minutni sat, odnosno tri puta kratko pritisnite S2.
2. Glavni se izbornik minutnog sata otvara s poljem o proteklom vremenu u minutama i sekundama. Kad se prvi puta otvori ili kada se minutni sat zaustavi podatak će biti: 00:00:00.
3. Vremenski odsječak za mjerenje standardno je postavljen na 10 minuta (00:10:00). Taj se podatak može promijeniti u polju "Namještanje vremenskog odsječka", a najviša moguća vrijednost je 23:59:59.
˙4. Za pokretanje minutnog sata i odbrojavanje vremena unatrag odaberite "Uključivanje" . Nakon toga opcija "Uključivanje" više ne postoji, a umjesto nje pojavljuje se "Zaustavljanje" kojom se može zaustaviti rad minutnog sata.
5. Za vrijeme odbrojavanja u polju "Protekllo vrijeme" pokazuje se koliko je vremena proteklo počevši od 0 i povećavajući se, a preostalo vrijeme prikazuje se u polju "Preostalo vrijeme".
6. Pošto se okonča namješteni vremenski odsječak, oglasit će se jednokratno zvučni signal. Podatak u polju "Proteklo vrijeme" vratit će se na 00:00, a ponovo će se pojaviti polje "Uključivanje".
7. Gumbima "U redu" ili "Prekid" samo se zatvara dijalog minutnog sata. Ako je sat i dalje aktivan, mjerenje će se nastaviti, a zvučni će se signal oglasiti po njegovom protijeku.
 
U otvorenom izborniku minutnog sata postoje slijedeći prečaci:
 - Uključivanje (pokretanje) = "u i B9"
- Zaustavljanje = "z i B9"
- Preostalo vrijeme (dok minutni sat radi) = "o i B9" (na brajevom se retku vide podaci o proticanju vremena)
- Proteklo vrijeme (dok minutni sat radi) = "v i B9" (na brajevom retku se i dalje prikazuju podaci o mjerenju).
 
Ako je minutni sat uključen, mjerenje vremena se nastavlja i kada se Pronto isključi tipkom S4, odnosno ovisno o podešenjima prelazi u postavu mirovanja zbog automatskog isključenja. Kad se dođe do kraja namještenog vremenskog odsječkaoglasit će se zvučni signal.
 
Rad minutnog sata može se prekinuti jedino odabirom opcije "Zaustavljanje".
 
Savjeti za upisivanje vremena u polju "Namještanje vremenskog odsječka":
- Vrijeme se upisuje u obliku HH:MM:SS.
- Ako se ne upisuju sati, upisuje se u obliku MM:SS
- Ako se za minute upiše broj veći od 60, pojavit će se ispravno vrijeme u satima i minutama.
- Minutni sat može raditi najviše 23:59:59; dulji vremenski intervali nisu mogući.
- Ako se upiše pogrešno vrijeme, minutni će se sat vratiti na 00:10 (dakle, 10 sekundi).
 
20.2 Štoperica
 
Štoperica omogućava mjerenje vremena i točna je na sekundu. Mjeri vrijeme od 0 prema gore, a u svakom se trenutku može doznati izmjereno vrijeme, može se zaustaviti ili vratiti na nulu. Mjerenje može biti popraćeno zvučnim signalima.
 
U izborniku štoperice postoje različita tekstualna polja i gumbi pomoću čega se dobivaju podaci o proteklom (izmjerenom) vremenu, podaci o konačnom vremenu i međuvremenu, a njima se štoperica može uključivati (pokretati), privremeno i potpuno zaustaviti. Kad se koristi štoperica, može se upotrebljavati samo jedan prst.
 
Za uključivanje (pokretanje) štoperice postupit ćemo ovako:
1. U Prontovom ćemo izborniku odabrati "Satovi / Štoperica" ili ćemo dva puta kratko pritisnuti tipku S2.
2. Kad se otvori izbornik štoperice, pojavit će se polje "Proteklo vrijeme" s prikazom proteklog vremena u satima, minutama i sekundama. Kada se izbornik otvori prvi puta, odnosno kada je započelo novo mjerenje, u njemu će biti 00:00:00. Ako se mjerenje potpuno, odnosno privremeno zaustavi, bit će prikazano konačno vrijeme, odnosno međuvrijeme. (Napomena: Ovo je polje samo za čitanje pa se u njega ne može ništa upisivati.)
3. Pritisnite gumb "Uključivanje" ili tipku B4 kako bi se štoperica aktivirala i započelo mjerenje. Sada će gumb "Uključivanje" nestati, a u izborniku će se pojaviti gumbi "Stanka" i "Zaustavljanje" koji se koriste za privremeno (B5), odnosno potpuno zaustavljanje (B6) mjerenja. Kad se mjerenje privremeno zaustavi, pojavit će se umjesto gumba "Stanka" gumb "Nastaviti"; njime ćemo nastaviti mjerenje. skraćena naredba za privremeno zaustavljanje i nastavak je tipka B5.
4. Mjerenje može biti popraćeno zvučnim signalima. Tipkom B1 postavlja se zvučni signal za svaku sekundu, B2 za svakih 10 sekundi, a B3 za svaku minutu. Tipkom B7 isključuju se zvučni signali. Ti se prečaci mogu koristiti i za vrijeme mjerenja.
5. Za vrijeme mjerenja protok se vremena može kontrolirati na brajevom retku u polju "Proteklo vrijeme".
6. Gumb "Podatak o izmjerenom vremenu ili međuvremenu", odnosno prečac tipka B8 otvara poruku koja nas - za vrijeme mjerenja - obavještava o međuvremenu u trenutku izvedbe naredbe, a kada se mjerenje privremeno zaustavi o konačnoj vrijednosti za međuvrijeme, i napokon kada se štoperica potpuno zaustavi o konačnom vremenu. Dijalog se zatvara gumbom "U redu" čime se vraćamo u glavni izbornik.
7. Gumbi "U redu" i "Prekid" samo zatvaraju dijalog (komunikacijski okvir) štoperice. Kada se štoperica aktivira (uključi, pokrene), mjerenje vremena će se nastaviti, a oglašavat će se i svi postavljeni zvučni signali. Da bi se štoperica stvarno zaustavila, mora se ponovo ući u izbornik štoperica (Prontov izbornik/Satovi/Štoperica).
8. Ako se Pronto isključi sa S4 dok je štoperica aktivna, mjerenje će se nastaviti u tišini.
9. Mjerenje se zaustavlja aktiviranjem gumba "Zaustavljanje" u glavnom izborniku ili skraćenom naredbom B6.
 
U otvorenom izborniku štoperice postoje ove skraćene naredbe:
- Uključiti (aktivirati) štopericu = B4 ili "u i B9"
- Zaustaviti štopericu = B6 ili "z sa B9"
- Stanka (privremeno zaustaviti / Nastaviti) = B5 ili "s i b9" / "n i B9"
- Podatak o konačnom vremenu ili međuvremenu = B8
- Kad je štoperica uključena (aktivna), protok se vremena može pratiti na brajevom retku u polju "Proteklo vrijeme". = "v i B9" (ako je štoperica privremeno zaustavljena, konačno vrijeme posljednjeg mjerenja).
 
U glavnom izborniku treba jednom kratko pritisnuti S3 ili upotrijebiti kombinaciju tipaka B3B5B9B8 kako bi se došlo u izbornik s naredbama za mjerenje vremena i postavljanje zvučnih signala.
 
Kada se štoperica jednom aktivira, mjerenje će se nastaviti i kada se Pronto isključi sa S4, kada se odabere neka druga aplikacija, odnosno - ovisno o podešenjima za automatsko isključivanje - i kada Pronto prijeđe u postavu mirovanja.
Kada se nalazimo u glavnom izborniku štoperice i ako se mjeri vrijeme, automatsko se iskapčanje neće aktivirati.
 
20.3 Budilice
 
Ovdje se mogu namještati četiri samostalne budilice. Za svaku se može namjestiti posebno vrijeme buđenja i dan u tjednu kada će zvoniti. Korisnik svakoj budilici može dati ime koje će se izgovarati prilikom buđenja. Prilikom isporuke budilice su isključene.
 
Budilice se namještaju ovako:
1. U Prontovom izborniku odaberite "Satovi/Budilice". Nakon toga će se pojaviti dijalog s imenima i stanjem četiriju budilica.
2. Za izmjenu podešenja, recimo, za budilicu 1 odaberite njen gumb i pritisnite B9.
3. Otvorit će se novi dijalog. Treba koristiti polje "Odabranost" za uključivanje (aktiviranje) ili isključivanje (deaktiviranje) budilice.
4. U polju "Ime" budilica (Budilica 1) može dobiti drugo ime, npr. "Dobro jutro".
5. U iduće se polje upisuje vrijeme buđenja. Budilica dolazi s upisanim vremenom 08:00; ono se može prebrisati.
6. Na kraju u odgovarajućim poljima odredite dan ili dane kada će budilica biti isključena/uključena.
7. Polje "Zvučni signali" dolazi kao odabrano (aktivirano) pa se odgovarajući zvučni signal oglašava uvijek kada se govorom ili putem brajevog retka daje neki podatak.
8. Signal za buđenje može se odabrati u popisu kratkih wav datoteka. Staza se nalazi u polju "Datoteka zvučnih signala".
9. Dođite do "odabir signala" ako za signal buđenja želite odabrati drugi signal. Pojavit će se popis datoteka - gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke odaberite željenu datoteku (CF. Upravljanje datotekama). Preporučuju se datoteke TIMALARM.WAV, BELL.WAV ili COCK.WAV. Popis se zatvara tipkom B9; novi je zvučni signal odabran i njegova se staza nalazi u polju "Datoteka zvučnih signala".
10. Za zatvaranje podešenja aktivirajte "U redu" i s "U redu" izađite iz dijaloga budilice.
 
Kada dođe vrijeme buđenja, Pronto će se oglasiti odabranim signalom i reproducirati odgovarajuću poruku. Ukoliko se na signal ne reagira, Pronto će ga ponavljati svakih 10 sekundi u vremenu od tri minute. Za zaustavljanje poruke pritisnite D4 ili bilo koji kursorski gumbić - Pronto će se "umiriti", ali će se zvučnim signalom oglasiti nakon 10 sekundi. Budilica se napušta i isključuje pritiskom B9 ili D6.
 
Napomena: Ako se kao signal za buđenje odabere neka druga datoteka ili se stvori vlastita, imajte na umu da vrijeme reprodukcije wav datoteke ne bude dulje od 3 sekunde. U protivnom mogu nastati problemi u radu budilice i/ili u funkcioniranju Pronta.
 
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb