zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
13. Podešenja
 
Opcija "Podešenja" i njeni podizbornici, koji se nalaze u Prontovom izborniku, omogućava pojedinačnu konfiguraciju za aplikacije govora i brajice, svih sučelja, mobitela i napajanja strujom te kalibracije (baždarenja) kompasa, barometra i visinomjera. Postoji i mogućnost upravljanja pohranjivanjem i učitavanjem Outlookovih baza podataka te namještanja datuma i vremena. Do izbornika "Podešenja" može se doći iz svake aplikacije kombinacijom tipaka "e+B9B7B8".
 
13.1 Govor
 
Opcija "Govor" i njeni podizbornici omogućavaju odabir sistemskog i glasa čitanja i odvojeno podešavanje njihovih parametara (glasnoća, brzina, boja zvuka), korekciju glasnoće uređaja i zvuka te podešavanje govorne jedinice za automatsku pomoć.
 
13.1.1 Glas sustava
 
Glas sustava se koristi za sve sistemske poruke, elemente izbornika i nazive dijaloga.
U Prontovom izborniku treba odabrati Govor/Sistemski glas kako bi se otvorio dijalog gdje se svi glasovi mogu odabrati i odvojeno podešavati njihovi parametri (glasnoća, brzina, boja zvuka).
 
Napomena:
Odabrana glasnoća (vrijednost između 0% i 100%) sastoji se od glasnoće uređaja. To znači da se vrijednost odabrane glasnoće glasa sustava izražena u postocima sastoji od glasnoće uređaja i vrijednosti odabrane za sistemski glas u njegovom dijalogu podešenja, to jest glasnoća sistemskog glasa se sastoji od određene glasnoće uređaja.
 
Primjer:
Glasnoća uređaja je skraćenom naredbom S4+B4 namještena na 75%, a Glasnoća za sistemski glas je u njegovom dijalogu postavljena na 100%. Pritiskom S4+B8 glasnoća uređaja će se povećati na 100%. Odmah nakon toga sistemski će glas postati glasniji. Da bismo ga stišali na prijašnju razinu, pa makar bio postavljen na svoju najvišu vrijednost, u dijalogu za glas sustava promijenit ćemo glasnoću od 100% na 75%.
 
13.1.2 Glas čitanja
 
Glas čitanja se koristi za čitanje dokumenata.
U Prontovom izborniku treba odabrati Govor/Glas čitanja kako bismo otvorili njegov dijalog. Taj dijalog dopušta odabir glasa (hrvatski/engleski/njemački) i odvojeno podešavanje njegovih parametara (glasnoća, brzina, boja zvuka).
Kad se odabere željeni glas učitat će se i (interni) rječnik iznimaka. Kao "alternativna brajeva tablica" može se odabrati nova brajeva tablica za drugi jezik (Prontov izbornik/Podešenja/Brajica).
 
Odabir brzine za kontinuirano čitanje neovisan je o ovdje odabranoj vrijednosti (pogledajte poglavlje 5.2).
 
Napomena
Odabrana glasnoća (vrijednost između 0% i 100%) u vezi je s glasnoćom uređaja.
To znači da je vrijednost odabrane glasnoće glasa čitanja, izražena u postocima, ovisna o glasnoći uređaja i da je vrijednost odabrana za glas čitanja u njegovom dijalogu podešenja,´dakle, u određenom odnosu s glasnoćom uređaja.
 
Primjer:
Glasnoća za glas čitanja je u njegovom dijalogu postavljena na 100%. Pritiskom S4+B8 glasnoća uređaja će se povećati na 100%. Odmah nakon toga glas čitanja će postati glasniji. Da bismo ga stišali na prijašnju razinu, pa makar bio postavljen na svoju najvišu vrijednost, u dijalogu za glas čitanja promijenit ćemo glasnoću od 100% na 75%.
 
13.1.3 Glasnoća uređaja
 
Glasnoća uređaja određuje opću glasnoću za sve akustičke signale: zvučni signali, MP3 reproduktor, Daisy čitač, snimke diktafonom i govorna jedinica. Glasnoća govorne jedinice za sistemski i glas čitanja može se podešavati odvojeno.
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Govor/Glasnoća uređaja kako bi se otvorio dijalog u kojemu je tekstualno polje s trenutačnom vrijednošću. Tu se izravno može upisati vrijednost između 0 i 100. Tu vrijednost desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke možemo mijenjati za po 10 jedinica.
 
Napomena:
Skraćena naredba S4+BX može se također koristiti za podešavanje glasnoće uređaja. BX = B1 do B8. Sa S4+B3B7 odabiremo niže (tiše) vrijednosti, a sa S4+B6B8 više (glasnije) vrijednosti.
 
13.1.4 Boja zvuka (glasa)
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Govor/Boja zvuka kako bi se otvorio dijalog za pojedina podešenja boje zvuka (glasa). Taj dijalog dopušta mijenjanje podešenja boje zvuka (glasa). U tu svrhu, u poljima "Niske frekvencije" i "Visoke frekvencije", treba odabrati neku vrijednost između 0 i 3. Isto se postiže desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke. Ovdje odabrana podešenja vrijede za sve zvučne signale na uređaju. Njima se postiže čišći zvuk kad se koriste slušalice ili vanjski zvučnici.
 
13.1.5 Automatska pomoć
 
Automatska pomoć je brza pomoć koja se automatski oglašava kad dođemo do nekog elementa u izborniku ili dijalogu. Brzu pomoć za elemente čita sistemski glas; tom prilikom daje se i opis elementa. Da bi se razlikovala ova dva podatka (opis elementa i brza pomoć), brza pomoć se razlikuje po vrijednosti boje glasa.U pravilu, između vrijednosti za brzu pomoć i podešenja boje glasa postoji razlika od 10 jedinica. Ako je, primjerice, boja sistemskog glasa namještena na 45, automatska će se pomoć čitati s vrijednošću od 55. Pomak (u milisekundama) za čitanje automatske pomoći također se može podešavati. Ako automatska pomoć nije potrebna, može se isključiti.
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Govor/Automatska pomoć kako bi se otvorio dijalog gdje se automatska govorna pomoć može uključiti i isključiti i podešavati govorna jedinica.
U polju "Boja zvuka" treba upisati vrijednost za razliku u boji zvuka u odnosu na sistemski glas. Vrijednost 0 znači da će obje visine zvuka imati istu vrijednost; vrijednost veća od 0 (npr. 10) znači da će glas za automatsku pomoć biti viši, a vrijednost manja od 0 (npr. -10) da će biti niži.
U polju "Kašnjenje" treba upisati vrijednost u milisekundama kako bi se odredilo kašnjenje (vremenski pomak) prije nego što se automatska pomoć počne izgovarati.
 
13.2 Brajica
 
Element "Brajica" i njegovi podizbornici omogućuiu brajevom retku da se pomiče ulijevo i udesno, da se sporo i brzo pomiče, dopuštaju korištenje kursora (za postave pisanja i čitanja) te učitavanje i korištenje alternativnih brajevih tablica za pisanje i čitanje.
 
13.2.1 Brajev redak
 
U elementu "Brajev redak" može se definirati lijevi i/ili desni rub, a može se odrediti i hoće li brajev redak od jednog do drugog ruba ići sporo ili brzim pomacima. Ta podešenja vrijede samo kad se piše u obradi teksta (editoru) i u tekstualnim poljima; nemaju nikakvog utjecaja kad se čita pomoću tipaka D2 i D5.
 
Napomena:
Podešenja odabrana u ovom dijalogu ne primjenjuju se u kontinuiranom čitanju niti kada se u Posebnosti/Brajev izlaz u obradi teksta odabere opcija "Prikaz čitave riječi".
 
Lijevi, odnosno desni rub:
Podešenja ruba su korisna prilikom pisanja ili ispravljanja tekstova.
Primjer: Postavimo lijeve i desne rubove na 3 znaka. Kad na početku ili kraju retka kursorom dođemo do riječi, indikator na brajevom retku će se promijeniti pa ćemo prije ili nakon brajevog retka pod kursorom vidjeti dva znaka.
Kada, dok pišemo neki tekst, dođemo do postavljenih rubova, primijetit ćemo da se brajev redak ponaša drukčije, a ovisno o funkciji "Brzi pomak brajevog retka".
Ako se "Brzi pomak brajevog retka" aktivira, brajev će se redak pomicati udesno ili ulijevo za čitavu svoju duljinu čim dođe do lijevog ili desnog ruba, budući da će kursor na brajevom retku biti postavljen u skladu s postavljenim rubom.
Ako se "Brzi pomak brajevog retka" ne aktivira, brajev će se redak pomicati znak po znak udesno ili ulijevo kada dođe do lijevog ili desnog ruba, budući da će kursor ostati na položaju definiranom u podešenjima ruba.
Željene se vrijednosti za podešenja ruba upisuju u odgovarajuća polja u dijalogu.
 
Brzi, odnosno spori pomak brajevog retka
Kad u opciji "Brzi pomak brajevog retka" brajev redak dođe do lijevog ili desnog ruba, on će se pomaknuti za čitavu svoju duljinu ulijevo ili udesno, čim se kursor pojavi na brajevom retku, a u skladu s podešenjem kursora (ako je podešenje kursora 0, to će biti prvi ili posljednji znak).
Ako "Brzi pomak brajevog retka" nije aktiviran, primjenjivat će se funkcija "Spori pomak. Kad brajev redak dođe do lijevog ili desnog ruba, pomicat će se znak po znak ulijevo ili udesno, a kursor će ostati na definiranom lijevom ili desnom rubu (tekst se pomiče uzduž retka).
 
Odaberite željeni način ponašanja tako da aktivirate, odnosno deaktivirate odgovarajuće polje u dijalogu.
 
13.2.2 Kursor
 
Opcija "Kursor" omogućava odvojeno podešavanje kursora za postavu pisanja i postavu čitanja te odabir funkcije obrnutog prikaza.
 
Moguće je namjestiti da kursor titra, a i učestalost titranja može se podešavati.
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Podešenja/Brajica/Kursor/Postava čitanja ako se želi da podešenja kursora vrijede za postavu čitanja. Taj će se kursor koristiti samo za čitanje zaštićenih dokumenata (samo za čitanje). U standardnom prikazu taj će kursor biti u obliku titrave točkice B8.
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Podešenja/Brajica/Kursor/Postava pisanja ako se podešenja kursora žele koristiti u postavi pisanja ili postavi uređivanja. Taj će se kursor koristiti kada se pišu ili uređuju dokumenti te u tekstualnim poljima. U standardnom prikazu taj će kursor biti u obliku znaka točkice B7B8.
 
Da bi se odredio oblik kursora treba u tekstualnom polju pritisnuti brajeve tipke (šablona točkica) od kojih će se sastojati kursor, npr. B1B2B3B4B5B6 za šestočku.
 
Imajte na umu ovo: Ako želite da kursor bude točkica 7 ili točkica 8, standardna upotreba tih tipaka mora se promijeniti u odgovarajuće točkice za pisanje (Prontov izbornik/Podešenja/Tipkovnica). Ako uopće ne želimo imati kursor, upisat ćemo razmak (B0).
 
Obrnuti prikaz znači da će točkice od kojih se inače sastoji brajev znak biti promijenjene. Dakle, kada je kursor na nekom znaku, iglice koje inače vire iz brajevog modula bit će uvučene, a podignut će se točkice kojih inače nema u odgovarajućem brajevom znaku.
 
Svakako treba spomenuti i način rada obrnutog prikaza s kursorom koji titra, budući da se moramo kretati između normalnog i obrnutog prikaza znaka ispod kursora.
Primjer: U osmotočkastoj brajici (B1B2B3B4B5B6B7B8) aktivirali smo opciju inverzija kursora. Ako se kursor nalazi na hrvatskom slovu malo "ž" (točkice B2B3B4B6B8), iglice za te točkice će se uvući, a umjesto njih pojavit će se ostale točkice (dakle, točkice B1B5B7) kojima se piše slovo E (veliko e).
 
Da bi kursor titrao, treba odabrati odgovarajuće kontrolno polje. Ako je u dijalogu kontrolno polje odabrano, pojavit će se tekstualno polje u koje se može upisati učestalost titranja u milisekundama. Treba upisati vrijednost između 200 i 2000 kako bi se odredila brzina titranja (interval između titraja).
 
13.2.3 Standardne brajeve tablice
 
Postoje brajeve tablice za pisanje brajevom tipkovnicom i one za prikaz brajice na brajevom retku. Te tablice određuju od kojih će se brajevih točkica sastojati pojedini znak u brajici, odnosno za prikaz brajevog znaka u Unicode-u. S 8 točkica postoji samo 256 kombinacija, što znači da se od preko 65000 znakova koji su definirani u Vašem računalu za UNICODE, u brajici može prikazati samo njih 256. To opet znači da se u različitim jezicima iste kombinacije brajevih točkica koriste za prikaz različitih znakova.
 
Hrvatska brajeva tablica croatian.b2u za pisanje određuje oblik brajičnog znaka za pisanje (za hrvatsku brajicu) i njome se pišu odgovarajući simboli iz UNICODE-a. Tablica croatian.u2b pretvara UNICODE u odgovarajuće kombinacije brajevih točkica i prikazuje te znakove brajice na brajevom retku (hrvatska brajica).Njemačka i engleska, odnosno američka kompjutorska brajica prikazuju ponekad i iste znakove iz UNICODE-a, drugim kombinacijama brajevih točkica, a to je definirano u German.b2u i German.u2b, odnosno US.b2u i US.u2b brajevim tablicama.
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Podešenja/Brajica/Standardne brajeve tablice kako bi se otvorio dijalog. U popisima se nalaze odgovarajuće standardne brajeve tablice za pisanje i čitanje koje se mogu odabrati za rad s Prontom (US.b2u i US.u2b engleska kompjutorska brajica).
 
13.2.4 Alternativne brajeve tablice
 
Nadalje, osim standardnih brajevih tablica u Pronto se mogu učitati i koristiti druge brajeve tablice kao alternativne brajeve tablice. To korisniku omogućava da brzo prijeđe iz jedne u drugu tablicu za pisanje i čitanje. Kad se pišu engleski ili njemački dokumenti, preporučljivo je - osim drugog jezika (Prontov izbornik/Govor/Glas čitanja) - odabrati i odgovarajuće brajeve tablice za pisanje i čitanje (US.b2u i US.u2b za engleski itd.).
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Podešenja/Brajica/Alternativne brajeve tablice kako bi se otvorio dijalog. U popisima se nalaze odgovarajuće brajeve tablice za pisanje i čitanje koje se - kao brzo zamjenjive tablice - mogu koristiti kad se radi s Prontom (German.b2u i German.u2b za njemačku kompjutorsku brajicu).
 
Napomena: Tablice za pisanje i čitanje mogu se samostalno definirati. Zahvaljujući tome možemo naučiti druge simbole iz ostalih brajevih tablica, npr. tablicu za pisanje Europa.b2u (njemačka kompjutorska brajica).
 
13.2.5 Učitavanje alternativnih, odnosno standardnih brajevih tablica
 
Ako su različite tablice odabrane kao standardne brajeve tablice i alternativne brajeve tablice, može se brzo prelaziti iz jedne u drugu.
U Prontovom izborniku treba odabrati Podešenja/Brajica/Učitavanje alternativnih brajevih tablica, odnosno učitavanje standardnih brajevih tablica; naziv elementa će se mijenjati u skladu s brajevom tablicom koja se koristi.Skraćenom naredbom "= i B9B7B8" također se mogu učitati druge brajeve tablice. Ta se skraćena naredba može koristiti i u obradi teksta.
 
13.3 Tipkovnica
 
U Prontovom se izborniku Podešenja/Tipkovnica otvara dijalog u kojem se može definirati standardna funkcija tipaka B7 i B8 za pisanje tekstova, može se odabrati funkcija dvostrukog poteza, a moguće je definirati i ponašanje izgovora tipaka prilikom pisanja i brisanja.
 
"B7 je povratnik" gumb znači da će se, kad se u obradi teksta ili tekstualnom polju pritisne B7, brisati znak ispred (lijevo od) kursora. Da bi se brajeva točkica B7 mogla koristiti kao brajev znak, taj se gumb mora deaktivirati; on je aktiviran kao standardno podešenje.
 
"B8 je enter ". Ta opcija znači da će se u obradi teksta, kad se pritisne ova tipka, na mjestu kursora prijeći u novi redak (prijelom retka). Da bi se B8 mogla koristiti kao brajev znak, ta se opcija mora deaktivirati. Tvornički je ona postavljena kao standardno podešenje.
 
Gumbom "Dvostruki potez" aktivira se funkcija dvostrukog poteza. Kad je odabranai kad pišući zajedno s posljednjim slovom riječi pritisnemo razmaknicu (B0), umeće se razmak nakon riječi.
 
"Znak ili riječ " određuje kako će izgovor tipaka reagirati kad pišemo u obradi teksta ili tekstualnim poljima. Određuje također kako i što će govorna jedinica izgovarati kad se pišu riječi ili znakovi.
 
"Izbrisani znak " određuje koja će se poruka pročitati kad se u obradi teksta ili tekstualnim poljima izbriše znak (npr. kad pritisnemo B7).
 
13.4 Datum i vrijeme
 
Opcija Prontov izbornik/Podešenja/Datum i vrijeme otvara dijalog gdje se mogu namještati datum, vrijeme i vremenske zone. Poruku o vremenu i datumu dobivamo pritiskom S4 (jednom za vrijeme, dvaput za datum).
 
Upišite u Polja kompjutorskom brajicom željeni datum (DD.MM.GGGG) ili vrijeme (HH:MM ili HH.MM.SS). Slova se ne mogu upisivati; ako se upišu, program ih ignorira.
Razlike od Grinvičkog srednjeg vremena (GMT) mogu se odabrati u odgovarajućem popisu. Do njih dolazimo desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke.
 
Napomena: Ako odaberete drugu vremensku zonu, to će utjecati na početak i završetak Vaših obveza u rokovniku.
 
13.5 Sučelja
 
"Prontov izbornik/Podešenja/Sučelja" otvara dijalog gdje se može stvoriti veza s programom ActiveSync.
Opcija "Pokretanje ActiveSync" pomaže uspostavu veze s osobnim računalom ako se ActiveSync ne pokrene sam od sebe.
 
 
13.6 Napajanje strujom
 
Opcijom "Napajanje strujom" možemo definirati vrijeme automatskog isključivanja uređaja, a dobivamo i podatak o stanju akumulatora (baterije).
 
13.6.1 Automatsko isključivanje
 
Zahvaljujući opciji "Automatsko isključivanje" Pronto se automatski isključuje i prelazi u stanje mirovanja (Suspend) nakon određenog vremena neaktivnosti, to jest ako se ne pritisne ni jedna tipka. Tvornička je postava 10 minuta i podešenje je aktivirano.
 
U Prontovom izborniku treba odabrati Podešenja/Napajanje strujom/Automatsko isključivanje kako bi se otvorio odgovarajući dijalog. U njemu možemo odabrati hoće li automatsko isključivanje biti uključeno ili isključeno, upisati duljine određenog vremenskog intervala nakon čijeg će se proteka uređaj isključivati, a omogućava i emitiranje signala upozorenja prije isključenja.
 
Odaberite "Automatsko isključivanje nakon" kako biste mogli uključiti i isključiti automatsko isključivanje i odrediti vremenski interval. Odsječci vremena manji od 5 minuta nisu valjani, što znači da će Pronto biti uključen 5 minuta nakon posljednje radnje. Ako je u dijalogu odabrano odgovarajuće kontrolno polje, oglasit će se neposredno prije isključenja signal upozorenja koji se sastoji od nekoliko kratkih tonova.
 
Iznimke:
Automatsko isključivanje će se ignorirati ako su aktivirane slijedeće funkcije:
- reprodukcija neke datoteke na MP3 reproduktoru
- reprodukcija Daisy knjige na Daisy čitaču
- reprodukcija snimke na diktafonu
- kontinuirano čitanje u obradi teksta
- aktivna štoperica u prvom planu
- za vrijeme veze u aplikaciji brajev redak (Napomena: Automatsko isključenje moguće je jedino ako je odabrana opcija "Zaustavljanje".)
- za vrijeme žive veze ActiveSync-a s osobnim računalom.
 
Napomena:
Funkcija automatskog isključivanja postoji samo u uređajima s verzijom PIC-a 8 ili 12; uređaji s verzijom 6 ili 10 ne podržavaju ovaj način upravljanja napajanja strujom.
 
13.6.2 Akumulator (Baterija)
 
Za dobivanje podataka o stanju akumulatora treba ući u Prontov izbornik i odabrati Podešenja/Napajanje strujom/Akumulator. Polja u koja se ne može upisivati pružaju podatke o ostatku napunjenosti, kapacitetu i naponu; za potrebe održavanja ovdje se mogu prikupiti podaci o intervalima punjenja i pražnjenja.
 
Ostatak napunjenosti izražava se u MAH: pada kad se aparat koristi, raste kad se puni. Odnos između ostatka napunjenosti i kapaciteta daje u postocima stanje punjenja (da bi se dobila ova vrijednost treba dva puta kratko pritisnuti S3). Kapacitet se izražava u MAH i odnosi se na kapacitet akumulatora. Njegova vrijednost nije stalna budući da kapacitet varira ovisno o temperaturi i starosti akumulatora. Napon varira između 3.6 i 4 volti kad se koristi.
Datoteka "Write protocol file" omogućava kontrolu ponašanja akumulatora za vrijeme punjenja i pražnjenja, a pohranjena je kao "acculog.txt" datoteka na memorijskoj kartici. Otvara se jedino kada ie potreban savjet Baumovih tehničara radi popravka.
 
Napomena: Vrijednosti dobivene putem ovog dijaloga mogu se dobro kontrolirati na uređajima verzije PIC 8 ili 12; uređaji verzije 6 ili 10 ne podržavaju ovu funkciju upravljanja strujom.
 
13.7 Outlookove baze podataka
 
Element Prontov izbornik/Podešenja/Outlookove baze podataka otvara dijalog s važnim podešenjima za pohranjivanje rokovnika i adresara u Prontu te za jednostavnu sinkronizaciju s Outlookovim bazama podataka na Vašem osobnom računalu.
 
Koja su podešenja prava za Vas ovisi o tome da li:
 
1. stalno čuvate svoj adresar i rokovnik na svom računalu, a Pronto koristite kako biste na raspolaganju imali najnovije podatke kad ste na putu (PDA postava). U tom se slučaju datoteka databases.pdb neće (automatski) pohranjivati u Pronto (Flashdisk / User) ili memorijsku karticu, odnosno učitavati iz njih. Pronto svoj adresar i rokovnik uvijek dobiva sinkronizacijom s Outlookom na računalu. Za
nesmetanu sinkronizaciju treba iz Prontovog RAM-a prethodno izbrisati adresar i rokovnik.
2. upisujete, mijenjate i koristite adrese i obveze samo u Prontu i nikada ih ne sinkronizirate (Pronto postava". U tom se slučaju datoteka databases.pdb mora pohranjivati u Prontovu memoriju (Flashdisk / User) ili na CF memorijsku karticu.
 
U dijalogu imamo ove opcije:
- Kontrolno polje "Pohraniti baze podataka na memorijsku karticu"
Zahvaljujući toj opciji datoteke s adresama i obvezama pohranjuju se iz RAM-a u datoteku "databases.pdb" na CF memorijskoj kartici. To je mjera sigurnosti koja nas štiti od gubitka podataka: Ako dođe do pogrešaka ili gubitka podataka za vrijeme sinkronizacije, podaci se mogu povratiti iz prethodno pohranjene datoteke.
 
- Kontrolno polje "Učitavanje baza podataka s memorijske kartice"
Sve dok je datoteka databases.pdb pohranjena na CF memorijskoj kartici, ova nam opcija dopušta učitavanje baze podataka u RAM. Ona nam također omogućava pristup starijoj verziji te datoteke i omogućava nam da u slučaju gubitka podataka učitamo njenu najnoviju verziju.
 
Napomena: Prilikom učitavanja Pronto ne mora biti povezan s računalom preko ActiveSync-a i punog partnerstva.
 
- Kontrolno polje "Pohraniti baze podataka na Flashdisk"
Ova opcija omogućava pohranjivanje datoteka adresara i rokovnika iz RAM-a u datoteku databases.pdb u Prontovoj internoj memoriji (Flashdisk / USER). To je mjera sigurnosti za sve korisnike koji podatke čuvaju samo u Prontu i ne sinkroniziraju Outlookove baze podataka sa svojim računalom.
 
- Kontrolno polje "Učitavanje baza podataka s Flashdiska"
Zahvaljujući ovoj opciji može se učitati i prikazati datoteka Flashdisk/User/databases.pdb iz Prontove interne memorije u RAM. Da bi se ova opcija potpuno iskoristila, mora se odabrati element "Automatski pohraniti prilikom isključenja", odnosno datoteke se moraju pohraniti na uobičajen način pomoću elementa "Pohraniti baze podataka na flashdisk".
 
Napomena: Prilikom učitavanja Pronto ne mora biti povezan s računalom preko ActiveSync-a i punog partnerstva.
 
- Kontrolno polje "Izbrisati trenutačnu bazu podataka"
Ovom se opcijom brišu sve datoteke rokovnika i adresara u RAM-u, to jest one će biti prazne nakon brisanja.
To može biti korisno kad se obavlja nova sinkronizacija s Outlookovim bazama podataka u računalu. U Flashdisk / User ili na CF memorijskoj kartici (automatski) pohranjena datoteka databases.pdb ne može se izbrisati. Takve se datoteke mogu brisati samo u upravljanju datotekama.
 
Napomena:
- Prilikom brisanja Pronto ne mora biti povezan s računalom preko ActiveSync-a.
- Čvrsto partnerstvo će biti razvrgnuto, to jest mora se stvoriti novo partnerstvo s individualnim podešenjima za ActiveSync.
- Ovisno o broju datoteka koje se žele izbrisati, brisanje može potrajati nekoliko minuta. U to vrijeme izgleda kao da Pronto ništa ne radi: ne isključujte Pronto.
 
- Kontrolno polje "Automatski pohraniti prilikom isključenja"
Ova je opcija tvornički aktivirana. Zahvaljujući njoj podaci adresara i rokovnika automatski se pohranjuju iz RAM-a ili u korijensku mapu na CF memorijskoj kartici ili u Prontovu internu memoriju (Flashdisk / User) kad god se rokovnik ili adresar mijenjaju i Pronto prelazi u stanje mirovanjakorištenjem tipke S4. Tako će se prebrisati postojeća datoteka "databases.pdb". Kada je to kontrolno polje odabrano, a Pronto prelazi u stanje mirovanja tipkom S4, dobit ćete poruku o pohranjivanju datoteka prije nego što se Pronto isključi.
To je važno za sve korisnike koji svoje datoteke čuvaju samo u Prontu i ne sinkroniziraju Outlookove baze podataka sa svojim računalom (Pronto postava).
Korisnici koji koriste Pronto u PDA postavi i tako čuvaju adresar i rokovnik na računalu u Outlooku moraju deaktivirati to polje.
 
Samo kada je opcija "Automatski pohraniti prilikom isključenja" odabrana, u dijalogu će se pojaviti ova polja:
 
- "Pohraniti na memorijsku karticu"
Prilikom isporuke Pronta ovo je polje odabrano pa se datoteke rokovnika i adresara pohranjuju iz RAM-a u korijensku mapu CF memorijske kartice čim se Pronto isključi (stanje mirovanja sa S4).
Ako polje nije odabrano, datoteke rokovnika i adresara će se pohranjivati u Prontovu internu memoriju (Flashdisk/User) kad se Pronto isključuje.
Postojeća datoteka "databases.pdb" bit će prebrisana.
Da bi se u internu memoriju (Flashdisk) pohranio kapacitet, datoteke rokovnika i adresar treba pohranjivati na CF memorijsku karticu. Provjerite da li je u aparatu uvijek ista kartica: Ako se koristi nekoliko kartica, ubrzo će biti teško kontrolirati na kojoj su kartici najnovije datoteke.
 
Napomena: Polje "Pohraniti na memorijsku karticu" postoji jedino kada je odabrano "Automatsko pohranjivanje prilikom isključenja".
 
- Kontrolno polje "Automatsko učitavanje prilikom hladnog starta"
Ovo je polje tvornički odabrano. Zahvaljujući njemu nakon resetiranja sustava (isključenje i uključenje sa S1+S4) učitat će se posljednja sigurnosna kopija baze podataka iz korijenske mape na CF memorijskoj kartici ili Prontove interne memorije (Flashdisk / User).
 
Zapamtite: Ako se odabere "Automatsko učitavanje prilikom hladnog starta" datoteke rokovnika i adresara će se učitavati iz datoteke databases.pdb na improviziranom mjestu čija je staza u vezi s opcijom "Pohraniti na memorijsku karticu". To znači, ako ste odredili da će se pohranjivati na memorijsku karticu, odgovarajuća datoteka databases.pdb učitat će se s memorijske kartice. Isto tako ako odredite da će se pohranjivati na Flashdisk, datoteka databases.pdb će se učitavati iz mape "User" na Flashdisku. Ukoliko se datoteka databases.pdb ne može pronaći ni na jednom od tih mjesta, možda nema memorijske kartice ili se koristi neka druga. Kad se otvori rokovnik, pojavit će se poruka s upozorenjem.
Ako se opcija "Automatsko učitavanje nakon hladnog starta" deaktivira, datoteka databases.pdb može se učitati ručno s odgovarajućeg mjesta ili pomoću "Učitavanje baza podataka s memorijske kartice" ili "Učitavanje baza podataka s Flashdiska".
 
Napomena:
Obje te opcije moraju biti deaktivirane ako svoje datoteke čuvate u Outlooku na svom računalu. U protivnom će stare Prontove datoteke prilikom sinkronizacije zamijeniti nove Outlookove podatke na Vašem računalu.
 
13.8 Podešenja mobitela
 
Opcija podešenja Prontov izbornik/Podešenja/Podešenja mobitela otvara dijalog gdje se može napraviti jedan ili više profila za povezivanje s jednim ili više mobitela.U tom dijalogu je nekoliko popisa i polja koja ćemo opisati u nastavku. Kratkim pritiskom S3 u ovom dijalogu otvaramo izbornik naredaba gdje se mogu izvoditi neke od funkcija. Te su vrijednosti važne za dobru i pouzdanu vezu s mobitelom.
Zahvaljujući profilima možemo pohraniti posebna podešenja, npr. možemo napraviti dva različita profila za dva različita mobitela. Željeni se profil odabire u "Podešenja" aplikacije za mobitel.
 
13.8.1 Općenito o izgledu dijaloga partnerskog profila
 
"Partnerski profil"
Odaberite neki profil kako biste odabrali njegove vrijednosti i podešenja.
 
"Ime"
Dajte profilu neko ime koje će se koristiti za odabir tog profila u aplikaciji mobitela
 
"Tip mobitela"
Prethodno je definirano nekoliko modela. Ako Vaš mobitel nije jedan od njih, odaberite "STANDARD".
 
"SMS postava"
Odaberite kodiranje za SMS koje šaljete. Standardno kodiranje je "PDU 7 BIT", a rjeđe "PDU 8 BIT". S "PDU UNICODE" za arapski može se upisati samo polovica uobičajenog broja znakova.
 
"Popis veza"
Moguće su ili "Bluetooth" ili "Serijska. Opcije koje treba odabrati za uspostavu veze nakon toga će biti prikazane.
 
Napokon, otvorite Prontov izbornik sa S3 i odaberite "Mobitel" kako biste ušli u aplikaciju.
 
Ako se prvi puta koristi Bluetooth, mora se upisati 1111 kao PIN, a partnerski se profil mora potvrditi na mobitelu.
 
13.8.2 Opcije za Bluetooth vezu
 
"PIN"
Standardni PIN je 1111
 
"Kanal"
Standard je kanal 1.
 
"Pronađeni aparati"
Prikazuje koji su Bluetooth uređaji aktivni. Odaberite željeni mobitel.
 
"Aktualizacija"
Pronto traži aktivne Bluetooth uređaje u svom okruženju. Kad pronađe neki, kursor se zaustavlja na imenu mobitela u popisu "Pronađeni aparati". Ako Bluetooth nije aktiviran na Prontu (Prontov izbornik/Sučelja), pojavit će se poruka o pogrešci.
 
13.8.3 Opcije za serijsku vezu
 
"Brzina prijenosa" (Baud rate": Standardna je vrijednost 9600 (preporučuje se 19200).
 
"Informacijski bitovi" (Data bits): Standard je 8.
 
"Parnost" (Parity): Standard je "Nema parnosti" (no parity).
 
"Zaustavni bitovi" (Stop bits): Standard je 1
 
13.9 Kalibracija (baždarenje)
 
Opcija "Kalibracija" i njeni podizbornici omogućava baždarenje (kalibriranje) kompasa, barometra i visinomjera, to jest ona omogućava baždarenje kompasa, podešavanje barometra i promatranje razlika u visini (razlike u tlaku zraka) na visinomjeru (altimetar).
 
13.9.1 Kompas
 
Prontov ugrađeni kompas otkriva slaba magnetska polja Zemlje i izračunava strane svijeta. Da bi se odčitali podaci, Pronto treba staviti vodoravno ispred sebe i tri puta kratko pritisnuti S1. Prontova stražnja ploha mora biti okrenuta prema danom smjeru: Da bi Pronto pokazivao sjever, njegova stražnja ploha mora biti okrenuta prema sjeveru, prednja prema jugu, lijeva prema zapadu i desna prema istoku.
Da bi se odredila lokacija, Pronto se mora staviti vodoravno na ravnu površinu - ne smije biti u blizini jakih magnetskih polja jer ona stvaraju smetnje. Ako je Pronto u blizini jakih elektromagnetskih polja ili magnetiziranih metalnih dijelova, rezultati mjerenja kompasom neće biti istiniti.
 
Ako Zemljino magnetsko polje nije stalno, kompas se prije upotrebe mora podesiti. Kompas tada obavlja interna mjerenja i podešava se u skladu s njima.
 
Postupak za baždarenje kompasa je ovakav:
 
1. Dođite do mjesta udaljenog od električnih uređaja koji rade (najmanje 1.5 m od magnetskih uređaja kakvi su ekrani, motori, zvučnici, magnetizirani metalni dijelovi i sl.).
2. Položite Pronto vodoravno ili ga stavite na vodoravnu, magnetski neutralnu površinu koja se može okretati, a da se ne nakosi ili trese.
3. U Prontovom izborniku odaberite Podešenja/Kalibracija/Kompas.
4. Odaberite "Započeti baždarenje'".
5. Držeći Pronto vodoravno ispred sebe polagano ga i jednolično okrećite za 360 stupnjeva oko njegove osi, odnosno okrećite podlogu na kojoj se kompas nalazi.
6. Za vrijeme dok kompas obavlja potrebna interna mjerenja, u pravilnim će se razmacima emitirati kratki zvučni signali.
7. Odaberite "Završiti kalibraciju".
8. Sada je kompas kalibriran. Tri puta kratko pritisnite S1 kako biste dobili korigirane podatke o stranama svijeta.
 
Napomena: Kompas se može baždariti koliko god puta je to potrebno. Potrebno je znati položaj na kojemu se nalazimo kako bismo mogli kontrolirati rezultate kalibracije.
 
13.9.2 Barometar
 
Prontov ugrađeni barometar mjeri trenutačni tlak zraka i daje podatke u hPa (hektopaskalima) što je isto kao mbar (milibari). Kako bi se dobili točni podaci i prilikom promjene tlaka zraka, barometar mora uvijek izvoditi mjerenje na istoj visini. Ta se radna visina može namjestiti u dijalogu koji služi za kalibraciju (baždarenje) barometra.
Trenutačna vrijednost tlaka zraka dobiva se s dva kratka pritiska S1.
 
Postupak za baždarenje barometra i upis vlastite visine je ovakav:
 
1. Pronađite visinu Vašeg trenutačnog položaja (u odnosu na vrijednost upisanu u "Nadmorska visina" i - kao odgovarajuću - broj kata). Ako ne znate visinu, podatak barometra o tlaku zraka poslužit će Vam samo kao procjena.
2. U Prontovom izborniku odaberite Podešenja/Kalibracija/Barometar
3. Upišite visinu položaja na kojemu se trenutačno nalazite i pritisnite "U redu".
 
Tlak zraka ste tako ispravili u odnosu na upisanu visinu. Svi idući podaci o tlaku zraka temeljit će se na promjenama u trenutačnom tlaku zraka (Niski tlak/Visoki tlak) i davat će podatke o promjeni vremena.
 
13.9.3 Visinomjer (Altimetar)
 
Prontov visinomjer izračunava visinu na temelju tlaka zraka. To se temelji na fizikalnom načelu koje kaže da tlak zraka u Zemljinoj atmosferi raste što se više udaljavamo od površine Zemlje, to jest što se više penjemo (u odnosu na nadmorsku visinu.
Da bi se dobila pouzdana vrijednost za visinu, to jest da bismo saznali koliko smo se metara popeli, npr. kad planinarimo, moramo upisati trenutačnu visinu na početku penjanja, a za vrijeme tog mjerenja u tlaku zraka ne smije biti značajnijih promjena (potreban je stalan tlak zraka).
Visina trenutačnog položaja može se upisati u dijalogu koji se koristi za kalibraciju visinomjera. S tri kratka pritiska S1 dobivamo podatak o trenutačnoj visini.
 
Postupak kalibracije visinomjera je ovakav:
1. Doznajte visinu mjesta na kojemu se nalazite (u odnosu na vrijednost u visinomjeru "Nadmorska visina" i, kao relevantan podatak, broj kata). Ako ne znate visinu, visinomjer će pokazivati tek približnu vrijednost za razliku u visini - nikako ne točnu vrijednost.
2. U Prontovom izborniku odaberite Podešenja/Kalibracija/Visinomjer.
3. Upišite u metrima visinu mjesta na kojemu se nalazite i odaberite "U redu".
 
Napomena: Promjene u atmosferskom tlaku mogu utjecati na podatke visinomjera.
Zbog toga - prije mjerenja - uvijek treba provjeriti trenutačnu visinu i ako je potrebno ispraviti taj podatak (u skladu s formulom za izračun odnosa između tlaka zraka i visine: 1 mbar (hPa) odgovara otprilike 8.5 m).
 
13.9.4 Kalibracija (baždarenje) akumulatora (posebno poglavlje)
 
Ova opcija ne postoji u novim uređajima.
Element "Akumulator" predviđen je za kalibraciju akumulatora u aparatima od PIC 6 do PIC 8, odnosno od PIC 10 do PIC 12. Potrebno baždarenje moći će normalno provoditi tehničari servisa.
Akumulator se može baždariti samo jednom. Akumulator koji je bio baždaren dat će softveru odgovarajuću poruku nakon čega se element izbornika Podešenja/Kalibracija/Akumulator više neće pojavljivati u Prontovom izborniku.
 
Postupak kalibracije akumulatora je ovakav:
1. Napunite akumulator potpuno. To je kada dobijete poruku "Potpuno napunjen"
    (provjerava se s dva kratka pritiska tipke S3).
2. Spojite Pronto s rasvjetnom mrežom, odnosno ostavite ga spojenog čak i kada je akumulator potpuno napunjen.
3. Otvorite Prontov izbornik pritiskom S3 i odaberite Podešenja/Kalibracija/Akumulator.
Ako Pronto nije spojen na rasvjetnu mrežu, odnosno ako postoji problem s tom vezom, dobit ćete poruku "Uključite u rasvjetnu mrežu". U tom slučaju zatvorite dijalog s U redu, provjerite vezu s rasvjetnom mrežom i započnite ponovo.
4. Sada će se u polju podataka pojaviti dijalog "Spreman za kalibraciju". Potvrdite sa "Započeti kalibraciju"
5. U polju podataka dobit ćete za vrijeme kalibracije poruku "Kalibriranje".
Dijalog se može zatvoriti odabirom U redu, nakon čega možete nastaviti raditi s Prontom. Pazite da Pronto i dalje bude uključen u rasvjetnu mrežu, odnosno da se ne isključi za vrijeme kalibracije.
6. Čim se kalibracija završi, u polju podataka promijenit će se poruka "Kalibriranje" u "Kalibracija dovršena".
Ako je potrebno, pozovite dijalog u Prontov izbornik/Podešenja/Kalibracija/Akumulator kako biste pročitali tu poruku.
7. Ako je kalibracija akumulatora uspješno obavljena, element Podešenja/Kalibracija/Akumulator, će nestati iz Prontovog izbornika čim se nakon kalibracije izvede programsko resetiranje (D1D4B3B6) ili resetiranje sustava
(S1+S4).
 
13.10 Bluetooth
 
U dijalogu koji se otvara u "Prontov izbornik / Podešenja / Bluetooth" možemo aktivirati i deaktivirati Bluetooth sučelje, ili tražiti aktivne Bluetooth uređaje u okruženju. Zatim se pronađeni Bluetooth uređaji mogu i registrirati.
Registracija Bluetooth uređaja je bitna jer će se Pronto povezivati samo s registriranim uređajima.
 
U tom se dijalogu nalaze ovi elementi:
- Kontrolno polje "Bluetooth" za uključivanje Bluetooth sučelja ako je ono odabrano (Bluetooth master switch).
- Popis "Registrirani Bluetooth uređaji". U tom popisu prikazuju se korisnička imena registriranih Bluetooth uređaja ako
 se u okruženju već nalazi neki registrirani Bluetooth uređaj.
- Gumb "Dodati". Njime se započinje traženje novih, još neregistriranih aktivnih uređaja u okruženju. Otvara se novi
 dijalog, prikazujući u popisu pronađene uređaje čime se omogućava njihova registracija.
- Gumb "Ukloniti". Ovaj gumb dopušta uklanjanje prethodno registriranog uređaja. To se može napraviti tako da se
 odabere koji uređaj iz prethodnog popisa "Registrirani Bluetooth uređaji", potom pritisne gumb "Ukloniti" i odgovori
 na sigurnosno pitanje. Sada će taj Bluetooth uređaj biti prepoznat kao neregistrirani uređaj.
- Gumb "Svojstva". Ovaj gumb otvara dijalog gdje se mogu vidjeti i mijenjati podaci o registraciji. Bit će prikazano ime
   Bluetooth uređaja kao i korisničko ime te PIN.
 
Registracija Bluetooth uređaja je bitna jer će se Pronto povezivati samo s registriranim uređajima.
 
13.10.1 Aktiviranje/Deaktiviranje Bluetooth-a
 
Ako želite uključiti ili isključiti Prontovo Bluetooth sučelje, otvorite Prontov izbornik, odaberite "Podešenja", zatim "Bluetooth" te potom odaberite ili poništite odabir za "Bluetooth".
 
Stanje Bluetooth sučelja ima utjecaja na sve druge aplikacije koje koriste Bluetooth (mobitel, brajev redak...). Prema tome, vodite računa o tome da uključite ili isključite korištenje Bluetooth-a i u drugim aplikacijama.
 
Ako je Bluetooth sučelje aktivirano te ako neki vanjski, nepoznati uređaj preko Bluetootha pokuša komunicirati s Prontom, u Prontu će se automatski pojaviti dijalog za Bluetooth vezu.
 
Standardno podešenje za Bluetooth (nakon paljenja ili resetiranja sa S1S4) je "Deaktivirano". Zbog toga, prije nego što počnete koristiti Bluetooth u drugim aplikacijama, najprije morate provjeriti kontrolno polje "Bluetooth".
 
Napomena: Bluetooth sučelju ponekad je potrebno nešto vremena za promienu stanja. Ako više puta uzastopno i brzo aktivirate i deaktivirate ovo kontrolno polje i zatim odmah sa S4 isključite PRONTO, može se pojaviti krivi podatak o stanju. Prema tome, dajte Prontu malo vremena za reakciju!
 
13.10.2 Registracija Bluetooth uređaja
 
Potražite Bluetooth uređaje u okruženju i registrirajte ih ovako:
1. Aktivirajte Bluetooth odabirom "Bluetooth" u "Prontov izbornik / Podešenja / Bluetooth".
2. Pritisnite gumb "Dodati". Pronto će početi tražiti aktivne Bluetooth uređaje u okruženju. To može potrajati 5 do 10 sekundi. Pronađeni uređaji bit će prikazani u popisu. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite u popisu do željenog uređaja kako biste ga registrirali. Ako uređaj nije bio uključen ili je bio van dosega, a Vi želite ponovo tražiti, pritisnite gumb "Aktualizacija".
3. U dijalogu pritisnite gumb "Odabrati". Registracijski će se dijalog otvoriti i prikazati ime Bluetooth uređaja. Sada upišite svoje korisničko ime (možete odabrati bilo koje ime za identifikaciju tog uređaja) u tekstualni redak. Radi se o imenu koje se koristi interno za identifikaciju tog uređaja, npr. u podešenjima za vezu. PIN upišite u idući tekstualni redak. Taj će se PIN razmjenjivati kad se ta dva uređaja spare (npr. 1111 za vezu s mobitelom).
4. Na kraju, pritisnite "U redu" kako biste napustili registraciju.
Vratili ste se u prvi dijalog. U popisu "Registrirani Bluetooth uređaji" vidjet ćete ime koje ste upisali za taj uređaj. Ako želite pogledati ili izmijeniti registracijski podatak, pritisnite gumb "Svojstva". Ako želite izbrisati registraciju uređaja, pritisnite gumb "Ukloniti".
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb