zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
19. Prontov Daisy čitač
 
Ova aplikacija omogućava čitanje Daisy knjiga koje su pohranjene na memorijskoj kartici (Storage Card). Daisy čitač se pokreće odabirom elementa „Daisy čitač“ u Prontovom (glavnom) izborniku. Skraćenom naredbom y+B9B7B8 također se otvara Daisy čitač, odnosno prelazi se u njega iz bilo koje aplikacije.
 
Kao sve ostale Prontove aplikacije i Daisy čitač ima svoj izbornik naredaba koji se otvara kratkim pritiskom S3 (ili kombinacijom tipaka B3B5B9); na taj se način dolazi do svih funkcija. Osim toga, većina se naredaba
može izravno izvesti skraćenim naredbama.
 
Reproducirati se mogu samo Daisy knjige koje se kao datoteke nalaze u mapi „Daisy“ na Compact Flash (CF)
memorijskoj kartici kapaciteta odgovarajuće veličine.
Prema tome, Daisy knjige koje se nalaze na CD-u moraju se najprije kopirati na memorijsku karticu.
 
 
19.1.1 Kopiranje Daisy knjiga na memorijsku karticu
 
Budući da Daisy knjige na CD-u zauzimaju svu raspoloživu memoriju od okruglo 700 MB, za kopiranje tih knjiga moraju se koristiti memorijske kartice dovoljnog kapaciteta (npr. 1 GB ili više).
 
Za kopiranje datoteka Daisy knjiga s CD-a na memorijsku karticu preporuča se korištenje tzv. čitača kartica (CardReader). Ti mali čitači kartica priključuju se preko USB priključka na osobno računalo. Prijenos velikih količina podataka prilikom takvog kopiranja općenito je vrlo stabilan. U načelu je moguće i kopiranje datoteka Daisy knjiga iz osobnog računala na memorijsku karticu u Prontu pomoću ActiveSync-a, ali to nije preporučljivo, budući da ActiveSync nije baš najpogodniji za stabilan prijenos velikih količina podataka.
 
Postupak kopiranja je ovakav:
1. Za kopiranje datoteka s CD-a (CD disk) na Compact Flash (CF) karticu (CardReader) koristite Windows Explorer Vašeg osobnog računala. Memorijska kartica u čitaču kartica (CardReader) obično se označava kao “Izmjenjivi disk”.
2. Na CF kartici (Storage Card) napravite mapu s imenom “DAISY”.
3. Sa CTRL+a označite sve datoteke Daisy CD-a i kopirajte ih naredbom CTRL+c u prolaznu memoriju Windows-a.
4. Prijeđite na CF karticu (Izmjenjivi disk) i otvorite mapu “Daisy”.
5. Naredbom CTRL+v kopirajte datoteke iz prolazne memorije u praznu mapu.
 
Kada kopirate više od jedne Daisy knjige na CF karticu, svaka se knjiga, odnosno njene datoteke, mora kopirati u poseban podizbornik (podmapu) mape “Daisy”. Ime podmape treba tako odabrati da se iz njega vidi naslov knjige.
Na primjer, imate jedan Daisy CD s kriminalističkim pričama i drugi s bajkama. Na CF kartici napravite u mapi Daisy jednu podmapu s imenom “Krimići“, a drugu s nazivom “Bajke” i kopirajte datoteke obiju Daisy CD-a u odgovarajuću podmapu. Prije kopiranja uvijek provjerite veličinu potrebnog mjesta u memoriji tako da na osobnom računalu pogledate veličinu Daisy CD-a.
 
Napomena:
Ovisno o brzini zapisivanja i čitanja korištenog CD diska i CF memorijske kartice može biti bolje da se datoteke Daisy CD-a najprije kopiraju u osobno računalo i tek onda - dakle, u drugom koraku - kopiraju iz osobnog računala na CF karticu.
 
 
19.1.2 Izmjena memorijskih kartica
 
Čim se memorijska kartica izvadi iz svog ležišta, Daisy čitač Vas o tome obavještava. Pošto se u Pronto stavi nova memorijska kartica, Daisy čitač provjerava da li se na njoj nalazi mapa "Daisy" i da li u njoj postoji datoteka s Daisy knjigama. Ukoliko na kartici nema Daisy knjiga, odnosno ukoliko one nisu u mapi "Daisy", dobit ćete poruku: “Na memorijskoj kartici nema knjiga”.
 
Osim toga, prilikom stavljanja nove memorijske kartice automatski se pokreće naredba za preslagivanje police s knjigama.
 
 
19.2 Čitanje (reprodukcija) Daisy knjiga
 
1. Pritiskom S3 otvorite Prontov izbornik i odaberite element “Daisy čitač”.
2. Ukoliko u Prontu nema memorijske kartice, odnosno ukoliko na postojećoj kartici ne postoji mapa s nazivom “Daisy” i Daisy knjigama, dobit ćete odgovarajuću povratnu informaciju (poruku).
3. Čim se u Pronto stavi memorijska kartica na kojoj se u mapi “Daisy” nalaze Daisy knjige, polica s knjigama se automatski preuređuje (preslaguje) i reproducira se naslov prve Daisy knjige. Preslagivanje (preuređivanje) knjiga može se u svako vrijeme pozvati skraćenom naredbom “s s B8 i lijevom palčanom tipkom“, odnosno tipkama D1D3D4D5.
4. Pomacima udesno ili ulijevo dođite do željenog naslova i pritisnite lijevu palčanu tipku B9.
5. Knjiga se učitava. Ovisno o veličini knjige to može potrajati više minuta. Čim se učitavanje završi, dobit ćete poruku kako možete započeti ili zaustaviti reprodukciju. Ta se poruka javlja i na brajevom retku, a pritiskom tipke D5 može se pročitati.
6. Pritiskom lijeve palčane tipke (B9) ili pritiskom središnjeg dijela navigacijske tipke pokreće se reprodukcija, a istom se tipkom ona prekida i nastavlja.
7. Čitanje se završava i knjiga zatvara pritiskom skraćene naredbe “z sa B9b8) ili tako da se pritiskom S3 otvori izbornik naredaba i u njemu odabere “Datoteka/Zatvoriti knjigu”. Time se istodobno pohranjuje
posljednje mjesto (položaj) čitanja i sve eventualno postavljene knjižne oznake.
 
Čim čitanje započne, možete prelaziti u druge Prontove aplikacije i u pozadini nastaviti slušanje. Za kretanje po knjizi ili završetak čitanja morate se ponovo vratiti u Daisy čitač (Skraćena naredba: c´+B7B8B9) i izvesti odgovarajuće naredbe.
 
Napomena:
Vrijeme učitavanja knjige ovisi o broju i veličini njenih datoteka, ali i o korištenoj dubini strukturiranja (Broj glavnog naslova i razina). Učitavanje velikih ili duboko strukturiranih knjiga može potrajati više minuta.
 
 
19.2.1 Zatvaranje i ponovno otvaranje Daisy knjige
 
U Daisy čitaču može biti otvorena samo jedna knjiga. Kada se želi učitati nova knjiga, najprije se mora zatvoriti trenutačno otvorena. Za zatvaranje i otvaranje knjiga postoje različite mogućnosti:
 
1. Sa z+B9B8 knjiga se zatvara, a nakon toga se polica s knjigama automatski preslaguje (preuređuje). Dobivaju se podaci o broju postojećih knjiga, a reproducira se naslov prve knjige. Pomacima udesno dolazi se do ostalih knjiga. Pritiskom lijeve palčane tipke (B9) odabrana se knjiga učitava. Reprodukcija započinje nakon ponovnog pritiska lijeve palčane tipke (B9).
 
2. Naredbom p+B9b8 knjiga se zatvara i nakon toga se otvara popis naslova postojećih knjiga. Ime datoteke u kojoj je knjiga prikazuje se na brajevom retku, a naslov knjige se izgovara. Pomacima udesno ili ulijevo dođite do željene knjige i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9), odnosno aktivirajte gumb U redu. Čitanje započinje nakon ponovnog pritiska lijeve palčane tipke (B9).
 
3. Naredbom z+B9b8 knjiga se zatvara, kako bi se npr. nakon toga izvadila memorijska kartica.
 
Svaki puta kada se zatvori knjiga, dobiva se odgovarajuća poruka, a pohranjuje se posljednji položaj (mjesto) u knjizi i sve knjižne oznake.
 
 
19.3 Kretanje u razinama (stupnjevima) i funkcija premotavanja
 
Daisy knjige tako su strukturirane da pružaju strukturu različitih razina po kojima se možemo kretati. Na taj se način omogućava ciljani dolazak, odnosno pronalaženje željenih dijelova u tekstu kao npr. poglavlja, potpoglavlja ili stranice. Broj razina za kretanje (navigaciju) ovisi o učitanoj Daisy knjizi. Osim spomenutih navigacijskih razina možemo se kretati po minutama i rečenicama. Kod Daisy knjiga pod pojmom "rečenica" podrazumijevamo kratki izgovoreni niz (sekvencu), npr. nekoliko riječi ili dijelova rečenice.
 
 
19.3.1 Kretanje u knjizi
Navigacijska tipka je idealna za kretanje unutar jedne razine, odnosno za prijelaz iz jedne u drugu razinu.
Pomacima prema gore, odnosno dolje krećemo se od jedne do druge razine.
Broj i vrsta razine ovise o otvorenoj knjizi. Postoje najmanje razina 1, rečenica i ´vremenski pomak.
 
Postoje ove skraćene naredbe:
Prethodna razina: gornji pomak, B3, D1.
Iduća razina: donji pomak, B6, D3.
Natrag u knjizi unutar odabrane razine: lijevi pomak, B1, D1D3
Naprijed u knjizi unutar odabrane razine: desni pomak, B4, D4D6
Početak knjige: B9B1B2B3, D1D4
Kraj knjige: B9B4B5B6, D3D6
 
 
 
19.3.2 Pomak na stranice
 
Ukoliko su u strukturi Daisy knjige postavljene stranice, do svake stranice možemo doći skraćenom naredbom “s sa B9B8”. Otvara se komunikacijsko polje (dijalog). U upisnom polju upišite broj stranice i to potvrdite gumbom U redu. Ako u
Daisy knjizi ne postoje stranice, o tome ćete dobiti odgovarajuću povratnu poruku. U protivnom se nalazite na početku stranice.
 
Ovo se komunikacijsko polje (dijalog) može pozvati i putem elementa “Navigacija/Pomak na stranicu” u izborniku naredaba ili pritiskom tipaka brajevog retka D2D3D4.
 
 
19.3.3 Brzo premotavanje prema naprijed i unatrag
 
Po knjizi se možemo kretati povećanom brzinom prema naprijed i unatrag. Za vrijeme premotavanja tekst se djelomično i nerazumljivo izgovara, a Daisy čitač Vas u određenim vremenskim razmacima obavještava kojim se tipkama premotavanje može zaustaviti. Premotavanje se odvija stalnom brzinom. Premotavanje se uključuje tako da se pritiskom S3 pozove izbornik naredaba u kojemu treba odabrati element “Navigacija“, element “Brzi pomak unatrag”, odnosno “Brzi pomak prema naprijed”.
 
Slijedećim se skraćenim naredbama premotavanje uključuje i zaustavlja:
Pomak prema naprijed: “> sa B9B8” (B3B5B6B8B9), D5D6
Pomak unatrag: “< sa B9B8” (B2B3B6B8b9, D2D3
 
 
19.4 Brzina i glasnoća
 
19.4.1 Brzina
 
Brzina reprodukcije se, polazeći od normalne brzine (0), može smanjivati ili povećavati. Brzina reprodukcije može se regulirati (podešavati) u rasponu od -3 i +10. Brzina se regulira kako slijedi:
1. Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom tipke S3.
2. Odaberite element izbornika “Posebnosti” te potom “Brzina”.
3. Otvara se komunikacijsko polje (dijalog), a Vi se nalazite u popisu na vrijednosti trenutačno postavljene brzine. Za otvaranje tog komunikacijskog polja možete upotrijebiti i skraćenu naredbu „b sa B9B8” ili pritisnite tipke brajevog retka D1D2D4D5.
4. Pomacima udesno ili ulijevo dođite do željene vrijednosti.
5. Ako se odabere komunikacijsko polje “Pohraniti trenutačnu brzinu”, svaka se promjena pohranjuje, a zadržava se i nakon sistemskog uključivanja Pronta (S1+S4).
6. Na kraju aktivirajte gumb U redu.
 
Slijedećim se skraćenim naredbama brzina reprodukcije može brzo mijenjati i za vrijeme čitanja. U tom se slučaju mijenjaju i vrijednosti u komunikacijskom polju.
Brže: "+ sa B8B9" ili D4D5
Sporije: "- sa B8B9" ili D1D2
 
 
19.4.2 Glasnoća
 
Glasnoća se podešava pomoću opće regulacije glasnoće u Prontu. Za brzu promjenu glasnoće mogu se koristiti skraćene naredbe S4+B tipke.
 
 
19.5 Znakovi za čitanje (knjižne oznake)
 
Pomoću znakova za čitanje (knjižnih oznaka) mogu se označiti određena mjesta u Daisy knjizi kako bi se kasnije mogla brzo pronaći. Može se postaviti najviše 99998 knjižnih oznaka. Prilikom postavljanja znakovi za čitanje (knjižne oznake) automatski dobivaju svoj broj.
Znakovi za čitanje (knjižne oznake) dobivaju svoj broj prema redoslijedu kojim se postavljaju. Prema tome, broj znaka za čitanje (knjižne oznake) nije istovjetan njegovom položaju u knjizi. Možete se pomicati naprijed ili natrag od jednog do drugog znaka za čitanje (knjižne oznake) ili ciljano doći do određenog znaka za čitanje (knjižne oznake). Znakovi za čitanje (knjižne oznake), koji više nisu potrebni, mogu se pojedinačno izbrisati, a da se pritom ne promijeni položaj ili numeracija preostalih znakova za čitanje (knjižnih oznaka). Također je moguće odjednom izbrisati sve znakove za čitanje (knjižne oznake) u knjizi. Čim se knjiga zatvori, u Prontu se pohranjuju svi podaci o znakovima za čitanje (knjižnim oznakama) (flashdisk/Pronto/Daisy/Data/Profile/bookmark.dat).
 
 
19.5.1 Postavljanje znakova za čitanje (knjižnih oznaka)
 
Za vrijeme čitanja pritisnite na željenom mjestu skraćenu naredbu B8B9. Postavlja (umeće) se znak za čitanje (knjižna oznaka). Čut ćete odgovarajuću povratnu poruku koja sadrži i podatak o broju znaka za čitanje (knjižne oznake). Svaki novi znak za čitanje (knjižna oznaka) u knjizi dobiva idući viši broj.
 
Znakovi za čitanje (knjižne oznake) se prilikom zatvaranja knjige pohranjuju kao dopunska informacija. Ukupan broj možemo saznati u podacima o knjizi pomoću skraćene naredbe "i´ sa lijevom palčanom tipkom".
 
Znakovi za čitanje (knjižne oznake) mogu se postavljati i preko izbornika naredaba. S tim u vezi postupajte ovako:
1. Pritiskom lijeve palčane tipke (B9) zaustavite čitanje na željenom mjestu.
2. Kratkim pritiskom tipke S3 otvorite izbornik naredaba i odaberite element "Znakovi za čitanje".
3. Otvara se podizbornik koji sadrži sve naredbe za znakove za čitanje (knjižne oznake).
4. Dođite do elementa "Postaviti znak za čitanje" i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9).
5. Znak za čitanje (knjižna oznaka) je postavljena. Nakon toga možete nastaviti čitanje, postaviti novi znak za čitanje (knjižnu oznaku), ali i brisati znakove za čitanje (knjižne oznake).
6. Da bi se znakovi za čitanje (knjižne oznake) pohranile, knjiga se mora zatvoriti. To se događa ili automatski prilikom otvaranja nove knjige ili naredbom "z sa B8 i lijevom palčanom tipkom".
 
 
19.5.2 Pomak na znak za čitanje (knjižnu oznaku)
 
Postoje dvije mogućnosti za dolazak na znak za čitanje (knjižnu oznaku):
ili izlistavanjem ili ciljnim pomakom pomoću broja znaka za čitanje (knjižne oznake).
 
 
19.5.2.1 Izlistavanje znakova za čitanje (knjižnih oznaka)
 
1. Polazeći od trenutačnog položaja do prethodnog ili idućeg znaka za čitanje (knjižne oznake) dolazimo tako da otvorimo izbornik naredaba i odaberemo element “Znakovi za čitanje/Prethodni znak za čitanje”, odnosno “Znakovi za čitanje/Slijedeći znak za čitanje”.
2. Čut ćete poruku na kojem ste broju znaka za čitanje (knjižne oznake) - čitanje se nastavlja. Ako više ne postoji ni prethodni ni idući znak za čitanje (knjižna oznaka), pomičete se na početak, odnosno kraj knjige.
3. Položaj znaka za čitanje (knjižne oznake), a ne njegov broj, bitan je za redoslijed prilikom izlistavanja.
 
Za brzo izlistavanje korisne su ove skraćene naredbe:
Naprijed: B5 ili D3D5D6
Natrag: B2 ili D2D3D6
 
Napomena:
Ako se skraćena naredba ponovo pritisne unutar 5 sekundi nakon započete reprodukcije, nećete doći na početak tog znaka za čitanje (knjižne oznake), nego na znak za čitanje (knjižnu oznaku) koji se nalazi ispred tog znaka za čitanje (knjižne oznake).
 
 
19.5.2.2 Ciljni pomak na znak za čitanje (knjižnu oznaku)
 
1. Kratkim pritiskom tipke S3 otvorite izbornik naredaba, u njemu odaberite element "Znakovi za čitanje" i potom element "Pomak na".
2. Otvara se komunikacijsko polje. U upisno polje upišite broj znaka za čitanje (knjižne oznake) i aktivirajte gumb U redu. To se komunikacijsko polje može otvoriti i skraćenom naredbom “# sa B8 i lijeva palčana tipka” ili D3D4D5D6.
3. Dolazite na položaj (mjesto) znaka za čitanje (knjižne oznake). Za nastavak čitanja pritisnite lijevu palčanu tipku (B9). Ukoliko u knjizi nije bio postavljen znak za čitanje (knjižna oznaka) s tim brojem, dobit ćete odgovarajuću poruku - ostajete na posljednjem mjestu u čitanom tekstu.
 
 
19.5.3 Brisanje znaka za čitanje (knjižne oznake)
 
Postoje dvije mogućnosti za brisanje znaka za čitanje (knjižne oznake). Možete ciljano izbrisati pojedine znakove za čitanje (knjižne oznake) ili odjednom iz knjige ukloniti sve znakove za čitanje (knjižne oznake).
 
Za brisanje svih znakova za čitanje (knjižnih oznaka) u učitanoj knjizi pritisnite skraćenu naredbu B9B7 ili u izborniku naredaba odaberite element "Znakovi za čitanje/Izbrisati sve znakove za čitanje.
 
Pozor: Bez ikakvog povratnog pitanja (upozorenja) brišu se svi znakovi za čitanje (knjižne oznake) u toj knjizi.
 
Za ciljano brisanje pojedinih znakova za čitanje (knjižnih oznaka) postupite kako slijedi:
1. Kratkim pritiskom tipke S3 otvorite izbornik naredaba, odaberite u njemu element "Znakovi za čitanje" i potom element "Izbrisati znak za čitanje".
2. Otvara se komunikacijsko polje. U upisnom polju upišite broj znaka za čitanje (knjižne oznake) i aktivirajte gumb U redu. To se komunikacijsko polje može otvoriti i skraćenom naredbom B7 ili D1D2D3.
3. Znak za čitanje (knjižna oznaka) je izbrisan, a ukupan broj znakova za čitanje (knjižnih oznaka) u knjizi smanjuje se za odgovarajući broj.
4. Broj izbrisanog znaka za čitanje (knjižne oznake) sada je slobodan i rezerviran je za prvu novu knjižnu oznaku. Ostali znakovi za čitanje (knjižne oznake) zadržavaju svoj broj i položaj.
5. Promjene se pohranjuju prilikom zatvaranja knjige (npr. sa z+B9B8).
 
Primjer:
Postavili ste u knjizi tri znaka za čitanje (knjižne oznake) na različitim mjestima. Izbrisat ćete znak za čitanje (knjižnu oznaku) broj 1 pa nakon toga u knjizi imate ukupno dva znaka za čitanje (knjižne oznake) s brojevima 2 i 3. Na nekom drugom mjestu postavljate novi znak za čitanje (knjižnu oznaku). On će dobiti broj 1 pa ćete opet imati ukupno tri znaka za čitanje (knjižne oznake). Mjesta znakova za čitanje (knjižnih oznaka) 2 i 3 nisu se promijenila; promijenio se samo položaj znaka za čitanje (knjižne oznake) broj 1 zbog brisanja i novog postavljanja.
 
 
19.6 Dobivanje podataka
 
19.6.1 Podaci o knjizi (podatak o trajanju)
 
Pritisnite skraćenu naredbu "i sa lijevom palčanom tipkom" ili u izborniku odaberite element "Podaci/Podaci o knjizi" kako biste saznali ove podatke:
- naslov knjige
- broj glavnog naslova
- ukupno vrijeme trajanja
- proteklo (potrošeno) vrijeme
- preostalo vrijeme
- broj postavljenih znakova za čitanje (knjižnih oznaka)
- broj verzije programa za Daisy čitač
Kad se poruka aktivira, možete se pokretima navigacijske tipke prema gore ili dolje kretati po podacima o knjizi. Pritom se dotični podaci pojedinačno izgovaraju. Tako se željeni podatak može brzo saznati, a da se ne mora odslušati čitava poruka.
 
Skraćenom naredbom D2D4 također možete doći do tih podataka.
 
 
19.6.2 Podaci o mjestu (položaju) u knjizi (Trenutačni položaj)
 
Pritisnite skraćenu naredbu "? sa lijevom palčanom tipkom" ili u izborniku odaberite element "Podaci/Trenutačni položaj" kako biste saznali ove podatke:
 
- broj trenutačnog naslova
- naslov trenutačnog glavnog naslova (poglavlje, odnosno potpoglavlje)
 
Skraćenom naredbom D2D6 također možete doći do tih podataka.
 
 
19.7 Funkcija traženja i njene posebnosti
 
Pozor: Ne može se pretraživati po riječima ili pojmovima, ako one postoje samo kao snimljeni govor (mp3 ili wav datoteka).
 
Funkcija traženja može se izvesti samo onda ako je proizvođač Daisy knjige naslov, glavni naslov poglavlja ili druge dijelove teksta - osim kao snimljeni govor u audio datoteci - pohranio i u obliku html tekstualne datoteke. U nekim knjigama samo su naslovi i glavni naslovi poglavlja izrađeni u html tekstualnom formatu. U tom slučaju nije moguće tražiti riječi koje se nalaze na drugim mjestima u knjizi.
 
19.7.1 Traženje
 
Ukoliko Daisy knjiga sadrži tekst ne samo u obliku govorne snimke, nego i kao html datoteku, možemo tražiti riječi, pojmove ili dijelove rečenice i doći do njih.
 
Postupate ovako:
1. Kratkim pritiskom tipke S3 otvorite izbornik naredaba, odaberite element "Uređivanje" i u njemu element "Traženje" ili pritisnite skraćenu naredbu "f sa B8 i lijevom palčanom tipkom".
2. Otvara se komunikacijsko polje za traženje, a Vi ste u upisnom polju. Tu upišite riječ koju želite pronaći i aktivirajte gumb U redu.
4. Pretražuje se od trenutačnog mjesta u knjizi ili do kraja knjige (Traženje prema naprijed) ili do početka knjige (Traženje unatrag). To ovisi o odabranom gumbu.
5. Kontrolno polje "Tražiti samo naslov" ograničava traženje, budući da se traženi pojam traži samo u glavnim naslovima poglavlja, ali ne i u čitavom tekstu. Međutim, kako mnoge Daisy knjige ionako (ako uopće) omogućavaju samo traženje u naslovima, taj odabir jedva da utječe na brzinu traženja.
 
Ako je traženje bilo uspješno, pomičete se na pronađeno mjesto. Ukoliko pojam nije pronađen, dobivate odgovarajuću poruku i ostajete na polaznom položaju.
 
 
19.8 Izbornik u Daisy čitaču
 
19.8.1 Općenito i poruke na brajevom retku
 
Sve se funkcije mogu izvoditi pomoću izbornika naredaba. Taj se izbornik otvara kratkim pritiskom sistemske tipke S3 ili kombinacijom tipaka “zvjezdica i lijeva palčana tipka” (B3B5b9).
 
Elementi izbornika i sistemske poruke se izgovaraju i prikazuju na brajici. Brajeva poruka uvijek počinje na početku retka, ali se kod poruka koje sadrže više rečenica ili dijelova rečenice nastavlja udesno. Takve se poruke mogu pročitati koristeći tipke brajevog retka D5, odnosno D2. Nakon što se poruka pročita, može se ukloniti s brajevog retka pritiskom bilo koje kursorske tipke (gumba). Poruka također nestaje ako se čitanje pokrene, odnosno zaustavi pritiskom tipke B9 ili središnjeg dijela navigacijske tipke. Nakon toga brajev redak nije prazan, već na njemu kao opća informacija stoji “Daisy Reader” i trenutačno vrijeme.
 
 
19.8.2 Pregled elemenata izbornika i skraćenihnaredaba
 
U nastavku slijedi pregled izbornika s njegovim elementima, naredbama te pridruženim kombinacijama tipaka. (Za neke od tih funkcija postoje i skraćene naredbe s tipkama brajevog retka.)
 
Pokrenuti (uključiti) Daisy čitač: y´+B9b7b8
Izbornik Datoteka d+B9B8
Presložiti policu s knjigama: s+B9B8 (D1D3D4D5)
Reprodukcija/zaustavljanje: B9, središnji dio navigacijske tipke
Popis knjiga: p+B9B8 (D1D3D5)
Zatvoriti knjigu: z+B9B8 (D2D4D5D6)
             
Izbornik Uređivanje u+B9B8
   Traženje: f+B9B8
      (D1D2D4)
         
Izbornik znakovi za čitanje (Knjižne oznake č+B9B8
   Pomak na: #+B9B8
   (D3D4D5D6)
   Prethodni znak za čitanje: B2 (D2D3D6)
Slijedeći znak za čitanje: B5 (D3D5D6)
   Postaviti znak za čitanje: B9B8
   (D2D3D5D6)
   Izbrisati znak za čitanje: B7 (D1D2D3)
Izbrisati sve znakove za čitanje: B9B7
(D1D2D3D4D5D6)
 
Izbornik Posebnosti e+B9B8
  Brzina: b+B9B8 (D1D2D4D5)
Skraćene naredbe za brzo mijenjanje brzine:
     Brže: ++B9B8 (D4D5)
        Sporije: -+B9B8 (D1D2)
 
Izbornik Navigacija c+B9B8
   Prethodna razina: B3, gornji pomak navigacijske tipke (D1)
   Slijedeća razina: B6, donji pomak navigacijske tipke (D3)
   Natrag: B1, lijevi pomak navigacijske tipke (D1D3)
      Naprijed: B4, desni pomak navigacijske tipke (D4D6)
   Početak knjige: B9B1B2B3 (D1D4)
   Kraj knjige: B9B4B5B6 (D3D6)
Pomak na stranicu: s+B9B8 (D2D3D4)
Brzi pomak naprijed: >+B9B8
                 (D5D6)
Brzi pomak unatrag: <+B9B8 (D2D3)
                   
Izbornik Podaci ?+B9B8
Podaci o knjizi: i+B9 (D2D4)
Trenutačni položaj: ?+B9 (D2D6)
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb