zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
15. Rad s ActiveSync-om
 
Program Microsoft ActiveSync koristi se za razmjenu podataka između Pronta i osobnog računala. Opis u nastavku ograničava se na neke od bitnih funkcija tog programa. Za upoznavanje ostalih podataka ili mogućnosti ActiveSync-a pročitajte datoteku "Pomoć" programa ActiveSync.
Ukoliko je na Vašem računalu već instaliran program ActiveSync (verzija 4 ili viša), nije Vam potreban instalacijski CD.
MS ActiveSync (verzije 4) je potreban budući da je Pronto 18 uređaj s operativnim sustavom CE5 pa ne može komunicirati sa starijim verzijama ActiveSync-a. Imajte, ipak, na umu da komponente potrebne za konverziju tekstualnih datoteka u RTF prilikom prijenosa podataka iz osobnog računala više ne postoje u ActiveSync-u. Zbog toga dokumente, prije nego što ih kopirate u Pronto, najprije morate pohraniti kao RTF datoteke.
 
15.1 Instalacija
 
1. Pozovite na osobnom računalu setup.exe s instalacijskog CD-a. Slijedite dane upute.
2. Sada potvrđujte iduća komunikacijska polja instalacije sa "Dalje".
3. Pošto se od Vas zatraži da spojite aparat, najprije uključite Pronto sa S1+S4.  Nakon toga spojite Pronto preko USB kabela s osobnim računalom tako da odgovarajuće utikače uključite u priključnice osobnog računala i Pronta.
4. Nakon uspješnog povezivanja naći ćete se u prozoru "Novo partnerstvo". Najprije se preporučuje "Gostinjsko partnerstvo". U tu svrhu odaberite sa alt+n "ne" i aktivirajte gumb "ok". Točan postupak opisan je u poglavlju 15.2.
 
Nakon instalacije naći ćete element "Pronto" u "Izbornik Start/Programi". Tu se nalazi i priručnik za Pronto i konfiguracijska podešenja (Definirana podešenja za optimalnu konverziju datoteka prilikom razmjene datoteka).
 
Napomena: Aktivni programi za zaštitu od virusa i/ili aplikacije vatrozida mogu utjecati na instalaciju Microsoft ActiveSync-a zbog čega možete dobiti poruke o pogreškama. Čak i podešenja na umreženim osobnim računalima mogu uzrokovati poteškoće prilikom instalacije ActiveSync-a. Ako je to slučaj, promijenite opcije ili konfiguracije.
 
15.2 Uspostava veze
 
15.2.1 Kao gost
 
Ovaj se profil preporučuje ako Pronto koristite kao samostalni organizator i ako ga nikada, odnosno ukoliko ga samo ponekad želite povezivati s osobnim računalom. To partnerstvo nije problematično. Posve je dovoljno i dobro za razmjenu podataka s osobnim računalom kad se radi o tekstualnim ili MP3 datotekama. Kad se koristi gostinsko partnerstvo adresar i rokovnik Pronta ne mogu se sinkronizirati s Outlookovim adresarom i rokovnikom na osobnom računalu.
 
Da biste Pronto prijavili kao gosta, prilikom svakog povezivanja Pronta s osobnim računalom postupajte kako slijedi:
1. Priključite utikač USB kabela u odgovarajući otvor na Prontu. (Drugi kraj kabela može biti stalno uključen u osobno računalo.)
2. Uključite Pronto, odnosno probudite ga iz stanja mirovanja sa S3 ili S1.
3. Odmah nakon toga čut ćete na osobnom računalu uzlazni zvučni signal. (U protivnom ActiveSync nije pravilno instaliran.)
4. Na osobnom se računalu otvara prozor komunikacijskog polja "Novo partnerstvo"; ponekad se nalazi u pozadini. Sada ga aktivirajte odabirom odgovarajućeg elementa u traci zadataka na donjem rubu ekrana.
5. U komunikacijskom se polju u pravilu nalazite na gumbu "Da". Pritisnite alt+n za odabir gumba "Ne" i zatim potvrdite odabir gumbom "Dalje". (Sa "da" se aktivira puno, a sa "ne" gostinjsko partnerstvo.)
6. U jednom se prozoru otvara program ActiveSync. Sa alt+d dolazite do izbornika "Datoteka". Element "Pretražiti" (Explore) otvara prozor nalik Exploreru; sada možete  pristupiti Prontovoj memoriji "Flashdisk" i memorijskoj kartici "storage card".
7. Sve dok je partnerstvo s Activesync-om aktivno u pozadini, Pronto (Flashdisk i Storage card) nam je dostupan putem Windows Explorer-a. Pronto se u Exploreru vidi kao "Prijenosni uređaj".
 
Veza se može raskinuti na tri načina:
1. Pošaljite Pronto sa S4 u stanje mirovanja.
2. Izvucite mini USB utikač iz Pronta.
3. Zatvorite na osobnom računalu ActiveSync sa alt+F4.
 
Napomena: Dok je Pronto povezan s osobnim računalom putem Activesync-a, ne postoji opcija automatskog isključivanja (Prontov izbornik/Podešenja/Automatsko isključivanje.
 
15.2.2 Kao puno partnerstvo
 
Ova se veza i automatizirana sinkronizacija preporučuje kada Pronto koristite kao PDA, dakle kao mobilni dodatak Vašem osobnom računalu. U punom se partnerstvu prilikom povezivanja s osobnim računalom podaci Prontovog adresara i rokovnika usklađuju (sinkroniziraju) s podacima Outlookovog adresara i Outlookovog kalendara (rokovnika), pa na obje "strane" stalno imamo isto trenutačno stanje. Mogu se napraviti različita podešenja za ovu sinkronizaciju. Pritom treba paziti na parametre sinkronizacije ActiveSync-a! Razmjena tekstualnih ili mp3 datoteka moguća je kao kod gostinjskog partnerstva, ali do nje ne dolazi automatski.
 
Za izradu punog partnerstva postupajte kako slijedi:
1. Uključite USB kabel u odgovarajući otvor na Prontu. (Drugi kraj kabela može biti stalno uključen u osobno računalo)
2. Uključite Pronto, odnosno probudite ga sa S3 ili S1 iz stanja mirovanja.
3. Odmah nakon toga čut ćete uzlazni zvučni signal na osobnom računalu. (u protivnom ActiveSync nije pravilno instaliran).
4. Na osobnom se računalu otvara prozor komunikacijskog polja "Novo puno partnerstvo" - ponekad je u pozadini. Sada ga aktivirajte odabirom odgovarajućeg elementa u traci zadataka.
5. U komunikacijskom polju ste u pravilu na gumbu "Da". Potvrdite gumb "Dalje". (Sa "da" se aktivira puno, a sa "ne" gostinjsko partnerstvo.) 
6. Sada se u komunikacijskom polju mogu napraviti podešenja za sinkronizaciju.
Ta se podešenja kasnije mogu mijenjati. Savjetujemo Vam da prilikom prve veze ta podešenja najprije postavite na "nije odabrano" i da potvrdite gumbe "Dalje", odnosno "Završiti".
7. Kad su određena podešenja za sinkronizaciju odabrana, u pozadini se usklađuju (sinkroniziraju) podaci iz adresara i rokovnika s elementima Outlookovog adresara  i rokovnika (kalendara).
8. U prozoru se na osobnom računalu otvara program ActiveSync. Sa alt+d dolazite do izbornika "Datoteka". Element "Pretražiti" (Explore) otvara prozor nalik Exploreru pa  možete pristupiti Prontovoj memoriji "Flashdisk" i memorijskoj kartici "Storage Card". U izborniku "Posebnosti/Opcije" nalaze se kartice pomoću kojih se mogu mijenjati podešenja za sinkronizaciju.
 
Veza se može raskinuti na različite načine:
1. Prebacite Pronto sa S4 u stanje mirovanja.
2. Izvucite mini USB utikač iz Pronta.
3. Na osobnom računalu zatvorite ActiveSync sa alt+F4.
 
Prilikom ponovnog uspostavljanja veze otpadaju prvih 6 koraka pa se odmah nalazite u prozoru ActiveSync-a. Ponekad je potrebno odabrati element "Prontov izbornik/Podešenja/Sučelja/Pokretanje ActiveSync ".
 
Da biste izbrisali puno partnerstvo između Vašeg Pronta i osobnog računala, pozovite na osobnom računalu "Izbornik Start/Programi/ActiveSync". Otvorite izbornik "Datoteka" i odaberite element "Izbrisati partnerstvo". Pritom pazite da Pronto ne bude povezan. Nakon brisanja partnerstva Pronto se može priključiti kao gost (v. pog. 15.2.1) ili ponovo kao puni partner (v. pog. 15.2.2).
Čim u Prontu u "Prontov izbornik/Podešenja/Outlookove baze podataka" odaberete gumbe "Učitavanje baza podataka" ili "Izbrisati trenutačnu bazu podataka", brišu se podaci o partnerstvu. To je potrebno kako bi se spriječilo nehotično oštećenje Outlookovih baza podataka u osobnom računalu. Pritom korisnik sam mora prekinuti postojeću vezu s ActiveSync-om. Dobit ćete odgovarajuće upozorenje.
 
Napomena 1: Nakon ažuriranja Prontovog operativnog sustava ili nove instalacije ActiveSync-a nestaje prethodno puno partnerstvo. Ponovo se mora izraditi sa svim pojedinačnim podešenjima za sinkronizaciju.
 
Napomena 2: Dok je Pronto povezan s osobnim računalom putem Activesync-a, ne postoji opcija automatskog isključivanja (Prontov izbornik/Podešenja/Automatski pohraniti prilikom isključenja.
 
 
15.2.3 Problemi prilikom uspostave veze
 
Ako se veza ne uspostavi:
- Ponovo izvucite USB utikač, prebacite Pronto sa S4 u stanje mirovanja; nakon nekoliko sekundi ponovo uključite Pronto i ponovo uključite USB utikač u Pronto.
- Ostavite Pronto priključen, na osobnom računalu otvorite Prontov izbornik Podešenja/Pokretanje ActiveSync. Otvorite izbornik Datoteka/Uspostava veze.
- Ostavite Pronto priključen. Otvorite Prontov izbornik/Podešenja/Sučelja i odaberite "Pokretanje ActiveSync ".
 
U nekim slučajevima odabrana USB priključnica na osobnom računalu neće prepoznati Pronto. Nemojte mijenjati ni jedno podešenje. Jednostavno uključite USB kabel u neku drugu slobodnu priključnicu na osobnom računalu.
 
Kod serijske veze može se dogoditi da ActiveSync traži Pronto na prvoj slobodnoj priključnici. Pritom se priključnice, na koje je spojen isključeni uređaj, tretiraju kao "slobodne".
Ako je osobno računalo umreženo i/ili ako je na njemu instaliran neki vatrozidni softver, taj se softver mora tako konfigurirati da MS ActiveSync bude prepoznat kao autorizirana aplikacija. U protivnom može doći do problema u povezivanju ili prilikom prijenosa podataka, odnosno povezivanje može biti nemoguće.
 
15.3 Podešenja veze
 
Element izbornika "Datoteka/Podešenja veze" u prozoru ActiveSync-a na osobnom računalu otvara komunikacijsko polje. Ukoliko priključnicu koristite i za druge uređaje, morate deaktivirati kontrolno polje odgovarajuće priključnice kada uključujete drugi uređaj. U protivnom će ActiveSync blokirati tu priključnicu.
 
15.4 Pristup Prontovim datotekama
 
Spojite Pronto s osobnim računalom kako je to opisano u 15.2. Element izbornika "Datoteka/Pretražiti" (Explore) otvorit će Explorerov prozor. Tu se Pronto vidi kao nova jedinica, odnosno mapa, a u popisu prikazuje pod imenom mape "Mobilni uređaj". U toj se mapi nalaze ostale mape sa sistemskim i tekstualnim datotekama.
Prontova memorija ima oznaku "flashdisk", a u mapi "Edit" sadrži tekstualne dokumente. Te mape mogu imati podmape.
Datoteke priključene CF memorijske kartice nalaze se u mapi "Storage card". I ovdje se tekstualne datoteke moraju pohraniti u mapi "Edit". I te mape mogu sadržavati podmape. Mapa "Voice" sadrži govorne snimke (poruke).
 
Datoteke se mogu premještati kao u Windows Exploreru. Pazite da prilikom kopiranja tekstualnih datoteka bude odabrana pravilna konverzija (pogledajte pog. 15.6). Da bi Pronto mogao pronaći i otvoriti tekstualne datoteke, one se moraju premjestiti u odgovarajuće mape "Edit". U njima možete napraviti i podmape kako bi sve bilo preglednije.
 
Elementom izbornika "Datoteka/Zatvoriti" (ili alt+F4) zatvara se Explorerov prozor ActiveSync-a.
 
15.5 Raskid veze
 
Elementom izbornika "završiti" ili alt+F4 zatvara se program ActiveSync. Veza između Pronta i osobnog računala prekida se također pritiskom S4 i vađenjem kabela.
 
15.6 Konverzija datoteka
 
Standardni format za čitanje, obradu, pohranjivanje i prijenos tekstova u Prontu je RTF (Rich Text Format). Standardna konverzija ActiveSync-a pretvara tekstualne datoteke u PWD (Pocket Word Document). Pronto ih doduše ispravno otvara i tretira ih kao RTF datoteke, ali prilikom prijenosa dolazi do promjene imena datoteka. Da bi se to izbjeglo, moraju se obaviti podešenja za konverziju.
 
Najjednostavnije je aktivirati prethodno definiranu konverziju. U tu svrhu, a nakon uspostavljene veze, pozovite na osobnom računalu Izbornik Start/Programi/Pronto/Konfiguracija. tamo odaberite gumbe za konverziju i potvrdite podešenja. Nakon toga se tekstualne datoteke u RTF ili TXT formatu automatski pravilno prenose u Pronto.
 
Ako u programu ActiveSync sami želite napraviti podešenja za konverziju, obratite pozornost na slijedeća poglavlja.
 
15.6.1 Prijenos podataka iz osobnog računala u Pronto
 
1. Spojite Pronto s osobnim računalom (gostinjsko ili puno partnerstvo).
2. Nalazite se u programskom prozoru ActiveSync-a. Pritisnite tipku Alt i pomičite se kursorom udesno sve dok ne dođete do izbornika "Posebnosti". Tu odaberite element "Opcije".
3. Ako ste u gostinjskom partnerstvu, odmah ste na prvoj kartici. Ako ste u punom partnerstvu, dođite do kartice "Pravila".
4. Sa alt+s odaberite gumb za naredbe "podešenja za konverziju". Nakon toga dolazite na karticu "Općenito" novog komunikacijskog polja. Pazite da tu bude odabrano kontrolno polje "Konvertirati datoteke nakon sinkronizacije, kopiranja ili premještanja". Ako nije, odaberite ga pritiskom razmaknice.
5. Prijeđite na karticu "Iz radne plohe na mobilni uređaj". U prvom popisu "Vrste datoteka radne plohe koje se mogu konvertirati" odaberite format što ga imaju datoteke koje se prenose (Dakle: dokument Microsoft Worda za datoteke s
nastavkom DOC, Rich Text Format za datoteke s nastavkom RTF ili tekstualne datoteke s nastavkom TXT)
6. Pritisnite alt+e za odabir gumba "Uređivanje".
7. Tu dolazite u popis i u njemu odaberite "Rich Text Format .rtf", odnosno "(nema) .rtf".
8. Sada sa "U redu" zatvorite sva komunikacijska polja.
9. Nakon toga, kao i u Windows Exploreru, možete premještati datoteke. Pronto ćete pronaći pod "Mobilni uređaj/Flashdisk", a priključenu memorijsku karticu pod "mobilni uređaj/Storage card". Vodite računa o tome da tekstualne datoteke morate uvijek premještati u mapu "Edit".
 
Napomena:
Ova podešenja ostaju pohranjena u gostinjskom partnerstvu sve dok se ne isključi veza.
 
Ako ste instalirali MS ActiveSync (verzija 4.0 ili viša), datoteke se ne mogu konvertirati u .rtf format. Međutim, za pohranjivanje dokumenata kao RTF datoteka možete koristiti MS Word ili Wordpad.
 
 
15.6.2 Prijenos podataka iz Pronta u osobno računalo
 
Tekstove koje ste pisali na Prontu možete otvoriti u Microsoft Office-u. Za prijenos podataka vodite računa o slijedećim podešenjima:
 
Otvorite izbornik ActiveSync i postupajte kako slijedi:
1. Otvorite element izbornika "Posebnosti/Opcije".
2. U komunikacijskom polju odaberite gumb "Konverzija".
3. Prijeđite na karticu "Iz mobilnog uređaja na radnu plohu" i u popisu "Vrste datoteka mobilnog uređaja koje se mogu konvertirati" dođite na element "Rich Text Format".
4. Sa alt+e odaberite gumb "Uređivanje", u popisu koji se otvara odaberite element "Nema konverzije .rtf" i potvrdite sva komunikacijska polja sa "U redu".
 
15.7 Prijenos podataka čitačem CF kartica
 
Pomoću tzv. čitača CF kartica ili univerzalnog čitača kartica Pronto i osobno računalo mogu na jednostavan način razmjenjivati podatke, a da se pritom ta dva uređaja ne moraju međusobno povezivati.
 
Za to Vam je potreban samo jeftini aparat za čitanje kartica koji se s osobnim računalom, u pravilu, povezuje preko USB priključnice. Prednost je takvih uređaja što im nisu potrebni driveri (u Windows ME, 2000, XP) pa se brzo i jednostavno mogu priključiti na bilo koje osobno računalo i s njime razmjenjivati podatke.
 
U tu svrhu valja karticu samo premjestiti iz Pronta u osobno računalo ili obrnuto.
CF kartica se na osobnom računalu vidi kao izmjenjivi nosač podataka, to jest kao posve normalna jedinica (disk).
 
Napomena: Prilikom pohranjivanja na CF kartice ne dolazi do konverzije datoteka. Kao što smo već isticali, PRONTO može obrađivati samo one datoteke koje su u formatu što ga on razumije. Glazbene datoteke moraju biti u MP3, tekstualne u RTF ili TXT formatu. (I Wordovi se dokumenti mogu pohranjivati u tom formatu.)
 
15.7.1 Prepoznavanje CF memorijske kartice
 
Prilikom stavljanja CF memorijske kartice u Pronto, Pronto će je automatski prepoznati. Ako koristite više CF memorijskih kartica ili ako želite da Vam Pronto kaže da je Vaša kartica dobro stavljena, možete u osnovnu mapu Vaše CF kartice kopirati po vlastitom izboru odabranu WAV datoteku. Ta će se datoteka reproducirati čim se kartica stavi u Pronto i čim bude prepoznata. Tu WAV datoteku možete kopirati iz računala na CF karticu, kako je to gore opisano.
Mora biti u osnovnoj mapi CF kartice i mora se zvati "CardID.wav". Morate paziti na velika i mala slova! 
Primjer: Pomoću diktafona snimite ime kartice. Snimljenu WAV datoteku preimenujte u CardID.wav i premjestite je iz mape "Voice" izravno na CF karticu "Storage Card".
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb