zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
8. Diktafon (snimanje govora)
 
Snimljene govorne poruke Pronto automatski pohranjuje kao datoteke i daje im ime.
Datoteke se pohranjuju na memorijsku karticu u mapi "VOICE". Kad se krećemo po popisu poruka, na brajevom se retku prikazuju imena. Govorna jedinica izgovara ime datoteke nakon što se odsluša snimka. Ime datoteke sastoji se od datuma i pomičnog broja (10 znamenaka ukupno); nakon toga slijedi točka i nastavak "wav".
Pomični broj predstavlja odgovarajući redni broj poruka snimljenih istog dana.
Ukoliko mapa VOICE ne postoji na memorijskoj kartici, ona će se automatski stvoriti čim se snimi prva poruka.
 
Napomena: Govorne se poruke mogu snimati samo ako se u aparatu nalazi CF memorijska kartica i ako Pronto nije u stanju mirovanja. Na memorijskoj kartici od 128 MB može se snimiti otprilike 45 minuta govora, uz uvjet da se ona koristi samo za snimanje govornih poruka.
 
8.1 Snimanje govornih poruka
 
Dva su načina za snimanje govornih poruka: pritiskom tipke REC (record) ili korištenjem funkcija u aplikaciji "Diktafon".
 
8.1.1 Snimanje tipkom REC
 
1. Pritisnite i držite pritisnutu tipku REC (nalazi se lijevo na prednjoj plohi Pronta).
2. Čut ćete kratki zvučni signal. Nakon toga počnite govoriti u smjeru tipke za snimanje.
3. Snimanje se završava otpuštanjem tipke REC; Nakon toga čut ćete dva kratka zvučna signala.
4. Snimka je napravljena i pohranjena namemorijskoj kartici u mapi VOICE.
 
Kad se koristi ovaj način snimanja, ne otvara se aplikacija "Diktafon", pa se, čim se snimanje završi, vraćate u prethodnu otvorenu aplikaciju.
 
8.1.2 Snimanje s otvorenom aplikacijom "Diktafon"
 
1. Otvorite Prontov izbornik duljim pritiskom S3 i odaberite "Diktafon".
2. Otvara se popis postojećih snimaka. Posljednja će se snimka automatski reproducirati, a po završetku reprodukcije čut će se njeno ime.
3. Snimanje se započinje skraćenom naredbom "s i B9B8", odnosno u izborniku naredaba odabirom "Alati/Početak snimanja". Emitira se kratki zvučni signal kao znak za početak snimanja.
4. Snimanje se zaustavlja pritiskom bilo koje tipke. Ako se snimanje ne prekine ručno, ono će trajati najviše još deset minuta i tada će se automatski zaustaviti. Dva kratka zvučna signala označavaju kraj snimanja.
5. Nakon toga snimanje se prekida, a snimka se pohranjuje u mapi VOICE na memorijskoj kartici. U diktafonskom popisu pojavljuje se ime nove datoteke.
 
8.2 Slušanje (reprodukcija) snimke
 
Postoje dva načina slušanja, odnosno reproduciranja govornih poruka: kratki pritisak tipke REC ili korištenje funkcija aplikacije "Diktafon".
 
Glasnoća kojom će se slušati snimka može se namještati promjenom glasnoće uređaja. Koristi se kombinacija tipaka S4+B1 do S4+B8 za postupno podešavanje.
 
Zapamtite:
Trenutačno ne postoji funkcija "stanka" za privremeno zaustavljanje reprodukcije.
 
8.2.1 Reprodukcija tipkom REC
 
Nakon kratkog pritiska tipke REC započinje reprodukcija posljednje snimljene poruke bez obzira na to koja je aplikacija trenutačno otvorena. Za vrijeme reprodukcije nakratko će se pojaviti popis pohranjenih poruka. Diktafon u biti tom prilikom nije otvoren, pa nakon što odslušamo poruku ostajemo u aplikaciji koju smo prije bili otvorili.
 
Ako prilikom reprodukcije navigacijsku tipku pomaknemo gore ili dolje, doći ćemo do ostalih datoteka sa snimljenim porukama; u tom trenutku započinje njihova reprodukcija. Popis ostaje otvoren, a to znači da ste prešli u aplikaciju "Diktafon".
 
8.2.2 Snimanje u aplikaciji diktafon
 
1. Otvorite Prontov izbornik duljim pritiskom tipke S3 i odaberite "Diktafon", odnosno izravno otvorite diktafon pritiskom tipke REC i pomacima navigacijske tipke.
2. Čim se aplikacija otvori, pojavljuje se popis postojećih snimaka. Posljednja se poruka automatski reproducira, a njeno se ime izgovara.
3. Ako želite čuti koju drugu poruku, pomaknite navigacijsku tipku gore ili dolje. Odabrana poruka će se reproducirati.
4. U popisu kombinacijom tipaka B9B1B2B3B7 dolazimo do prve, a kombinacijom tipaka B9B4B5B6B8 do posljednje poruke. Ako izravno hoćemo doći do bilo koje datoteke ili mape, upisat ćemo barem jedan od početnih znakova imena željene datoteke ili mape. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke zatvaraju se, odnosno otvaraju mape.
5. Pritiskom lijeve palčane tipke (B9) ili središnjeg dijela navigacijske tipke ponavlja se reprodukcija odabrane datoteke. Također se, kratkim pritiskom tipke S3, može otvoriti izbornik naredaba i potom odabrati "Alati/Reprodukcija snimljene datoteke".
6. Pošto se završi reprodukcija snimke ili datoteke, ostat ćete u popisu datoteka u kojemu datoteke možete reproducirati ili brisati, započeti novu snimku, odnosno otvarati i zatvarati mape.
 
Napomena: Slušati se mogu i druge audio datoteke s nastavkom ".wav" ukoliko se one nalaze u mapi VOICE ili kojoj od njenih podmapa. Ako želite napraviti podmapu, premjestiti u nju neku snimku ili promijeniti ime neke snimke ili wav datoteke, morate upotrijebiti upravljanje datotekama.
 
8.3 Brisanje snimke
 
Postupak za brisanje snimaka je ovakav:
1. Duljim pritiskom tipke S3 otvorite Prontov izbornik i odaberite "Diktafon", odnosno izravno otvorite diktafon pritiskom tipke REC i pomacima navigacijske tipke.
2. Čim se aplikacija otvori, pojavljuje se popis postojećih snimaka. Posljednja se poruka automatski reproducira, a njeno se ime izgovara.
3. U popisu jednostavno pomičite navigacijsku tipku gore ili dolje kako biste pronašli i odabrali željenu datoteku čija će reprodukcija odmah započeti.
4. U popisu kombinacijom tipaka B9B1B2B3B7 dolazimo do prve, a kombinacijom tipaka B9B4B5B6B8 do posljednje poruke. Ako izravno hoćemo doći do bilo koje datoteke ili mape, upisat ćemo barem jedan od početnih znakova imena željene datoteke ili mape. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke zatvaraju se, odnosno otvaraju mape.
5. Pritiskom kombinacije tipaka B9B7 briše se odabrana datoteka. Možemo također, kratkim pritiskom tipke s3, otvoriti izbornik naredaba i odabrati "Datoteka/Brisanje", odnosno upotrijebiti skraćenu naredbu "b i B9B8". Na postavljeno pitanje pritisnite "U redu" čime se snimka trajno briše.
6. Pošto se snimka ili datoteka izbriše, i dalje ostajemo u popisu datoteka u kojemu datoteke možemo reproducirati ili brisati, započeti novu snimku, odnosno otvarati i zatvarati mape.
 
Popis i aplikacija "Diktafon" također se otvaraju kratkim pritiskom tipke REC i potom gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke.
 
Napomena: Govorne poruke mogu se brisati na memorijskoj kartici u mapi Storage card/VOICE u upravljanju datotekama. Ipak, bolje ih je brisati u aplikaciji "Diktafon", budući da u tom slučaju poruku možemo odslušati prije nego što je izbrišemo. Na taj se način sprječava eventualno nehotično brisanje.
 
8.4 Razvrstavanje govornih snimaka u popisu datoteka
 
Sve govorne snimke (wav datoteke) poredane su abecednim redom. Imena koja počinju brojevima nalaze se prije onih koja počinju slovima. Podmape se nalaze na početku popisa. Automatsko razvrstavanje imena datoteka znači da se datoteke, u pravilu, razvrstavaju prema datumu: posljednja snimka ima najnoviji datum i najveći pomični broj, a nalazi se na kraju popisa. Kad god se diktafon otvori, u popisu će se uvijek pojaviti i reproducirati posljednja poruka.
 
Zapamtite:
Ako smo snimili više poruka i potom ih izbrisali, a zatim snimili nove poruke, te nove će dobiti imena izbrisanih. To znači da snimka koja se reproducira kad se otvori diktafon, ne mora u stvari biti posljednja napravljena snimka.
 
Ako želite sačuvati neku govornu poruku, pametno je promijeniti njoj automatski dodijeljeno ime u ime koje joj sadržajno odgovara i premjestiti je u podmapu. Na taj se način datoteke mogu preglednije grupirati i kasnije pronalaziti. Koristite Prontovu aplikaciju upravljanje datotekama za promjenu imena datoteka u mapi VOICE, stvaranje podmapa ili premještanje datoteka.
 
Napomena: Ove ili druge wav datoteke mogu se otvarati u upravljanju datotekama - diktafon će se otvoriti nakon čega ćemo napustiti upravljanje datotekama.
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb