zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
7. MP3 reproduktor
 
Ugrađeni MP3 reproduktor reproducira MP3 datoteke pohranjene na memorijskoj kartici; te se datoteke nalaze u glavnoj mapi , mapama i podmapama. Ako želimo slušati više MP3 datoteka jednu za drugom ili posebnim redoslijedom, taj se redoslijed mora definirati u M3U datoteci, odnosno reprodukcijskom popisu. Reprodukcijske popise (M3U datoteke) za više različitih MP3 datoteka možemo stvarati, uređivati ili brisati u različitim mapama.
 
Napomena o M3U datotekama:
M3U datoteka ne sadrži MP3 datoteke, nego samo podatke o imenu datoteke, gdje je ona pohranjena (staza) i kada se treba reproducirati s obzirom na druge MP3 datoteke. Otvoriti se mogu samo M3U datoteke što ih je stvorio Pronto i čije su pridružene MP3 datoteke pohranjene na pridruženom mjestu (staza na memorijskoj kartici).
 
7.1 Reprodukcija MP3 datoteka
 
Slijedeći naslovi opisuju različite načine pokretanja MP3 reproduktora i reprodukcije MP3 datoteka.
Pošto otvorimo MP3 datoteku, MP3 reproduktor se može stišati pa možemo otvoriti neku drugu aplikaciju, npr. obradu teksta. Dok radite, moći ćete u pozadini slušati glazbu. Ako Vas zvuk bude smetao, moći ćete ga isključiti pritiskom srednjih tipaka brajevog retka (D2D5). Dok se koristi neka druga aplikacija, MP3 reproduktor se ne može ni privremeno ni potpuno zaustaviti. Da bi se to učinilo, moramo se vratiti u glavni izbornik MP3 reproduktora. U Prontovom osnovnom izborniku treba odabrati "MP3 reproduktor" ili upotrijebiti skraćenu naredbu "m i tipke B9B7B8". Za vrijeme reprodukcije funkcija automatskog iskapčanja neće se aktivirati (čak i ako je odabrana).
 
7.1.1 Reprodukcija pojedinih MP3 datoteka
 
MP3 datoteke moraju biti pohranjene na memorijskoj kartici u nekoj njezinoj mapi ili podmapi. Imamo dva načina reprodukcije:
 
Prvo:
1. U Prontovom izborniku odaberite "Mp3 reproduktor" ili pritisnite "m i b9B7B8".
2. Otvorit će se glavni izbornik MP3 reproduktora. Dobit ćete poruku da ne postoji reprodukcijski popis ili će se pojaviti ime posljednje slušane MP3 datoteke.
3. Ako želite poslušati novu MP3 datoteku pritisnite jednom kratko S3, otvorit će se izbornik s naredbama u kojemu odaberite "Datoteka/Otvoriti".
4. Otvorit će se popis datoteka i mapa, sličan onomu u Upravljanju datotekama.
5. Gornjim ili donjim, lijevim ili desnim pomakom navigacijske tipke dođite do željene mape ili MP3 datoteke (npr. Storage card/Music).
6. Pritiskom lijeve palčane tipke (B9) otvorit ćemo odabranu MP3 datoteku; nakon toga zatvorit će se popis datoteka.
7. Na brajevom retku pojavit će se ime datoteke. Prva tri brajeva znaka prikazuju u postocima podatak o tome koliko je MP3 datoteke reproducirano.
8. Ponovnim pritiskom lijeve palčane tipke (B9) privremeno zaustavljamo i ponovo započinjemo reprodukciju (Stanka/Nastaviti).
9. Tipkama B2 i B5 možemo se za vrijeme reprodukcije pomicati za 10 sekundi natrag ili naprijed.
10. Reprodukcija se potpuno zaustavlja desnom palčanom tipkom (B0).
11. Glasnoća se podešava podešenjima za glasnoću uređaja - tipka S4 i koja brajeva tipka (S4+brajeva tipka).
12. Iz MP3 reproduktora izlazimo otvaranjem neke druge aplikacije, npr. tako da pritisnemo i zadržimo neku sistemsku tipku: pritiskom S1, S2 ili S3 otvorena se MP3 datoteka i dalje reproducira u pozadini; S4 privremeno prekida reprodukciju.
 
Drugo:
U upravljanju datotekama dođite do željene MP3 datoteke i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9). Reprodukcija će započeti; time ujedno dolazite u glavni izbornik MP3 reproduktora.
 
7.1.2 Reprodukcija više MP3 datoteka (album)
 
Za reprodukciju više MP3 datoteka, npr. svih naslova nekog albuma, moraju se u reprodukcijskom popisu snimiti podaci o datoteci. Reprodukcijski popis default.M3U automatski nastaje čim se pokrene MP3 reproduktor.
 
U tom će se popisu (default.m3u) pohraniti staza i redoslijed reprodukcije za svaku MP3 datoteku koju želimo odslušati. Svaki puta kada se otvori neka MP3 datoteka, pozvat će se i taj podatak zahvaljujući čemu će se moći brzo otvoriti određeni naslov. U toj se M3U datoteci može istodobno pohraniti više MP3 datoteka: Otvorite upravljanje datotekama, pritiskom razmaknice (B0) odaberite željenu MP3 datoteku u mapi i započnite reprodukciju pritiskom tipke B9.
 
7.1.3 Mogućnosti reprodukcije
 
Ako je otvorena samo jedna MP3 datoteka, a reprodukcijski popis (default.m3u) sadrži samo podatke za tu datoteku, na raspolaganju nam stoje ove mogućnosti:
- reprodukcija (Stanka/Nastaviti) = B9
- Zaustavljanje = B0
- Vraćanje za 10 sekundi = B2 ili lijevi pomak navigacijske tipke
- Brzi pomak prema naprijed za 10 sekundi = B5 ili desni pomak navigacijske tipke
 
Napomena: Kad se reprodukcija prekine, a Pronto isključi sa S4, reprodukcija se može nastaviti od istog mjesta kombinacijom tipaka "r i B9B8". Ako se pritisne B9, reprodukcija počinje od početka datoteke.
 
Ako se otvori više MP3 datoteka, to jest reprodukcijski popis sadrži podatke o više MP3 datoteka, na raspolaganju su nam ove funkcije:
- Slijedeći naslov = B4 ili donji pomak navigacijske tipke
- Prethodni naslov = B1 ili gornji pomak navigacijske tipke
- Prvi naslov = B3
- Posljednji naslov = B6
 
Ove se funkcije nalaze i u izborniku naredaba. Izbornik naredaba otvara se iz glavnog izbornika MP3 reproduktora kratkim pritiskom S3 i odabirom "Reprodukcija" ili odgovarajućeg elementa u podizborniku.
 
Napomena: Ako se MP3 datoteke izbrišu ili premjeste na drugo mjesto, podaci što se nalaze u default.m3u datoteci više ne vrijede, pa ćete, ako ih pokušate reproducirati, dobiti poruku o pogrešci. Stoga je preporučljivo da se prije brisanja ili premieštanja MP3 datoteka pravilno urede reprodukcijski popisi, odnosno naprave i pohrane novi reprodukcijski popisi pod novim imenima (pogledajte poglavlje 7.2).
 
7.2 Reprodukcijski popisi
 
Prilikom stvaranja i pohranjivanja reprodukcijskih popisa (M3U datoteke) možemo grupirati više MP3 datoteka i slušati ih određenim redoslijedom, brzo pozivati i ponovo reproducirati. MP3 datoteke se mogu dodavati u reprodukcijske popise, njihov se redoslijed reprodukcije može mijenjati, a možemo ih i brisati.
U reprodukcijskom popisu može se odrediti način reprodukcije naslova (slučajni redoslijed, ponavljanje, automatska reprodukcija slijedećeg naslova).
 
7.2.1 Dijalog "Reprodukcijski popis"
 
U glavnom izborniku MP3 reproduktora kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba, odaberite "Reprodukcija" kako biste mogli doći do podešenja za trenutačni reprodukcijski popis.
Kombinacijom tipaka "r i B9B8" također se otvara taj dijalog. Kratkim pritiskom S3 u njemu otvorit će se novi izbornik s naredbama s opcijama za editiranje reprodukcijskog popisa.
 
Taj dijalog sadrži slijedeće elemente:
- Popis "MP3 datoteka" prikazuje ime MP3 datoteka što se nalaze u trenutačnom reprodukcijskom popisu (M3U datoteka). Pojedini se elementi mogu odabirati lijevim ili desnim pomakom navigacijske tipke.
- Polje "Položaj" pokazuje relativni položaj odabranog naslova (MP3 datoteka) u odnosu na broj svih naslova.
- Polje "Automatska reprodukcija slijedećeg naslova" može se koristiti za određivanje hoće li se ili ne idući naslov u trenutačnom reprodukcijskom popisu (M3U datoteka) automatski reproducirati.
- Polje "Ponavljanje reprodukcijskog popisa" može se koristiti za određivanje hoće li se ili ne reprodukcijski popis ponovo reproducirati i tako omogućiti kontinuirano, dakle slušanje bez prekida.
- Polje "Slučajna reprodukcija" može se koristiti za određivanje hoće li se ili ne naslovi reproducirati nedefiniranim redoslijedom, dakle slučajnim redoslijedom. U ovom će se slučaju ignorirati pridruženi položaj u reprodukcijskom popisu.
- Gumb "Reprodukcija" reproducirat će naslov (MP3 datoteku) ponuđenu u popisu.
 
Odaberite "Zatvoriti" za povratak u glavni izbornik MP3 reproduktora bez reprodukcije MP3 datoteke.
 
7.2.2 Stvaranje novog reprodukcijskog popisa (M3U datoteke)
 
Postupak za stvaranje novog reprodukcijskog popisa (M3U datoteke) je ovakav:
1. Otvorite dijalog "Reprodukcijski popis" (Izbornik naredaba/Reprodukcijski popis ili upotrijebite skraćenu naredbu "r i B9B8).
2. Otvorite novi izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 i odaberite "Reprodukcijski popis/Novo", odnosno upotrijebite skraćenu naredbu "n i B9B8".
3. Dolazite u dijalog "Reprodukcijski popis" s praznim reprodukcijskim popisom.
4. Da bi se u taj popis dodale MP3 datoteke ili mape koje sadrže MP3 datoteke, kratkim pritiskom S3 treba otvoriti izbornik naredaba i odabrati "Uređivanje/Dodati/Datoteka" ili "Uređivanje/Dodati/Mapa".
5. Otvara se popis datoteka i mapa sličan onome u upravljanju datotekama. Navigacijskom tipkom dođite do željene MP3 datoteke ili mape sa željenim MP3 datotekama i odaberite je pritiskom lijeve palčane tipke B9 (neće se pojaviti datoteke koje nisu u MP3 formatu).
6. Popis datoteka i mapa će se zatvoriti. Vratit ćete se u dijalog "Reprodukcijski popis" u kojemu će se prikazati odabrana MP3 datoteka ili sve MP3 datoteke u odabranoj mapi.
7. Novi reprodukcijski popis treba pohraniti pod novim imenom kao M3U datoteku; treba otvoriti izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 i odabrati "Reprodukcijski popis/Pohraniti kao".
8. Otvara se dijalog - pretipkajte ime "Default" s novim imenom za taj reprodukcijski popis, npr. "Pop music".
9. U slijedećem elementu odaberite mjesto za pohranjivanje nove M3U datoteke, npr. "Storage card/Music".
10. Pritisnite B9 ili odaberite "Pohraniti".
 
Novi reprodukcijski popis (M3U datoteka) spreman je za nove MP3 datoteke.
 
7.2.3 Otvaranje reprodukcijskog popisa (m3u datoteke)
 
Za uređivanje, ispravljanje opcija reprodukcije, dodavanje ili brisanje MP3 datoteka u reprodukcijskom popisu, taj popis prije svega treba biti otvoren i prikazan u dijalogu "Reprodukcijski popis".
 
Postupak je slijedeći:
1. Otvorite "Reprodukcijski popis".
2. Kratkim pritiskom S3 otvorite novi izbornik naredaba i odaberite "Reprodukcijski popis/Otvoriti", odnosno upotrijebite skraćenu naredbu “o i B9B8".
3. Otvara se popis datoteka i mapa, nalik onomu u upravljanju datotekama. Pomacima navigacijske tipke dođite do željene M3U datoteke i pritisnite B9 ili gumb "Otvoriti".
4. Dolazite u dijalog "Reprodukcijski popis" s popisom naslova MP3 datoteka odabranih za reprodukcijski popis (M3U datoteku).
 
Koristite prava kontrolna polja za prilagođavanje funkcija za reprodukciju (pogledajte poglavlje 7.1.2), odnosno kratko pritisnite S3 za pozivanje izbornika naredaba za nove funkcije uređivanja.
 
7.2.4 Pohranjivanje reprodukcijskog popisa kao M3U datoteke
 
Postojeći se reprodukcijski popis (M3U datoteka) može pohraniti pod novim imenom i/ili na različitim mjestima. Otvorite željeni reprodukcijski popis (M3U datoteku) kako je to opisano u poglavlju 7.2.3 i napravite potrebne promjene (dodajte ili izbrišite MP3 datoteke, promijenite opcije reprodukcije).
Nakon toga otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 i odaberite dijalog "Reprodukcijski popis/Pohraniti kao", odnosno upotrijebite skraćenu naredbu "s i B9B8".
Uredite prikazano ime datoteke i/ili odaberite željeno mjesto pohranjivanja te potom zatvorite dijalog pritiskom B9 ili aktiviranjem gumba "Pohraniti" (poglavlje 7.2.2).
 
7.2.5 Stavjanje datoteka ili mapa u reprodukcijski popis
 
Nadalje, MP3 datoteke se mogu dodavati u postojeći reprodukcijski popis (M3U datoteku). Postupak je isti kao za stvaranje novog reprodukcijskog popisa (pogledajte poglavlje 7.2.2).
1. Otvorite dijalog "Reprodukcijski popis" za postojeći reprodukcijski popis u koji se žele dodati nove datoteke (pogledajte poglavlje 7.2.2)
2. Ulazite u popis koji sadrži naslove odabrane za tu posebnu M3U datoteku. Pomaknite se udesno na kraj popisa kako biste novu MP3 datoteku (ili nove MP3 datoteke iz određene mape) postavili na posljednje mjesto u popisu. U protivnom novi će naslov biti umetnut neposredno iza odabranog naslova, čime će promijeniti mjesto naslova iza sebe.
3. Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 i odaberite "Uređivanje/Dodati/Datoteka" ili "Uređivanje/Dodati/Mapa".
4. Otvara se popis datoteka ili mapa, nalik onomu u upravljanju datotekama. Pomakom navigacijske tipke dođite do željene MP3 datoteke ili mape u kojoj su željene MP3 datoteke i odaberite je pritiskom lijeve palčane tipke B9.
5. Popis datoteka i mapa će se zatvoriti. Nakon toga ćete se vratiti u dijalog "Reprodukcijski popis" gdje će u posebnom popisu biti prikazane odabrane MP3 datoteke ili sve MP3 datoteke iz odabrane mape; bit će smještene u M3U datoteku.
 
7.2.6 Promjena mjesta naslova u reprodukcijskom popisu
 
Redoslijed kojim se MP3 datoteke trebaju reproducirati može se promijeniti u reprodukcijskom popisu (M3U datoteka).
1. Otvorite pravi reprodukcijski popis kako biste ga uredili (pogledajte poglavlje 7.2.3)
2. U popisu odaberite naslov (MP3 datoteku) čije mjesto želite promijeniti. U samom se popisu naslov može pomaknuti za jedno mjesto ulijevo ili udesno, odnosno na početak ili kraj popisa.
3. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba i odaberite "Uređivanje/Premjestiti".
4. Odaberite odgovarajući element u podizborniku s obzirom na to gdje želite smjestiti odabrani naslov. Slijedeće se skraćene naredbe također mogu koristiti za izravno smještanje naslova:
- Jedno mjesto ulijevo = l i B9B8
- Jedno mjesto udesno = d i B9B8
- Početak (popisa) = p i B9B8
- Kraj (popisa) = k i B9B8
5. Novo mjesto naslova bit će prikazano u dijalogu "Reprodukcijski popis" i pridruženoj M3U datoteci.
 
7.2.7 Brisanje pojedinih MP3 datoteka iz reprodukcijskog popisa
 
Postupak za brisanje MP3 datoteka iz reprodukcijskog popisa (M3U datoteke) je ovakav:
1. Otvorite odgovarajući reprodukcijski popis (pogledajte poglavlje 7.2.3).
2. U popisu u dijalogu odaberite naslov (ime MP3 datoteke) koji želite izbrisati.
3. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba i odaberite "Uređivanje/Brisanje", odnosno pritisnite kombinaciju tipaka B9B7.
4. Naslov će biti izbrisan iz reprodukcijskog popisa, to jest ta se MP3 datoteka više neće moći reproducirati iz pridružene M3U datoteke.
 
MP3 datoteka se sada može izbrisati s memorijske kartice bez poruka o pogrešci u reprodukcijskom popisu.
 
7.3 Podaci o MP3 datoteci
 
Slijedeći podaci, koji se prikazuju u glavnom izborniku MP3 reproduktora, mogu se dobiti o MP3 datoteci:
- Naslov (ime MP3 datoteke)
- Položaj (mjesto MP3 datoteke s obzirom na ostale MP3 datoteke u M3U reprodukcijskom popisu)
- Duljina (vrijeme reprodukcije)
- Kanal (stereo ili mono)
- Brzina prijenosa (omjer kompresije)
- Frekvencija uzorkovanja
 
Postupak je ovakav:
1. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba.
2. Odaberite "Podaci"
3. Otvara se dijalog, a podaci se prikazuju u popisu.
4. Desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke dođite do pojedinih elemenata podataka.
5. Za zatvaranje dijaloga "Podaci" i povratak u glavni izbornik MP3 reproduktora odaberite "Zatvoriti".
 
7.4 Podešenja glasnoće, balansa i boje zvuka
 
Osim standardnih podešenja za govor u Prontov izbornik/Podešenja MP3 reproduktor ima svoja vlastita podešenja za zvuk.
 
Postoje slijedeća podešenja:
- Glasnoća
- Balans
- Ekvilajzer (kontrola boje zvuka)
 
Napomena: Razlike u balansu i ekvilajzeru mogu se primijetiti jedino ako se koriste slušalice ili vanjski zvučnici.
 
U izborniku za MP3 reproduktor otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3, odaberite "Zvuk" i onda odgovarajuće podešenje.
 
7.4.1 Glasnoća
 
Podešenja glasnoće u ovom izborniku ovise o podešenjima glasnoće za glavni uređaj odabrana u Pronto izbornik/Podešenja/Govor. Glasnoća MP3 reproduktora ne može biti veća od glasnoće odabrane za glavni uređaj. Ako želite povećati glasnoću MP3 reproduktora, možete povećati glasnoću uređaja i zatim ovako podešavati glasnoću MP3 reproduktora:
 
1. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba.
2. Odaberite element izbornika "Zvuk".
3. Odaberite element izbornika "Glasnoća".
4. Sada imate dvije mogućnosti: "Pojačati" i "Stišati". Odaberite mogućnost koju želite i mijenjajte vrijednost za jednu po jednu razinu.
 
Glasnoća se može izravno mijenjati i za vrijeme reprodukcije:
Kombinacijom tipaka B1B2 glasnoća se smanjuje za po jednu razinu.
Kombinacijom tipaka B4B5 glasnoća se povećava za po jednu razinu.
Postoji ukupno 10 razina. Kad se dođe do gornje ili donje granice, oglasit će se kratki signal.
 
7.4.2 Balans
 
Balans se može postaviti u srednji položaj, odnosno može se pomaći ulijevo ili udesno za 20 koraka.
 
1. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba.
2. Odaberite element izbornika "Zvuk".
3. Odaberite element izbornika "Balans".
4. Sada imate tri mogućnosti: "lijevo", "desno" i "sredina". Odaberite mogućnost koju želite i mijenjajte je korak po korak ili odaberite sredina.
 
Balans se može izravno mijenjati i za vrijeme reprodukcije:
Kombinacijom tipaka B1B3 balans se pomiče za po jednu razinu ulijevo.
Kombinacijom tipaka B4B6 balans se pomiče za po jednu razinu udesno.
Kombinacijom tipaka B1B3B4B6 balans se postavlja u srednji položaj.
 
7.4.3 Podešenja boje zvuka (ekvilajzer)
 
Pomoću ekvilajzera podešava se boja zvuka MP3 reprodukcije. Kad se uključi ekvilajzer, otkrit ćete 10 frekvencijskih pojaseva sa po 9 razina u svakome kojima se podešava boja zvuka.
Podešenja koja napravite ovdje ovise o općim podešenjjima za boju zvuka napravljenima u Pronto izbornik/Podešenja/Govor.
 
Postupak je slijedeći:
1. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba.
2. Odaberite element izbornika "Zvuk".
3. Odaberite element izbornika "Ekvilajzer".
4. Otvara se dijalog. Odaberite kontrolno polje "Ekvilajzer uključeno" čime dobivate mogućnost podešavanja boje zvuka.
5. Lijevim ili desnim pomakom navigacijske tipke u popisu odabirete jednu od 10 frekvencija (60Hz do 16kHz).
6. Svaka se frekvencija može mijenjati u 9 koraka. Vrijednost za frekvencijski pojas prikazuje se kao broj (0 do 9) iza frekvencije. Za promjenu te vrijednosti kratko pritisnite S3 kako biste otvorili novi izbornik i u njemu odabrali odgovarajuću vrijednost. U tom popisu tipkom B2 možete sniziti, a tipkom B5 povisiti vrijednost.
7. Izbornik se napušta gumbom "U redu".
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb