zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
11. Adresar
 
Adresar je u stvari baza podataka koja je napravljena tako da se može sinkronizirati s Outlookovim adresarom na Vašem osobnom računalu (ali ne i s Outlook Ekspresom). Kako bi to funkcioniralo mora se u Microsoft ActiveSync-u napraviti puno (čvrsto) partnerstvo između Pronta i osobnog računala (pogledajte poglavlje 15.2.2 i Prilog x3).
 
Zahvaljujući odgovarajućim podešenjima u programu ActiveSync podaci se mogu razmjenjivati (automatski) između adresara u Prontu i Outlooku.
 
11.1 Struktura adresara (Običan i Opširan prikaz)
 
U svakom retku adresara nalaze se podaci u zasebnim poljima. Postoji gotovo 50 različitih polja koja se mogu kombinirati u izlaznim (prikaznim) maskama, a u skladu s osobnim željama. Svi elementi adresara tvore neku vrstu kartične (tabularne) strukture, gdje se svaka adresa i njena polja nalazi u jednom retku. Dvije su vrste prikaza: običan i prošireni prikaz.
 
1. Običan prikaz
- ima prvo polje u jednom retku
- prikazuje sve elemente u skladu s odabranim izlaznim maskama (prikazne maske) komprimiranima u jedno polje
- dopušta čitanje elemenata koristeći tipke D2 i D5
- Funkcija "Podešenja govora" omogućava definiranje koja će se polja, ako uopće neka, čitati (izgovarati), neovisno o podacima na brajevom retku.
 
2. Opširan ili prikaz pojedinih polja
- ima sva polja koja se pojavljuju desno od Običnog prikaza
- svako polje ima samo jedan element
- do svakoga se polja može doći, a njegov se sadržaj može prikazati desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke
- ime polja se također može prikazati ili jednostavno pročitati.
 
Standardno podešenje (preporučljivo za početnike) prikazuje osnovni odabir polja u koja se može upisivati: ime, prezime, telefonski broj, poštanski broj, grad, ulica, e-pošta, datum rođenja, kategorija).
 
Iskusniji korisnici mogu koristiti druge maske ili odabrati različite ulazne i izlazne maske za prikazivanje i upisivanje (pogledajte poglavlje 11.5).
 
Naredbom "v i B9B8" ili Datoteka/Vratiti standardna podešenja u izborniku naredaba vraćaju se tvornička podešenja (Standardna maska) za prikaz i upisivanje adresa.
 
11.2 Navigacija (kretanje) u adresaru
 
Otvorite Prontov izbornik dugim pritiskom tipke S3 i odaberite "Adresar". Kombinacijom tipaka "a i B9B7B8" možete izravno doći do adresara iz bilo koje aplikacije, npr obrade teksta.
 
Adresar će se otvoriti s prvim elementom u običnom prikazu. Ako želite prelaziti iz adresara u druge aplikacije i obrnuto, vratit ćete se u isto polje kad se ponovo vratite u adresar.
 
U običnom prikazu sve se čita, ovisno o odabranoj izlaznoj maski i podešenjima govora (pogledajte poglavlje 11.5).
 
Polja su međusobno odvojena zarezom, a možemo ih čitati pomacima tipaka brajevog retka D5 i D2.
 
Desnim pomakom navigacijske tipke ili tipkom B4 dolazimo na prvi element u Opširnom prikazu. Novim desnim ili lijevim pomacima navigacijske tipke dolazimo do ostalih polja ili se vraćamo u običan prikaz.
 
Gornjim (B3) ili donjim (B6) pomakom navigacijske tipke dolazimo do drugih adresa, ne mijenjajući način prikaza.
 
Primjer:
Ako ste u običnom prikazu skroz lijevo i pritisnete navigacijsku tipku prema dolje, iduća će se adresa prikazati u običnom prikazu. Ako ste u opširnom prikazu u polju za prezime i pritisnete navigacijsku tipku prema dolje, prikazat će se samo ime iduće osobe.
 
11.2.1 Izbornik "Navigacija"
 
Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom tipke S3 ili kombinacijom tipaka B9B3B5. Gornjim pomakom navigacijske tipke dođite do "Navigacija" kako biste došli do podizbornika s različitim naredbama.
 
Slijedeće kombinacije upravljaju pomacima:
- jedno polje ulijevo: B1 ili lijevi pomak navigacijske tipke
- jedno polje udesno: B4 ili desni pomak navigacijske tipke
- prethodna adresa: B3 ili gornji pomak navigacijske tipke
- slijedeća adresa: B6 ili donji pomak navigacijske tipke
- 5 polja ulijevo: B2
- 5 polja udesno: B5
- u prvo polje: B1B2
- u posljednje polje: B4B5
- prva adresa: B1B2B3
- posljednja adresa: B4B5B6
 
11.3 Izbornik "Datoteka"
 
11.3.1 Nova adresa
 
Postupak je ovakav:
1. Kratkim pritiskom S3 ili kombinacijom tipaka B9B3B5 pozovite izbornik naredaba, odaberite Datoteka / Nova adresa.
2. Otvara se dijalog s prvim tekstualnim poljem. (skraćenom naredbom "n i B9B8" također se otvara taj dijalog).
3. Vrsta i broj tekstualnih polja ovise o odabranoj ulaznoj maski ili standardnoj ulaznoj maski (pogledajte poglavlje 11.5.1 i 11.5.2).
4. Odaberite "U redu" ili pritisnite B9 (Ako nove adrese ne budu prikazane, otvorite izbornik naredaba, dođite do "Datoteka i odaberite Aktualizacija).
 
Nove se adrese u početku pohranjuju samo u Prontovoj prolaznoj RAM memoriji. Ako je Pronto spojen s osobnim računalom putem punog (čvrstog) partnerstva u ActiveSync-u i ako je u ActiveSync-u odabrana sinkronizacija adresara, svi će se novi podaci odmah prenijeti u Outlookov adresar.
 
Napomena:
Postoje različiti načini pohranjivanja adresara (pogledajte poglavlja 11.3.3 i 13.7). Kad se Pronto isključi sa S4 (prijelaz u stanje mirovanja), adresar se pohranjuje na CF karticu (Storage Card/databases.pdb).
 
11.3.2 Otvaranje adrese
 
Otvaranje adrese slično je ulasku u novu adresu, budući da se koristi ista vrsta dijaloga. Mogu Vam se ponuditi različita polja što, međutim, ovisi o tome da li ste adresu otvorili u običnom ili opširnom prikazu. U otvorenom se dijalogu pojedini elementi mogu mijenjati i brisati, a može se izbrisati i čitava adresa.
 
Postupak je kako slijedi:
1. Dođite do željene adrese ili nekog njenog polja i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9), odnosno u izborniku naredaba odaberite "Datoteka / Otvoriti adresu".
2. Kad se dijalog otvori u običnom prikazu prikazuju se sva polja kako su definirana u odabranoj ulaznoj maski ili standardnoj maski; dijalog se otvara s prvim poljem.
Kad se dijalog otvori u opširnom prikazu, prikazat će se ulazna polja kako su definirana za odabranu masku ili standardnu izlaznu masku, a otvorit će se s ulaznim poljem koje odgovara odabranom polju u adresi.
3. Napravite željene promjene i zatvorite dijalog s "U redu".
 
Napomena:
Svaka promijena promijenit će datoteku baze podataka u prolaznoj RAM memoriji. Ako je putem ActiveSync-a instalirano i aktivirano puno (čvrsto) partnerstvo, napravljene promjene će se odmah sinkronizirati. Ako promjene (ispravke) treba trajno pohraniti, koristit ćemo odgovarajuću opciju u Prontov izbornik / Podešenja / Outlookove baze podataka" (pogledajte poglavlja 11.3.3 i 13.7).
 
11.3.3 Pohranjivanje adresara
 
Podaci adresara mogu se pohranjivati na različitim mjestima (medijima):
1. U Prontovom RAM-u ako je Pronto još uvijek aktivan ili u stanju mirovanja.
2. U Prontovoj memoriji (Flashdisk/USER/databases.pdb). U "Prontov izbornik / Podešenja / Outlookove baze podataka" ako je odabrano "Pohraniti baze podataka na Flashdisk", adresar iz RAM-a će se pohraniti na taj medij.
3. Na CF memorijsku karticu (Storage card/databases.pdb). U "Prontov izbornik / Podešenja / Outlookove baze podataka" kada su odabrane obje opcije "Automatski pohraniti prilikom isključenja" i "Pohraniti na memorijsku karticu", adresar će se iz RAM-a pohraniti na te medije kada se Pronto isključi sa S4.
4. Prilikom sinkronizacije s ActiveSync-om, podaci će biti uspoređeni s onima u Outlooku i biti pohranjeni u osobnom računalu.
 
Napomena:
Ako se Pronto upotrebljava kao samostalni organizator te ako se podaci adresara i rokovnika ne razmjenjuju s osobnim računalom, baza podataka se mora pohraniti u Prontu kako bi se spriječio gubitak podataka (Pronto postava).
Ukoliko se, međutim, Pronto upotrebljava kao običan PDA (džepno računalo), to jest kao dodatak vlastitom osobnom računalu, baza podataka se ne smije pohranjivati u Prontovu memoriju na flashdisku ili memorijskoj kartici, niti se smije s nje učitavati, jer bi, u protivnom, za vrijeme sinkronizacije s programom Microsoft ActiveSync moglo doći do nepoželjnih posljedica (PDA postava).
 
11.4 Izbornik "Uređivanje"
 
11.4.1 Brisanje adrese
 
Da biste izbrisali neku adresu, dođite do nje i pritisnite B9B7. To možete također izvesti i tako da otvorite izbornik naredaba i odaberete "Uređivanje / Izbrisati adresu". Ako odgovorite s "Da" na postavljeno pitanje, adresa će biti izbrisana.
 
Napomena:
Kad se neki element izbriše, dolazi i do promjena u bazi podataka u RAM memoriji. Ako baza podataka treba biti pohranjena u Pronto, trenutačna se baza podataka mora pohraniti nakon brisanja (pogledajte poglavlja 11.3.3 i 13.7).
 
Alternativa:
Otvorite adresar i odaberite Datoteka/Otvoriti/Brisanje u dijalogu.
 
11.4.2 Traženje i Nastavak traženja
 
Funkcije "Traženje" i "Nastavak traženja" omogućavaju brzo pronalaženje željene adrese. U prikazanim poljima traže se određene riječi ili skupina znakova koju one sadrže.
 
Postupak traženja je ovakav:
1. Kratkim pritiskom S3 ili kombinacijom tipaka B9B3B5 otvaramo izbornik naredaba. Zatim odabiremo "Uređivanje" i potom "Traženje". Skraćenom naredbom "f i B9B8" također se može otvoriti dijalog "Traženje".
2. Otvara se dijalog. U "Što tražiti" upišite riječ ili skupinu znakova koju želite pronaći.
3. Funkcijom "Traženje" tražimo prema naprijed (prema kraju dokumenta) sve dok ne odaberemo "Traženje unatrag". Dijalog se zatvara s "U redu" nakon čega započinje traženje.
4. Ako je traženje bilo uspješno, vratit ćete se na prvu adresu koja ima polje u kojemu se nalazi traženi pojam. Nećete se baš vratiti u to polje, nego ćete ostati na istom mjestu odakle ste počeli traženje. npr. u običnom prikazu ili u polju "Prezime" u opširnom prikazu.
5. Za nastavak traženja upotrijebite ili skraćenu naredbu "} i B9B8" ili otvorite izbornik naredaba i odaberite "Uređivanje / Nastavak traženja".
6. Ako traženi pojam nije mogao biti pronađen, pojavit će se poruka nakon koje možete nastaviti traženje od prve adrese. Ako je traženje i dalje neuspješno, dobit ćete novu poruku.
 
Napomena:
Tražiti možemo samo riječi i druge pojmove koji se pojavljuju u prikazanim poljima adresara. Trenutačni prikaz (odabrana maska ili izlazna maska) određuju koja će se polja prikazivati. Ako je traženje bilo neuspješno, može se odabrati druga maska ili izlazna maska i pokušati ponovo.
 
Primjer 1
Odabrana je standardna izlazna maska (Odabir maske/Standardna maska). Želimo pronaći adresu gospodina Kolara. Upotrijebit ćemo skraćenu naredbu "f i B9B8", upisati "Kolar" u polje "Traženje" i pritisnuti lijevu palčanu tipku (B9). Prvi pronađeni element je gospodin Kolar-Bek. Nastavit ćemo traženje Skraćenom naredbom "} i B9B8" i pronaći ćemo element "Avenija Kolar". Nastavit ćemo traženje sve dok ne pronađemo sve pojedinosti za gospodina Kolara.
 
Primjer 2
Odabrana je standardna maska za naš adresar (Odabir maske/Standardna maska), npr. gospodin Kolar iz Splita s njegovim telefonskim brojem i punom adresom. Sada smo odabrali "Telefonsku masku" kao izlaznu masku. Ako sada potražimo "Split" pojavit će se poruka "Nije pronađeno" što je normalno budući da telefonska maska nema polje "Grad" pa zbog toga ne može pronaći "Split". Vodite uvijek računa o odabranim podešenjima kada pretražujete
adresar.
 
11.5 Izbornik "Prikaz"
 
Pronto nudi različite i međusobno neovisne načine prikaza adresa putem odabira različitih maski. Maska određuje koja ćemo polja imati za pojedine adrese i kojim će se redoslijedom ona prikazivati.
Budući da postoji otprilike 50 adresnih polja, jednostavnije je i lakše raditi s maskama koje prikazuju samo neka polja. To je primjerice razlog zašto postoji standardna maska s najvažnijim pojedinostima za neku adresu i telefonska maska s poljima za više telefonskih brojeva itd.
 
U standardnoj maski (Izbornik naredaba/Prikaz/Odabir maske/Standardna (osnovna)) brajev i prikaz govorom su istovjetni, a u njoj su ovi podaci - najprije u običnom, a potom u opširnom prikazu: ime, prezime, telefonski broj, poštanski broj, grad, ulica, e-pošta, datum rođenja i kategorija. Polja u kojima nema podataka ostaju prazna i ne čitaju se.
               
U svako se vrijeme možete vratiti na standardno (tvorničko) podešenje:
Otvorite izbornik naredaba i odaberite "Datoteka / Vratiti standardna podešenja", odnosno upotrijebite skraćenu naredbu "v i B9B8".
 
Osim ove standardne maske postoji još 6 definiranih maski.
U tim su maskama različita polja tematski grupirana, npr. telefonski brojevi u telefonskoj maski. Kad se odabere koje od tih polja, na odgovarajući se način mijenjaju adresni prikaz i ulazni dijalog. Bilo koju od tih maski odabiremo u Izbornik naredaba/Prikaz/Odabir maske.
Također je moguće definirati vlastita adresna polja i redoslijed njihovog prikazivanja u nekoj maski. Isto tako se mogu odabrati različita polja za adresni prikaz (izlazna maska ili prikazna maska) te za adresni ulaz (ulazna maska).
 
11.5.1 Odabir maske
 
Maske se mogu koristiti za definiranje koja će polja u nekoj adresi biti prikazivana i kojim redoslijedom.
Pomoću elementa Prikaz/Odabir maske možemo odabrati 7 definiranih maski.
Ista nam polja stoje na raspolaganju i u običnom prikazu i i u opširnom prikazu i to kako za otvaranje tako i za upisivanje nove adrese. Nadamo se da će ova definirana podešenja biti koristan izbor.
 
Postupak odabira maske je slijedeći:
1. Kratkim pritiskom S3 u adresaru otvorite izbornik naredaba i odaberite "Prikaz".
2. Odaberite "Odabir maske"
3. Otvorit će se dijalog s popisom 7 definiranih maski. Taj se dijalog može otvoriti i skraćenom naredbom "o i B9B8".
4. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite do maske koju želite odabrati (ako želite promijeniti ime maske, sa S3 otvorite novi izbornik naredaba, odaberite "Odrediti ime" i upišite ime u ulaznom polju).
5. U dijalogu se nalazi još jedan popis koji služi za definiranje hoće li se ili ne ime polja izgovarati te da li će se izgovarati prije ili poslije sadržaja polja.
6. Zatvorite dijalog s "U redu". Nakon toga će Vaš adresar biti prikazan u skladu s odabranom maskom.
 
11.5.2 Ulazne maske
 
Sedam maski koje se nalaze ovdje iste su one kao u dijalogu Izbornik naredaba/Prikaz/Odabir maski. Mogu se mijenjati u skladu s osobnim željama: mogu se dodavati nove, može se mijenjati redoslijed, brisati polja i mijenjati ime maske.
 
Ulazne maske i njihova podešenja omogućavaju nam da odredimo koja će polja biti moguća kad se napravi nova maska ili se neka postojeća otvori u običnom prikazu.
 
Postupak je kako slijedi:
1. Kratkim pritiskom S3 u adresaru otvorite izbornik naredaba i odaberite "Prikaz".
2. Odaberite "Ulazne maske"
3. Otvara se dijalog u kojemu se nalazi popis koji sadrži 7 maski. Ovaj se dijalog može također otvoriti skraćenom naredbom "u i B9B8".
4. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite do maske koju želite otvoriti ili promijeniti.
5. Kratkim pritiskom S3 otvorite novi izbornik naredaba.
6. Odaberite "Odrediti polja".
7. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite do popisa postojećih adresnih polja. Najprije ćete doći do elemenata definiranih za ovu masku. U njoj je broj koji pokazuje njen položaj u adresi. Još više udesno su ostali elementi poredani abecednim redom.
8. Dođite do elementa koji želite mijenjati i kratkim pritiskom S3 otvorite novi izbornik naredaba. u njemu su naredbe za mijenjanje redoslijeda polja, njegovo skrivanje, njegov prikaz itd.
9. Ako sada želimo dobiti prikaz nekog skrivenog elementa, on će se pojaviti sa svojim posljednjim poznatim položajem u adresi, npr. "8". Ako ga hoćemo pomaknuti prema početku, pomicat ćemo ga korak po korak ulijevo,
odnosno pomaknut ćemo ga do samog početka i zatim ulijevo do željenog položaja. Ako je neki element skriven, idući element će se pomaknuti za jedno mjesto prema početku.
10. Koristite ove skraćene naredbe za izravno mijenjanje elemenata:
- jedno mjesto ulijevo = l i B9B8
- jedno mjesto udesno = d i B9B8
- početak = p i B9B8
- kraj = k i B9B8
- sakriti = s i B9B8
- prikazati = a i B9B8
11. Zatvorite sve dijaloge s "U redu".
 
Za promjenu imena ulazne maske postupak je ovakav:
1. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba i odaberite "Prikaz"
2. Odaberite "Ulazne maske".
3. Otvara se dijalog s popisom u kojemu se nalazi 7 različitih maski. I skraćenom naredbom "u i B9B8" može se otvoriti ovaj dijalog.
4. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite do maske koju želite odabrati ili koju biste htjeli mijenjati.
5. Kratkim pritiskom S3 otvorite novi izbornik naredaba.
6. Odaberite "odrediti ime".
7. Trenutačno ime maske bit će prikazano u ulaznom (upisnom, tekstualnom) polju - možemo ga
pretipkati ili upisati novo.
8. Dijalog se zatvara s "U redu". U popisu će se sada pojaviti novo ime.
9. Zatvorite dijalog s "U redu".
 
Promijenjena podešenja bit će pohranjena u Prontu u Flashdisk/USER/contactUSER.xml.
 
11.5.3 Izlazne (prikazne) maske
 
Sedam maski koje se ovdje nalaze iste su one kao u dijalogu Izbornik naredaba/Prikaz/Odabir maski i imaju ista imena. Mogu se mijenjati u skladu s vlastitim željama: mogu se dodavati nova polja, može se mijenjati redoslijed, mogu se brisati polja i mijenjati imena maske.
 
Izlazne (ili prikazne) maske vrlo su slične ulaznim maskama i mogu se mijenjati (uređivati) na isti način. Otvorite izbornik naredaba i odaberite Prikaz/Izlazne maske, odnosno upotrijebite skraćenu naredbu "i i B9B8" za otvaranje dijaloga u kojemu se izlazne maske mogu odabirati i mijenjati (uređivati). Postupak je isti kao onaj opisan u poglavlju 11.5.2.
 
U ovom se dijalogu nalazi još jedan popis zahvaljujući kojemu se može odrediti hoće li se ili ne izgovarati ime polja, odnosno da li će se ono izgovarati prije ili nakon sadržaja polja.
 
Promijenjena podešenja bit će pohranjena u Prontu u Flashdisk/USER/contactUSER.xml.
 
11.5.4 Podešenja govora
 
U običnom popisu se redoslijed i broj izgovorenih polja može definirati neovisno o prikazu na brajevom retku. Prednost te različitosti sastoji se u tome što primjerice možemo odrediti da se, dok se krećemo po adresaru, izgovaraju samo imena i prezimena, a da se specifičniji podaci kao npr. telefonski broj, grad itd. mogu pogledati na brajici. Time se osigurava privatnost prilikom pretraživanja adresara.
Mogućnost neovisnog izgovora željenih polja može se odrediti u njihovoj vlastitoj maski. Slijedeća su polja definirana kao standardna: ime, prezime, telefonski broj, poštanski broj, grad, ulica i e-pošta.
 
Napomena: Ako je odabrano Izbornik naredaba/Datoteka/Vratiti standardna podešenja, izgovarat će se prethodno pridruženi elementi.
 
Dijalog za podešenja polja koja se izgovaraju sličan je onome za izlazne maske.
 
Postupak je slijedeći:
1. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba i odaberite "Prikaz".
2. Odaberite "Podešenje govora".
3. Otvorit će se dijalog s popisom čiji je naslov "Govorne poruke za polja". Taj se dijalog može otvoriti i skraćenom naredbom "g i B9B8".
4. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite do popisa svih postojećih polja. Predefinirani elementi prikazat će se najprije s predefiniranim brojem koji označava njihov položaj. Još više udesno nalaze se ostala polja poredana abecednim redom.
5. Odaberite element koji želite mijenjati i kratkim pritiskom S3 otvorite novi izbornik naredaba.
6. Tu ćete pronaći naredbe za mijenjanje položaja, skrivanje elementa, prikaz elementa itd.
7. Ako prethodno skriveni element želimo prikazati, on će se pojaviti sa svojim posljednjim poznatim položajem, npr. "8". Ako ga hoćemo približiti početku, pomicat ćemo ga korak po korak ulijevo, odnosno pomaknut ćemo ga na sam početak i zatim udesno na željeni položaj. Ako je neki element skriven, slijedeći će se element pomaknuti za jedno mjesto prema početku.
8. Slijedeće se naredbe koriste za izravno mijenjanje (upisivanje) elemenata:
- jedno mjesto ulijevo = l i B9B8
- jedno mjesto udesno = d i B9B8
- početak = p i B9B8
- kraj = k i B9B8
- Sakriti = s i B9B8
- prikazati = z i B9B8
9. Zatvorite dijalog s "u redu". Vratit ćete se u prvi dijalog koji ima dva nova popisa.
10. U prvom popisu odaberite "Različiti prikaz govorom i brajicom" Tako da u običnom prikazu budu odabrana govorna podešenja. U protivnom će se izgovarati ista polja koja se pojavljuju na brajevom retku.
11. U drugom popisu desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke odredite hoće li se ili ne ime polja prikazivati prije ili nakon elementa samo ako je polje prazno, odnosno uopće ne u opširnom prikazu. Ta će se podešenja primjenjivati jedino ako je u prethodnom popisu bila odabrana opcija "Različiti prikaz govorom i brajicom".
12. Zatvorite dijalog s "U redu".
 
Zaključimo:
- Različita govorna podešenja primjenjivat će se jedino ako je u popisu "Podešenje govora" odabrana opcija "Različiti prikaz govorom i brajicom".
- Podešenja u popisu "Izlaz za polja" imat će utjecaja na govornu jedinicu jedino u opširnom prikazu.
- Podešenja u popisu "Polja koja se izgovaraju" imat će utjecaja na govornu jedinicu jedino u običnom prikazu.
 
11.5.5 Razvrstavanje
 
Ova opcija određuje redoslijed kojim će se adrese prikazivati, npr. abecednim redom prezimena, imena, gradova, itd. Odabrana šablona (pravilo) razvrstavanja primjenjivat će se jedino ako se polje odabrano kao pravilo razvrstavanja prikazuje u adresaru.
Redoslijed pojedinih polja unutar adrese neće se mijenjati jer je taj redoslijed utvrđen u odabranoj maski ili izlaznoj maski.
 
Razvrstavanje pojednostavljuje cjelokupni prikaz i uspoređivanje specifičnih adresa.
 
Postupak je ovakav:
1. Kratkim pritiskom S3 ili kombinacijom tipaka B9B3B5 pozovite izbornik naredaba, odaberite "Prikaz", zatim "Razvrstavanje". I skraćenom naredbom "r i B9B8" možemo odabrati ovaj element.
2. Otlara se dijalog s popisom od 7 elemenata. To su u stvari vrste polja koja će se koristiti za razvrstavanje.
3. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke odabire se željeni element, npr. "Prezime" i potvrđuje se s "U redu".
4. Ako u popisu ne postoji željena vrsta polja (pravilo razvrstavanja) možete definirati vlastito - postupak je sličan definiranju izlazne maske.
5. Odaberite primjerice "Slobodno 1" i kratkim pritiskom S3 otvorite novi izbornik naredaba. Odaberite "Odrediti polja" kako biste odredili vrstu polja koje će se koristiti kao pravilo razvrstavanja, npr. "Odrediti ime" za upis imena elementa.
6. Opcijom "Odrediti polje" otvorit će se popis u kojemu se nalaze sva polja poredana abecednim redom.
7. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke odabire se vrsta polja koje će se koristiti kao pravilo razvrstavanja, npr. "Kategorija" i odaberite "U redu".
8. Tako je stvoreno novo pravilo razvrstavanja, ali je u popisu zadržano njegovo staro ime. Zbog toga se preporučuje promjena imena elementa "Slobodno 1" tako što ćemo otvoriti izbornik naredaba i odabrati "Odrediti ime".
9. Zatvorite sve dijaloge s "U redu".
10. Razvrstavanje je napravljeno, a redoslijed prikazivanja je promijenjen.
 
Napomena: Prednost razvrstavanja s "Kategorija" sastoji se u tome što će se primjenjivati pravilan abecedni redoslijed prezimena i imena. Opcija "Kategorija automatski pregledava elemente za "Prezime" i "Ime" ukoliko se ona primjenjuje na odabranu izlaznu masku.
 
11.5.5.1 Rođendanski popis
 
Razvrstavanje prema rođendanu ima jedno posebno svojstvo: Adrese bez datuma u "Rođendan" neće se prikazivati. Razvrstavanje se, ipak, provodi bez obzira da li se rođendansko polje prikazuje u izlaznoj maski.
Adrese se razvrstavaju tako da se osoba čiji je rođendan najprije pojavljuje na početku, a osoba čiji je rođendan najkasnije, pojavljuje se na posljednjem mjestu. Redoslijed se temelji na trenutačnom datumu tako da će osoba čiji će rođendan biti najprije, biti uvijek na prvom mjestu.
Preporučljivo je da se rođendanska maska razvrstava prema rođendanu (Izbornik naredaba/Prikaz/Odabir maske/Maska za rođendan, odnosno Izbornik naredaba/Prikaz/Izlazne maske/Maska za rođendan).
 
11.5.6 Filteri
 
Adresar je dugi popis stupaca i redaka u kojima se prikazuju podaci o adresama. Svaki redak sadrži jednu adresu, a u stupcima se nalaze pojedina adresna polja.
Ovisno o odabranoj maski mijenja se broj, vrsta i redoslijed odabranog stupca. To znači da pojedini stupci mogu biti skriveni što ovisi o tome za koje će se stupce definirati da se prikazuju u izlaznoj maski. U tom su slučaju sva ostala polja u takvom posebnom prikazu skrivena, a njihovi specifični elementi (podaci u adresi) nisu dostupni. Tako će popis sadržavati manje stupaca, bit će uži i izgledat će kao da su podaci upisani samo za ta posebna polja u adresi.
 
Dakle, što je funkcija filtera?
Od čitavog popisa adresa bit će prikazane samo one koje filter propusti, čime se ograničava broj adresa. Na taj način popis ima manje redaka, manji je i ostavlja dojam kao da su upisane samo određene adrese.
 
Ako je primjerice polje "Grad" odabrano kao pravilo za filtere i ako se u odgovarajuće polje upiše neko ime, prikazivat će se samo one adrese (retci) koje u polju "Grad" imaju to ime. Radi toga nije bitno da li je to polje odabrano za prikaz u odabranoj izlaznoj maski.
 
Filtriranje ima dalekosežne posljedice: Od sada će sve radnje, uključujući obradu teksta, npr. traženje, biti ograničene na filtrirane vidljive adrese.
 
Postupak filtriranja je ovakav:
1. Kratkim pritiskom S3 ili kombinacijom tipaka B9B3B5 pozovite izbornik naredaba, odnosno odaberite "Prikaz" i potom "Filter".
2. Otvorit će se dijalog s popisom u kojemu se nalazi 7 standardnih pravila za filtere: druga se polja adresara ne mogu koristiti kao filteri. Taj se dijalog otvara i skraćenom naredbom "t i B9B8".
3. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite do željenog filtera, npr. "Mjesto stanovanja".
4. Donjim pomakom navigacijske tipke dođite do tekstualnog polja i upišite pojam koji će se koristiti kao filter, npr. "Split". Prethodno odabrano pravilo za filter bit će korišteno kao opis za ulazno (upisno) polje.
5. Zatvorite dijalog s "U redu".
 
Od sada će se koristiti samo adrese sa "Split" u polju "Mjesto stanovanja".
 
Za povratak u cjeloviti adresar, ponovo ćemo otvoriti dijalog za filtere i izbrisati upisani pojam. Ukoliko je neko ulazno (upisno) polje prazno, ne može se koristiti to pravilo za filtere, što znači da će se prikazivati sve adrese u skladu s odabranom maskom ili ulaznom maskom.
 
Napomena:
Ako je upisan pojam koji ne pripada u odabrani filter (npr. prezime: Split), neće se pronalaziti nikakve adrese. Radi toga je bolje provjeriti filtere nego se uspaničariti kad se pojavi poruka "Nema pronađene adrese".
 
11.6 Izbornik "Posebnosti" (Alati)
 
11.6.1 Podaci o adresnom polju
 
Kad se u opširnom prikazu nalazimo u nekom adresnom polju naredbom "+ [znak za plus] i B9B8" ćemo prikazati ime polja, sadržaj polja, položaj polja i položaj same adrese u pozvanom popisu, npr. ime polja: Privatno grad; Sadržaj polja: Split; Položaj polja: 5; Adresa br.: 10 od 25.
 
Ovaj se podatak može dobiti i u izborniku naredaba u Posebnosti/Pojedinosti (Opširan prikaz).
 
11.6.2 Nazivanje izravno iz adresara
 
Telefonski brojevi upisani u adresaru mogu se izravno birati, odnosno na te se brojeve mogu slati SMS poruke putem priključenog mobitela i jednostavnom naredbom. U tom slučaju napustit ćemo adresar i automatski prijeći u aplikaciju "Mobitel". Ako nema priključenog mobitela, a odabrane su opcije "Nazvati telefonski broj" ili "Slanje SMS poruka", ništa se neće dogoditi - vratit ćete se u adresar.
Ako je mobitel priključen, jednostavnom naredbom možemo izravno nazivati ili slati SMS poruke na telefonske brojeve pohranjene u adresaru. Telefonski se broj također može emitirati kao tonski signal za biranje (DTMF).
 
Slijedeće naredbe možemo izravno izvesti ili odabrati u "Posebnosti":
- Nazvati telefonski broj: B9B8
- Tonsko biranje: ) (zatvorena zagrada) i B9B8
- Slanje SMS poruka: = (jednako) i B9B8
 
Ako u trenutačnoj adresi postoji samo jedan telefonski broj, moći ćemo ga nazvati bez obzira na položaj u adresi.
 
Ako postoji više od jednog telefonskog broja, otvorit će se popis sa svim brojevima u kojemu se mora odabrati onaj pravi.
 
Ako postoji više od jednog telefonskog broja, a nalazite se u nekom od polja za telefonske brojeve u opširnom prikazu, bit će nazvan upravo taj broj.
 
11.7 Sinkronizacija s Outlookom
 
Između ActivSync-a i Vašeg osobnog računala mora postojati Puno (čvrsto) partnerstvo (pogledajte poglavlje 15.2 i Prilog x3).
U Microsoft ActiveSync-u podešenja se mogu stvarati u "Pojedinosti/Opcije", izborniku "Sync opcije" i na karticama "Sync postava". Ta podešenja definiraju koji i kako će se podaci (adresar, kalendar (rokovnik)) razmjenjivati i sinkronizirati između Pronta i Outlooka. Više podataka o ActiveSync-u potražite u datoteci "Pomoć" za Microsoft ActiveSync.
 
Napomena:
Preporučujemo Vam da baze podataka u osobnom računalu uvijek pohranite prije njihove sinkronizacije s ActiveSync-om. Ovisno o podešenjima ActiveSync bi mogao izbrisati podatke iz osobnog računala. Dobro proučite sve moguće opcije ActiveSync-a prije nego što nekim nepromišljenim potezom uništite vrijedne podatke iz adresara ili rokovnika pohranjene na Vašem računalu ili Prontu. Nemojte zaboraviti: Sinkronizacija jedne (gotovo) prazne s nekom punom bazom podataka, a ovisno o podešenjima, može imati za posljedicu da se na oba uređaja pojavi jedna prazna ili jedna puna, odnosno nova baza podataka s podacima iz obje baze podataka (pogledajte i Prilog x3).
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb