zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
10. Rokovnik
 
U Prontovom izborniku odaberite element "Rokovnik" ili pritisnite malo dulje S2.
Skraćenom naredbom "R s B8 i lijevom palčanom tipkom" (B9B1B2B3B5B7B8) također se otvara rokovnik.
 
I u rokovniku postoji izbornik naredaba koji se otvara sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5) ili kratkim pritiskom S3. Pomoću dijaloga upisuju se i obrađuju obveze. Obvezama se može pridružiti zvučni signal za upozorenje, odnosno one se mogu definirati kao serijske obveze - redovito se ponavljaju.
 
Kada postoji puno partnerstvo kao što je između Pronta i osobnog računala (ActiveSync), obveze je moguće sinkronizirati s Outlookovim rokovnikom (kalendarom). (U vezi s tim treba paziti na upute u prilogu x3!)
 
Rokovnik ima mnogo elemenata i dijaloga koji su slični onima u Outlookovom kalendaru (rokovniku) pa se njegovo korištenje dobro i lako može naučiti.
 
10.1 Kretanje u rokovniku
 
Navigacijska tipka omogućava brzo i jednostavno kretanje od dana do dana ili od jedne do druge obveze. Pomacima navigacijske tipke udesno ili ulijevo krećemo se od jednog do drugog dana - naprijed ili natrag, gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke idemo od jedne do druge obveze.
 
10.1.1 Izbornik "Navigacija"
 
Izbornik naredaba poziva se sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5) ili kratkim pritiskom S3. Ako se spustite do elementa "Navigacija" u podizborniku ćete pronaći različite naredbe.
Da biste došli do trenutačnog dana, odaberite element "Danas" (skraćena naredba "n s B8 i lijevom palčanom tipkom").
Da biste došli do nekog određenog dana, odaberite element "Pomak na" (skraćena naredba "k s B8 i lijevom palčanom tipkom"). U upisno polje upišite željeni dan i zatvorite komunikacijsko polje s "U redu". Trenutačni datum prikazan je u obliku dd.mm.gggg, a može se i pretipkati (prebrisati, prepraviti).
Za pomicanje po tjednima, mjesecima, godinama itd. odaberite odgovarajuće elemente izbornika ili ove kombinacije tipaka:
Dan: natrag = B1, naprijed = B4.
Obveza: natrag = B3, naprijed = B6.
Tjedan: natrag = B2, naprijed = B5.
Mjesec: natrag = B1B2, naprijed = B4B5.
Polugodište: natrag = B1B3, naprijed = B4B6.
Godina: natrag = B2B3, naprijed = B5B6.
U upisnim poljima brajev redak možete pomaknuti sa D2 i D5 za 18 znakova ulijevo i udesno, a sa D1D2 možete doći na početak i s D2D3 na kraj retka.
 
10.2 Izbornik "Datoteka"
 
10.2.1 Nova obveza (sastanak)
 
Ovdje se mogu upisivati ili podešavati različite vrste obveza, npr. obveze s utvrđenim početkom i završetkom, rođendani kao cjelodnevne obveze, obveze koje se pravilno ponavljaju (serijske ili obveze u nizu), ali i obveze koje se protežu na više dana. Svakoj se obvezi može pridružiti zvučni signal, a za svaku se obvezu pojedinačno može utvrditi vrijeme upozorenja.
 
Vodite računa o ovome:
Pronto Vas može upozoriti na postojeće obveze samo kada je uključen ili ako je u stanju mirovanja (stand-by sa S4).
 
Obveze se upisuju kako slijedi:
1. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5) ili kratkim pritiskom S3 i dođite do elementa "Datoteka".
2. Pomakom udesno otvorite podizbornik i odaberite element "Nova obveza".
3. Došli ste u komunikacijsko polje s upisnim poljima i gumbima. Tamo možete gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke, odnosno B9B1B3/B9B4B6 doći do svakog pojedinog elementa. Taj se dijalog izravno poziva skraćenom naredbom "n s B8 i lijevom palčanom tipkom" (B9B1B3B4B5B8). Ukoliko se radi o prvoj obvezi za taj datum, komunikacijsko se polje otvara samo pritiskom lijeve palčane tipke (B9).
4. U upisna polja "Predmet", "Mjesto" i "Opis" mogu se upisivati podaci o obvezi. Upisna polja "Datum" i "Vrijeme" ne smiju biti prazna pa su stoga u pravilu već ispunjena. (Datum se upisuje u obliku dd.mm.gggg, a vrijeme hh:mm). Upisom novih podataka pretipkava (prepravlja) se postojeći tekst u upisnim poljima. Naredbama za pomicanje kursora poništava se označenost, pa se postojeći tekst može mijenjati.
5. U pravilu je trajanje obveze definirano s 30 minuta. Prilikom upisa vremena u polje "Započinje u" upisanom početnom vremenu se dodaje 30 minuta, a u polju "Završava u" to se prikazuje. Taj se vremenski podatak može pretipkati. Ukoliko se dogodi da vrijeme završetka bude prije vremena početka, bit ćete upozoreni na tu pogrešku pa ćete podatak morati ispraviti. Ako nije potrebno upisati određeno vrijeme, pritiskom razmaknice (B0) odaberite kontrolno polje "Cijeli dan". U tom slučaju nestaju upisna polja za početak i završetak.
 
Napomena: Interno su za "Cijeli dan" početak i završetak postavljeni na 0:00, pa će se zvučni signal oglasiti u ponoć.
 
6. Funkcija je kontrolnog polja "Upozorenje" da se oglasi zvučni signal za obvezu. U pravilu je odabrano i u tijesnoj je vezi s upisnim poljem "Predupozorenje". U tom upisnom polju određujete koliko minuta prije početka obveze želite biti upozoreni na nju. U pravilu je to 15 minuta prije obveze. (Upisuje se u obliku hh:mm gdje je "h" sat, a "m" minuta. Možete upisivati i u obliku dd:hh:mm gdje je "d" dan.) 
7. Gumb "Napraviti seriju" otvara novo komunikacijsko polje koje ćemo opisati u poglavlju 10.2.2.
8. U upisnom polju "Bilješka" možete upisati dodatne podatke o obvezi. Ne postoji ograničenje za upis teksta.
9. Zatvorite komunikacijsko polje s U redu.
 
Obveza je pohranjena u radnoj memoriji i može se, kad se uspostavi veza preko ActiveSync-a, sinkronizirati s Outlookovim rokovnikom (kalendarom) u osobnom računalu.
 
Napomena:
Prilikom sinkronizacije s Outlookovim adresarom i kalendarom (rokovnikom) može se dogoditi da se rođendani, upisani u adresaru, u Prontu pojave kao cjelodnevna obveza bez upozorenja na njih.
 
Svi podaci i promjene trenutačno se pohranjuju u RAM memoriji. Kako bi se spriječio neželjeni gubitak podataka, trenutačni će se podaci automatski pohraniti na memorijsku karticu (Storage card/databases.pdb) kad se Pronto isključi sa S4, a oglasit će se i odgovarajuća poruka. Baza podataka može se također pohraniti u internoj Prontovoj datoteci Flashdisk/User i u slučaju potrebe iz nje ponovo učitati. (pogledajte poglavlje 13.7 Outlookove baze podataka).
Međutim, kada se Pronto koristi kao svako drugo džepno osobno računalo (Pocket PC) i ako se baza podataka redovito sinkronizira s osobnim računalom, trebalo bi deaktivirati standardno pohranjivanje baze podataka kako bi se izbjegle bespotrebne poteškoće s ActiveSync-om. (S tim u vezi pogledajte poglavlje 13.7 Prontov izbornik/Podešenja/Outlookovi podaci.)
 
 
10.2.2 Serijske obveze (sastanci)
 
Serijska obveza je takva obveza koja se ponavlja u isto vrijeme u pravilnim vremenskim razmacima. Serijska se obveza upisuje samo jedanput, a posebnim se pravilom definira njeno ponavljanje (npr. svaka tri dana, svaku prvu srijedu u mjesecu itd.). Pritom se postupa isto kao prilikom upisa bilo koje nove obveze (pogledajte gore), a u komunikacijskom polju valja aktivirati gumb "Izraditi seriju".
 
Primjer: Svaka tri tjedna u utorak ujutro odvozi se stari papir.
1. Sa S2 otvorit ćemo rokovnik.
2. Doći ćemo do idućeg utorka i sa "n+B8 i lijevom palčanom tipkom" otvoriti komunikacijsko polje "Nova obveza".
3. Kao "Predmet" upisujemo "Stari papir". Budući da je kao datum upisan utorak, složit ćemo se s tim podatkom. U polje "Započinje u" upisat ćemo npr. "7:00" - prilikom upisivanja u polja ne koristimo navodnike. I u polje "Završava u" možemo upisati isto vrijeme.
4. Preuzet ćemo i već postojeće podatke za upozorenje i odabrati gumb "Izraditi seriju".
5. Otvara se novo komunikacijsko polje. Nalazimo se na prvom elementu popisa "Vrsta serije". Postoji 6 različitih mogućnosti koje odabiremo pokretima udesno, odnosno ulijevo. Ovisno o odabranoj vrsti serije, mijenjaju se i elementi komunikacijskog polja. Idemo do elementa "Svakog tjedna: svakih (x) tjedana u danima ..."
6. U upisnom polju "Svakog (x) tjedna" upisat ćemo "3".
7. Slijede kontrolna polja za svaki dan u tjednu. Odabrat ćemo "Utorak".
8. Sada možemo odrediti na koje će se vremensko razdoblje pravilo odnositi. Kontrolno polje "Nema završetka" u pravilu nije aktivno. Završetak se može odrediti na dva načina. Prva je mogućnost da se upiše datum kad obveza završava, a druga da odredimo broj obveza. U pravilu je broj obveza definiran sa "10" i može se pretipkati (prebrisati).
9. Htjeli bismo da naše pravilo završava krajem godine pa stoga u upisno polje "Završava" upisujemo datum 31.12.2006. Primijetit ćemo da se broj obveza automatski promijenio.
10. Zatvaramo komunikacijsko polje s "U redu". Dolazimo u prvo komunikacijsko polje gdje je vrsta naše serije prikazana u upisnom polju. I taj dijalog zatvaramo s gumbom U redu.
11. Vratili smo se u rokovnik, a krećući se od jedne do druge obveze gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke pronalazimo naše obveze koje se ponavljaju u redovitim vremenskim razmacima.
 
Napomena: Pojedinačna se obveza ne može izbrisati iz serije.
 
10.2.3 Pohranjivanje obveza
 
Podaci rokovnika mogu se pohranjivati na različitim memorijskim mjestima.
1. U Prontovoj radnoj memoriji (RAM) dok je rokovnik otvoren ili kada je Pronto uključen, odnosno kad se nalazi u mirovanju (stand-by).
2. U Prontovoj memoriji (Flashdisk\USER\databases.pdb). Kada je u Prontov izbornik/Podešenja/Outlookove baze podataka odabran gumb "Pohraniti baze podataka u Flashdisk", obveze i unosi u rokovnik se iz radne memorije pohranjuju tamo.
3. U Prontovoj memoriji (Flashdisk\USER\databases.pdb). Ako je u Prontov izbornik/Podešenja/Outlookove baze podataka odabrano kontrolno polje "Automatski pohraniti prilikom isključenja", obveze i podaci upisani u rokovnik se nakon isključenja (S4) iz radne memorije pohranjuju tamo.
4. Prilikom sinkronizacije pomoću ActiveSync-a podaci se usklađuju s Outlookom i nalaze se u osobnom računalu.
 
Napomena:
Ako se Pronto koristi samo kao organizator i ako se niti adrese niti obveze ne razmjenjuju s osobnim računalom, baza podataka se mora pohraniti u Prontu kako bi se spriječio gubitak podataka. Međutim, kada se Pronto upotrebljava kao normalni PDA (Pocket PC), dakle kao dopuna osobnom računalu, bazu podataka ne bi trebalo pohranjivati u Prontovoj memoriji niti je odatle učitavati, jer bi inače moglo doći do nepoželjnih posljedica prilikom sinkronizacije pomoću Microsoft ActiveSync-a.
 
Da bi se obveze trajno pohranile, treba nakon svake promjene, nakon svakog brisanja ili nakon svakog novog upisanog podatka pritisnuti skraćenu naredbu "s s B8 i lijevom palčanom tipkom" ili u Outlookove baze podataka otvoriti izbornik naredaba i odabrati element "Datoteka/Pohraniti. Ova je naredba također važna za pohranjivanje trenutačnog stanja nakon sinkronizacije s Outlookovim kalendarom (rokovnikom).
 
Napomena o vanjskom pohranjivanju podataka:
Prontova datoteka s obvezama nalazi se u Prontu u datoteci baze podataka "Flashdisk/USER/databases.pdb".
 
 
10.3 Zvučni signali za obveze i upozorenja
 
Kada dođe vrijeme upozorenja na obvezu, oglasit će se zvučni signal. Obveza se prenosi u popis podsjetnika i prikazuje se brajicom i govorom.
Vrijeme upozorenja definira se vremenom početka obveze (upisno polje "Započinje u") i podešenim vremenom za predupozorenje (format "Dani:Sati:Minute" prije vremena početka, npr. 00:15 za 15 minuta prije obveze. Ono je neovisno o trajanju obveze i nema problema sa zvučnim signalima za obveze koji se preklapaju, odnosno koji su istodobni.
Za cjelodnevne obveze interno se automatski početak obveze definira za 0:00. Ako je aktivirano upozorenje za obvezu, Pronto će vas, logično, na nju upozoriti u ponoć, odnosno u prethodno namješteno vrijeme.
 
Za brajev prikaz upozorenja na obveze otvara se komunikacijsko polje. Ono se može pozvati i kratkim pritiskom tipke S2, kako bi se mogle pogledati obveze u popisu podsjetnika. Preko gumba "Prekinuti" vraćamo se u prethodno otvorenu aplikaciju.
 
10.3.1 Komunikacijsko polje "Upozorenje na obveze"
 
Kada dođe vrijeme obveze, ovo komunikacijsko polje dolazi u prvi plan, čak i onda kada je Pronto isključen sa S4.
- Ako se ne pritisne nijedna tipka, unutar 40 sekundi pet puta će se oglašavati kratki zvučni signal. Nakon toga Pronto se automatski vraća u prethodno stanje, dakle u prethodnu aplikaciju ili stanje mirovanja (stand-by). Nakon 10 minuta ponovo se upozorava na obvezu. To se ponavlja tako dugo dok se pritiskom gumba "Zatvoriti" obveza ne potvrdi ili se u komunikacijskom polju ne naprave druga podešenja.
- Ako na upozorenje reagirate tako da se "prošetate" komunikacijskim poljem, ali ga ne zatvorite, kad dođete do trenutačne obveze u popisu dinamički će se svake minute do obveze, ali i u vrijeme njenog početka, najavljivati vrijeme.
- Ako hoćete potvrditi upozorenje na obvezu i zatvoriti komunikacijsko polje, pritisnite u komunikacijskom polju gumb "Zatvoriti". Na taj se način obveza uklanja iz popisa podsjetnika.
- Ako želite da Vas Pronto u određeno vrijeme ponovo podsjeti na tu obvezu, upišite željeno vrijeme u upisno polje "Ponovo upozoriti na" (dd:hh:mm), npr. 02:00 za "Ponovo upozoriti za 2 sata". Ponovo pritisnite gumb "Ponovo upozoriti". Komunikacijsko se polje zatvara, ali obveza ostaje u popisu za upozorenje.
 
Ako se dijalog prekine nekom drugom porukom (npr. budilica), ponovo će se javiti za otprilike 30 sekundi.
 
Komunikacijsko polje "Upozorenje na obveze" ima ove elemente:
- Popis za odabir "Upozorenje na obveze": 
Ovdje se nalazi obveza pridružena alarmu. Ukoliko je u popisu više obveza, one se razvrstavaju prema vremenu njihovog početka. U prvom je planu, ipak, posljednji aktivirano upozorenje. Stoga može biti potrebno ići lijevo i desno po popisu kako bi se pročitali svi elementi.
 
- Gumb "Zatvoriti"
Obveza u prvom planu uklanja se iz popisa za upozorenje i na nju se više ne upozorava. Komunikacijsko se polje zatvara, a Pronto se vraća u prethodnu aplikaciju, odnosno u stanje mirovanja (stand-by). Na taj se način iz popisa za upozorenje mogu ukloniti i istekle obveze.
 
- Gumb "Zatvoriti sve"
Postoji samo ako u popisu za upozorenje ima više od jedne obveze. Iz popisa za upozorenje uklanjaju se sve obveze, a komunikacijsko se polje zatvara.
 
- Upisno polje "Ponovo upozoriti na":
Ovdje se vrijeme upozorenja može namjestiti tako da se zvučni signal javlja kasnije. (dd:hh:mm znači Dani:Sati:Minute). To vrijeme vrijedi za sve obveze koje se nalaze u popisu za upozorenje. Obveza se uklanja iz popisa i kad dođe novo vrijeme njenog početka, ponovo se aktivira zvučni signal.
 
- Gumb "Ponovo upozoriti":
Za obvezu u prvom planu, a u skladu s upisanim vremenom za upozorenje, alarm se ponovo oglašava. Komunikacijsko polje se zatvara, a Pronto se vraća u prethodnu aplikaciju.
 
- gumb "Ponovo upozoriti na sve":
Postoji samo ako je u popisu za upozorenje više od jedne obveze. Za sve se obveze, a u skladu s upisanim vremenom za upozorenje (istodobno) ponovo oglašava alarm.
 
- Gumb "Otvoriti obvezu":
Ovdje se otvara komunikacijsko polje za obvezu (usp. Promijeniti obvezu).
 
- Gumb "Prekid":
(Ili napustiti prozor za upozorenje prijelazom u drugu aplikaciju ili prijeći u stanje mirovanja):
Sve obveze ostaju u popisu za upozorenje koji se sa S2 (kratko) u svako vrijeme može pogledati. Komunikacijsko se polje zatvara, a Pronto se vraća u prethodnu aplikaciju, odnosno stanje mirovanja (stand-by).
 
Ako u popisu za upozorenje nema nikakvih obveza, komunikacijsko polje ima jedino gumb "Prekid".
 
 
10.4 Uređivanje obveza
 
10.4.1 Promjena obveze
 
Mijenjanje je slično pravljenju nove obveze, jer se otvara isto komunikacijsko polje s istim elementima.
Da biste promijenili neku obvezu, odnosno njene podatke ili bilješke, dođite do nje i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9). Otvara se komunikacijsko polje za obvezu. Napravite promjene i zatvorite komunikacijsko polje sa "U redu". To se komunikacijsko polje otvara i pomoću izbornika naredaba "Datoteka/Otvoriti obvezu". Za promjenu pravila za serijsku obvezu (npr. definiranog završnog datuma), otvorite u komunikacijskom polju za obveze gumb "Promijeniti seriju", napravite ispravke i zatvorite oba komunikacijska polja sa "U redu".
 
Napomena:
Zbog svake promjene mijenja se datoteka s bazom podataka u radnoj memoriji. Ako postoji uređeno i uspostavljeno partnerstvo preko ActiveSync-a, trenutačne se promjene odmah sinkroniziraju. Ukoliko promjene trajno valja pohraniti, koristite odgovarajuće gumbe u komunikacijskom polju Prontov izbornik/Podešenja/Outlookove baze podataka.
 
 
10.4.2 Brisanje obveze
 
Da bi se neki element obveze uklonio iz rokovnika, treba doći do njega i pritisnuti kombinaciju tipaka "B7 + B9". Može se otvoriti i izbornik naredaba i koristiti element "Uređivanje/Izbrisati obvezu". Na postavljeno pitanje odgovorite aktiviranjem gumba (da) i element će biti izbrisan.
Prilikom brisanja jedne serijske obveze briše se čitava serija obveza.
 
Napomena:
Isto kao kod promjene obveza, a zbog trajnog pohranjivanja, mora se i nakon brisanja pohraniti baza podataka
 
10.4.3 Traženje i nastavak traženja
 
Naredbama za traženje i nastavak traženja brzo se mogu pronaći obveze čije smo datume zaboravili. Traže se riječi ili dijelovi riječi što se nalaze u polju "Predmet" ili/i u polju "Mjesto". Postupak traženja je ovakav:
1. Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka", odaberite element "Uređivanje" i u njemu element "Traženje". Skraćenom naredbom "f sa B8 i lijeva palčana tipka" također se otvara komunikacijsko polje traženja.
2. Otvara se komunikacijsko polje. U upisno polje "Što Tražiti" upišite riječ, odnosno dio riječi koji treba tražiti.
3. Kontrolnim poljima "u Predmet" i "u Mjesto" odredite na koja će se polja za obveze odnositi traženje. U pravilu traženje započinje od dana u rokovniku koji je na isteku prema naprijed, pa čak i onda kada se odabere kontrolno polje "Unatrag". Da bi započelo traženje, u komunikacijskom polju pritisnite "U redu".
4. Ako se obveza podudara s traženim pojmom, prikazuje se prvo pronađeno mjesto. Za nastavak traženja pritisnite ili skraćenu naredbu "} s B8 i lijevom palčanom tipkom" ili otvorite izbornik naredaba i odaberite element Uređivanje/Nastavak traženja".
 
10.5 Izbornik "Prikaz"
 
Pronto ima različite i međusobno neovisne mogućnosti prikaza dana u rokovniku i elemenata podešenja. U osnovnom podešenju prikaz govorom i na brajici su istovjetni. Prema tome, za dan u rokovniku za koji nisu upisane nikakve obveze, dobit ćete slijedeće podatke: dan u tjednu, datum, kalendarski tjedan.  Ako je datum u trenutačnoj godini, zbog uštede na prostoru ne prikazuje se podatak o godini. U osnovnom podešenju za element obveze prikazuju se slijedeći podaci: dan u tjednu, datum, vrijeme, kalendarski tjedan, predmet, početak, završetak, mjesto.
Polazeći od osnovnog podešenja, redoslijed se polja može promijeniti.
Polja se mogu sakriti. Osim toga, u prikazu obveza mogu se prikazati i ostala polja. Ova mogućnost različitog podešavanja ima tu prednost što će se za neku obvezu izgovarati npr. samo dan u tjednu, datum i napomena "Serijska obveza", ali ćete na brajevom retku moći pročitati točnije podatke o obvezi kao što su "Predmet", "Mjesto", "Vrijeme" itd. Na taj je način očuvana Vaša privatnost prilikom listanja po rokovniku.
Ova se podešenja izvode u izborniku naredaba, element "Prikaz". Pohranjuju se u Pronto u datoteku flashdisk/USER/calendarUSER.xml".
 
 
10.5.1 Prikaz obveza na brajici
 
Ovdje definirate koja će se polja za obveze i kojim redoslijedom prikazivati u prikazu obveza na brajevom retku. Slijedite ove upute:
1. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" i odaberite element "Prikaz".
2. Odaberite element "Prikaz obveza na brajici".
3. Otvara se komunikacijsko polje. Nalazite se u popisu odabira "Prikazani elementi obveza". Pomacima udesno i ulijevo dolazite do pojedinih elemenata popisa.
4. Broj ispred elementa označava njegov položaj u trenutačno prikaznom redoslijedu. Elementi bez broja u trenutačnom su prikazu skriveni.
5. Dođite u popisu do elementa što ga želite promijeniti i sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" otvorite novi izbornik naredaba.
6. Ovdje ćete pronaći naredbe za promjenu njegovog položaja ili kako da ga sakrijete, odnosno prikažete. Na raspolaganju su Vam slijedeći elementi obveza:
dan u tjednu, datum, vrijeme, kalendarski tjedan (KT), predmet, početak, završetak, mjesto, oznaka serijske obveze (*), oznaka za obvezu koja se nastavlja (>), oznaka alarma (A), oznaka bilješke (B).
7. Ako se skriveni element premjesti u prikaz, on se tamo pojavljuje s posljednjim brojem za položaj, npr. "8". Ukoliko ga želite pomaknuti još više prema početku, element možete korak po korak pomicati ulijevo, to jest u smjeru početka popisa. Ili, stavite ga na početak popisa i potom ga u popisu - po želji - pomaknite udesno. Ako se neki element sakrije, pomiče se element koji je iza njega za jedno mjesto prema naprijed.
8. Slijedećim se skraćenim naredbama može izravno mijenjati element popisa:
Za jedno mjesto ulijevo = l sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Za jedno mjesto udesno = d sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Na početak prikazanih elemenata = p sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Na kraj prikazanih elemenata = k sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Sakriti element = s sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Prikazati element = z sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
9. Zatvorite komunikacijsko polje gumbom U redu, kako bi se Vaša podešenja za prikaz obveza na brajici pohranila.
 
Napomene:
- Polja "Početak" i "Vrijeme" pokazuju isto vrijeme, osim kad se radi o cjelodnevnim obvezama.
- Kod cjelodnevnih obveza nema polja "Početak" i "Završetak"; umjesto toga stoji oznaka "cd". Cjelodnevne obveze traju - prema definiciji - od 0:00 sati do 0:00 , sati slijedećeg dana pa u polju "Vrijeme" zato stoji "0:00".
- Kod obveza koje se nastavljaju (obveza koja traje više dana) u "Početak" stoji Vrijeme/Datum početka, a u "Završetak" Vrijeme/Datum kraja obveze.
- Kada želite pročitati bilješku uz neku obvezu, otvorite obvezu sa B9, dođite sa "b i lijevom palčanom tipkom" do polja za bilješke. Nakon toga napustite komunikacijsko polje sa Prekid (B9B7B8).
 
10.5.2 Govorni prikaz obveza
 
Ovdje se definira koja će se polja za obveze i kojim redoslijedom izgovarati u prikazu obveza. Postupak je isti kao kod prikaza obveza na brajici.
U izborniku naredaba odaberite element "Prikaz/Govorni prikaz obveza". Dalje postupajte kako je to opisano u poglavlju 10.5.1.
 
10.5.3 Samo datum na brajici
 
Ovdje se definira koja će se polja za datum i kojim redoslijedom, kad se radi o danima u tjednu bez obveza, prikazivati na brajici.
1. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" i odaberite element "Prikaz".
2. Odaberite element "Samo datum na brajici".
3. Otvara se komunikacijsko polje; nalazite se u popisu odabira "Prikazani elementi datuma". Pomacima udesno i ulijevo dolazite do pojedinih elemenata popisa.
4. Broj ispred elementa označava njegov položaj u trenutačno prikazanom redoslijedu. Elementi bez broja skriveni su u trenutačnom prikazu.
5. U popisu dođite do elementa koji želite promijeniti i sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" otvorite novi izbornik naredaba.
6. Ovdje ćete pronaći naredbe za promjenu njegovog položaja ili kako da ga sakrijete, odnosno prikažete. Na raspolaganju su Vam slijedeći elementi za datum:
dan u tjednu, datum, kalendarski tjedan, (KT).
7. Ako se skriveni element prebaci u prikaz, pojavljuje se tamo s posljednjim brojem za položaj, npr. "3". Ukoliko ga želite staviti bliže početku, element možete - korak po korak - pomicati ulijevo u smjeru početka popisa. Ili ga
stavite na početak popisa i potom ga - po želji - u popisu pomičite udesno.
Ukoliko se neki element sakrije, pomiče se element koji je iza njega za jedno mjesto naprijed.
8. Slijedećim skraćenim naredbama može se element popisa izravno mijenjati:
Za jedno mjesto ulijevo = l sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Za jedno mjesto udesno = d sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Na početak prikazanih elemenata = p sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Na kraj prikazanih elemenata = k sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Sakriti element = s sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
Prikazati element = z sa B8 i lijevom palčanom tipkom.
9. Zatvorite komunikacijsko polje sa U redu kako biste pohranili svoje podešenje za prikaz datuma.
 
10.5.4 Samo datum govorom
 
Ovdje se definira koja će se polja za datum i kojim redoslijedom izgovarati za dane kalendara (rokovnika) za koje nisu upisane obveze. Postupak je isti kao kod prikaza datuma na brajici. Odaberite u izborniku naredaba element "Prikaz/Samo datum govorom" i nakon toga postupajte kako je opisano u poglavlju 10.5.3.
 
 
10.5.5 Osnovna podešenja
 
Svi se prikazi mogu jednom naredbom vratiti u prvobitno početno stanje. U tu svrhu otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka". Odaberite element "Prikaz" i tamo element "Povrat na standardna podešenja". Bez ikakvog upozorenja svi se prethodno podešeni prikazi vraćaju u početno stanje.
 
 
10.6 Izbornik "Posebnosti"
 
10.6.1 Upozorenje
 
Tri su oblika (načina, mogućnosti) upozorenja na obveze:
1. Zvučni signal.
2. Govorna poruka s podacima o obvezi.
3. Prikaz obveze na brajevom retku.
 
U nekim situacijama može biti nezgodno što Vas se upozorava (podsjeća) na neku obvezu, pogotovo ako se na to ne računa, odnosno ako je to bespotrebno. Radi toga je vrlo korisno ako postoji mogućnost privremenog isključenja svih oblika podsjećanja (upozorenja), a da se pritom ne moraju mijenjati opća podešenja za pojedine obveze. Slijedite ove upute:
1. Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka".
2. Odaberite element "Posebnosti" i zatim element "Upozorenje".
3. Deaktivirajte u komunikacijskom polju kontrolno polje "Upozorenje je aktivno" pritiskom desne palčane tipke (B0) i zatvorite sa "U redu".
 
Zvučni signal za upozorenje je neovisan o govornoj jedinici. Zahvaljujući tome nećete propustiti svoje obveze čak i kada je govor isključen. Ako bi Vas alarm zasmetao, možete ga isključiti, a da pritom ne poremetite upozorenje na obvezu. Postupajte, kako slijedi:
1. Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka".
2. odaberite element "Posebnosti" i zatim element "Upozorenje".
3. U komunikacijskom polju deaktivirajte kontrolno polje "Zvučni signali" pritiskom desne palčane tipke (B0) i zatvorite sa "U redu".
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb