zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
9. Kalkulator
 
U Prontovom izborniku odaberite element “Kalkulator”. Pomoću njega mogu se izvoditi obične i znanstvene računske operacije.
 
Brojke i znakovi za računske operacije upisuju se kompjutorskom brajicom, a za završetak pritisnite znak jednakosti, tj. B1B2B3B4B5B6 ili samo B8. Čitav zadatak i rezultat prikazuju se na brajevom retku i govorom. Za brisanje starog i upis novog zadatka pritisnite naredbu “c s lijevom palčanom tipkom” (B9B1B4). U idućim poglavljima objašnjavaju se u pojedinostima i potkrijepljeno primjerima različite mogućnosti i funkcije kalkulatora.
 
9.1 Opće upute za rad i osnovne računske operacije
 
Kalkulator se poziva otvaranjem Prontovog izbornika sa S3 i odabirom elementa “Kalkulator”. I s “veliko K s B8 i lijevom palčanom tipkom” (B9B1B3B7B8) može se iz svake aplikacije doći u kalkulator. Kalkulator prikazuje ili zadnji upisani zadatak ili novi brojčani redak u kojemu se - kao oznaka - nalazi “0”.
U zadacima se brojke i znakovi za računske operacije (operatori) pišu kompjutorskom brajicom. Decimalni se brojevi mogu pisati s decimalnom točkom ili decimalnim zarezom, ali se u rezultatu - u pravilu - koristi decimalna točka.
(Decimalna se točka može promijeniti u decimalni zarez; u tu svrhu otvorite izbornik naredaba, odaberite element “posebnosti/Opcije” i aktivirajte kontrolno polje “Zarez umjesto točke kao znak za razdvajanje”.)
Poput svih Prontovih aplikacija i kalkulator ima izbornik naredaba koji se otvara kratkim pritiskom S3 ili sa “zvjezdica i lijevom palčanom tipkom” (B9B3B5). U njemu se nude mogućnosti podešavanja i ostale matematičke (znanstvene) funkcije.
 
9.1.1 Zadaci
 
Napišite zadatak u brojčani redak i po završetku pritisnite B8 ili brajev znak za “znak jednakosti”. Znak jednakosti se upisuje, a desno od njega prikazuje se rezultat. Na retku stoji zadatak zajedno s rezultatom, a govorna jedinica - u pravilu - izgovara samo rezultat. Naredba “g s lijevom palčanom tipkom” (B9B1B2B4B5) služi za izgovor čitavog zadatka, odnosno ponavljanje.
Nakon dobivenog rezultata odmah se može nastaviti računanje. U tom slučaju najprije napišite odgovarajući znak za računsku operaciju. Ako se najprije upiše neka znamenka, stari se rezultat pretipkava (briše) i započinje novi zadatak.
Pronto se može podesiti da ne govori samo rezultat, već čitav zadatak. U tu svrhu otvorite izbornik naredaba, odaberite element “Posebnosti/Opcije” i deaktivirajte u dijalogu kontrolno polje “Izgovarati samo rezultat zadatka”.
 
Prilikom računskih pogrešaka prikazuje se podatak o pogrešci.
 
Naredbom “c s lijevom palčanom tipkom” (B9B1B4) briše se brojčani redak.
 
Posljednjih 10 zadataka automatski se pohranjuju u popis rezultata (Popis rezultata). S D1/D3 ili gornjim, odnosno donjim pomakom navigacijske tipke možete se kretati po tom popisu.
 
9.1.2 Pisanje zadataka
 
Pogreške u pisanju prilikom računanja mogu se - kao u obradi teksta - odmah ispravljati. B7 briše znak po znak unatrag, a možete pritisnuti i odgovarajuću kursorsku tipku (gumb) i pritiskom B9B1B4B7 izbrisati trenutačni znak. Ako se zadatak treba proširiti, postavite kursor na željeno mjesto i dopunite zadatak.
 
- B7 briše znak ispred kursora, izbrisani znak se izgovara.
- B9B1B4B7 briše trenutačni znak
- Ako se ispred “znaka jednakosti” upiše neki novi znak, može se s B8 ili "=" izvesti novi zadatak.
- Ako se nakon "=" upiše neka brojka, tom brojkom započinje novi redak (zadatak). Ukoliko se iza "=" upiše nešto  
  drugo, ali ne neka znamenka, u novi se redak prenosi i rezultat.
- Broj razmaka nije ograničen.
- Kao negativni predznak koristi se minus “-“ (B3B6); pozitivni se predznak ne smije upotrebljavati.
  Nakon ispravka pritiskom B8 ili upisom “znaka jednakosti” izračunava se i prikazuje novi rezultat.
 
9.1.3 Kretanje (pomaci) u zadacima i rezultatima
 
U zadacima se kursor pomiče kursorskim gumbima (tipkama) ili navigacijskom tipkom ulijevo, odnosno udesno.
Posljednjih 10 zadataka nalaze se u popisu rezultata i mogu se pogledati. U tom se popisu krećete naviše s D1, odnosno gornjim pomakom navigacijske tipke ili naniže s D3, odnosno donjim pomakom navigacijske tipke.
Zadaci iz tog popisa mogu se koristiti u obradi novih zadataka.
 
 
9.1.4 Brajevi znakovi za brojke i matematičke simbole
 
Plus + B2B3B5
Minus     - B3B6
Puta * B3B5
Podijeljeno / B2B5B6
Decimalni zarez (=točka) . B3
Jednako = B1B2B3B4B5B6
 
Brojke u kompjutorskoj brajici:
1   B1B6 (a s točkicom 6)
2   B3B4 (obrnuto 1)
3   B1B4B6 (c s točkicom 6)
4   B1B4B5B6 (d s točkicom 6)
5   B1B5B6 (e s točkicom 6)
6   B1B2B4B6 (f s točkicom 6)
7   B1B2B4B5B6 (g s točkicom 6)
8   B1B2B5B6 (h s točkicom 6)
9   B2B4B6 (i s točkicom 6)
0   B3B4B6
 
9.1.5 Upotreba prolazne memorije
 
Izračuni ili zadaci, koji su prilikom obrade teksta poslani u prolaznu memoriju, mogu se umetnuti u kalkulator (skraćena naredba “v+B9B8”). Osim toga sa “c+B9b8” može se trenutačni brojčani redak, odnosno sa “z+B9B8” samo trenutačni rezultat poslati u prolaznu memoriju i kopirati u dokument u obradi teksta sa “v+B8B9”.
 
9.2 Podešenja i prikaz popisa
 
9.2.1 Podešenja
 
Na raspolaganju imate slijedeća podešenja:
- broj prikazanih mjesta nakon zareza,
- prikaz rezultata s decimalnom točkom ili decimalnim zarezom
- izgovarati samo rezultat zadatka.
Otvorite izbornik naredaba, odaberite element Posebnosti/Opcije i odaberite odgovarajuća kontrolna polja.
 
9.2.2 Popis zadataka
 
U popisu zadataka ili rezultata možete pogledati posljednjih 10 zadataka.
Zadaci se umeću u popis odozdo; kad se unese više od 10 zadataka, prvi (gornji) element se uklanja (briše). Postoje ove naredbe:
- pomak na prethodni zadatak: gornji pomak navigacijske tipke, D1, “h+B9B8” ili izbornik naredaba/Prikaz/Popis zadataka/Prethodni element.
- Pomak na idući zadatak: donji pomak navigacijske tipke, D3, “i+B9” ili izbornik naredaba/Prikaz/Popis zadataka/Idući element.
- Pomak na posljednji zadatak: “e s lijevom palčanom tipkom” ili izbornik naredaba “Prikaz/Posljednji element popisa zadataka.
- Izbrisati popis zadataka: “z s lijevom palčanom tipkom”, ili izbornik naredaba “Uređivanje/Izbrisati popis zadataka”.
 
 
9.2.3 Memorijski popis i funkcije memorije
 
U memoriji postoji popis u koji se može pohraniti do 10 zadataka koji se mogu koristiti za nove zadatke ili daljnju obradu.
Osim toga, kao i kod ostalih džepnih kalkulatora, postoji memorija za zbrajanje/oduzimanje (M+, M-). Ta se vrijednost također pohranjuje u memorijski popis.
 
Postoje slijedeće naredbe:
- Dodati (Pohraniti) zadatak u memorijski popis: “d+B9” ili izbornik naredaba/Posebnosti/Funkcije memorije/Dodati u memorijski popis”.
- Pomak na prethodni element u memorijskom popisu: “h+B9B8” ili izbornik naredaba/Prikaz/Memorijski popis/Prethodni element.
- Pomak na idući element u memorijskom popisu: “i+B9” ili izbornik naredaba/Prikaz/Memorijski popis/Idući element.
- Prikaz posljednje vrijednosti u memoriji: “v+B9” ili izbornik naredaba “Prikaz/Posljednja vrijednost u memoriji”.
- Izbrisati sve unose u memorijskom popisu: “t+B9” ili izbornik naredaba “Uređivanje/Brisanje memorijskog popisa”.
- Pribrojiti upisanu vrijednost memoriji, odnosno funkcija “M+”: “+ sa B9B8” ili izbornik naredaba/Posebnosti/Funkcije memorije/M+ pribrojiti memoriji”.
- Oduzeti upisanu vrijednost od memorije, odnosno funkcija “M-”: “- s B9B8” ili izbornik naredaba/Posebnosti/Funkcije memorije/M- oduzeti od memorije”.
- Izgovarati posljednji memorijski element: “e+B9” ili izbornik naredaba/Posebnosti/Funkcije memorije/Izgovarati posljednji memorijski element”.
- Umetanje posljednjeg (trenutačnog) memorijskog elementa: “s+B9” ili izbornik naredaba/Posebnosti/Funkcije memorije/Umetanje posljednjeg memorijskog elementa ”.
- Prikaz posljednjeg elementa u memoriji i njegovo brisanje: “a+B8B9” ili izbornik naredaba/Uređivanje/Prikaz posljednjeg elementa u memoriji i njegovo brisanje ”.
 
Upozorenje: Memorijski popis sadrži zadatke koji se dodaju naredbom d+B9, ali i vrijednosti koje se dobivaju naredbama “M+”, odnosno “M-“.
 
Primjer 1: Pohranit ćemo zadatak za dobivanje brutto cijene pomoću netto cijene 100 i 22 posto poreza na dodanu vrijednost. Pišemo: 100+22%100 i pritiskamo d+B9 kako bismo tu formulu unijeli u memorijski popis. Za ostale zadatke s cijenama moramo samo s “h+B9”, odnosno “i+B9” ili “i+B8B9” tu formulu preuzeti u brojčani redak, urediti podatke “100” i izvesti računsku operaciju pritiskom B8.
 
Primjer 2: Prilikom provjere računa iz dućana zbrajamo pojedinačne iznose tako što nakon svakog iznosa pritisnemo “plus sa B8 i lijevom palčanom tipkom”.
Konačan ćemo zbroj doznati pritiskom a+B8B9. Ako još jednom pritisnemo “a+B8B9” dobit ćemo posljednji međuzbroj itd.
 
9.3 Znanstvene matematičke funkcije
 
Matematičke funkcije, odnosno njihovi operatori mogu se izravno upisivati u Brojčani redak ili umetati preko izbornika “Matematičke funkcije/Osnovne računske operacije” ili “Matematičke funkcije/Ostale računske operacije.”
Vrijedi pravilo da se prije izvode računske operacije za koje se koriste znakovi s točkom (množenje i dijeljenje), a nakon njih one operacije za koje se koriste znakovi s crticom (zbrajanje i oduzimanje); najprije se izvode funkcije, stavljanjem izraza u zagrade mijenja se redoslijed računskih operacija. Kao negativni predznak upotrebljava se "minus", npr. 3*-2.
Slijedi popis funkcija, njihovih operatora i jedan primjer:
 
 
9.3.1 Osnovne računske operacije
 
- Zbrajanje (plus); + ; 2+3
- Oduzimanje (minus); - ; 3-2
- Množenje (puta); * ; 2*3
- Dijeljenje (podijeljeno sa); / ; 7/8
- postotak (x posto od y) % 7%50
- Zagrade; ( ) ; 3*(7+5)
- Drugi korijen; sqrt ; sqrt36
 
 
9.3.2 Potencije, logaritmi i ostalo
 
- Potencija (na x); pot ; 2pot3
- Eksponent (10 na x); exp ; 2exp-5
- Logaritam 10 (logaritam od baze 10); log ; 5*log70
- Prirodni logaritam; ln ; 2/ln10
- Euler; e ; epot-3 (e na -3)
- Konstanta kruga (pi); pi ; pi*36
- Modulo; mod ; 5mod4 - Kod ove se funkcije prikazuje nedjeljivi cjelobrojni ostatak: Primjer: Dijeljenjem broja 5 sa 4 dobivamo ostatak 1, pa je prema tome rezultat od 5mod4=1
 
9.3.3 Trigonometrijske funkcije
 
- sinus (stupanj); sin ; sin90
- sinus (radijan); sinr ; sinr(4+7) 
- sinus hiperbolni; sinh ; sinh0,75
- arcus sinus (stupanj); asin ; asin0,5
- kosinus (stupanj); cos ; cos90
- kosinus (radijan); cosr ; cosr(4+7) 
- kosinus hiperbolni; cosh ; cosh0,75
- arcus cosinus stupanj; acos ; acos0,5
- tangens (stupanj); tan ; tan45
- tangens (radijan); tanr ; tanr(4+7) 
- tangens hiperbolni; tanh ; tanh0,75
- arcus tangens (stupanj); atan ; atan0,5
 
 
9.4 Korisničke konstante
 
Varijablama x, y i z mogu se pridružiti bilo koje stalne (konstantne) vrijednosti.
Možemo npr. određene faktore, koji su nam u računanju često potrebni, sami definirati. Nakon toga varijablu koristimo umjesto danog broja, npr. sa “sqrtx” izračunavamo drugi (kvadratni) korijen iz varijable x.
Za definiranje vrijednosti za varijablu x, upišite broj, otvorite izbornik naredaba i odaberite element “Korisničke konstante/x/Uvrstiti brojčani redak u x”. Takva su pridruživanja od velike koristi ako često moramo računati s određenim vrijednostima, primjerice različite kamatne stope, fizikalne veličine itd.
 
Za te varijable stoje nam na raspolaganju slijedeće naredbe, a one se nalaze u izborniku naredaba/Korisničke konstante/x:
- Uvrstiti x u brojčani redak.
- Uvrstiti vrijednost od x u brojčani redak.
- Uvrstiti brojčani redak u x.
- Izgovarati x
 
Isto vrijedi za varijable y i z koje se također mogu pridruživati i izravno uvrštavati u izračun.
 
 
9.5 Preračunavanje
 
Pomoću elementa izbornika “Preračunavanje” i njegovih funkcija mogu se preračunavati različite jedinice.
Primjer: Koliko je centimetara 17 inča?
Napišite 17, otvorite izbornik naredaba i odaberite element “Preračunavanje/inči u centimetre”. Nakon toga, na brajevom retku (u brojčanom retku) stoji odgovarajuća vrijednost - u našem primjeru 43,18.
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb