zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
6. Upravljanje datotekama
 
U upravljanju datotekama možete, slično kao u Exploreru na osobnom računalu, označavati, brisati i kopirati datoteke, mijenjati njihova imena ili ih premjestiti (prebaciti) u druge mape. Možete stvarati nove mape, dobiti podatke o svojstvima datoteka te podešavati opširnost prikaza datoteka.
 
Da biste došli u upravljanje datotekama, otvorite Prontov izbornik pritiskom S3 i odaberite element "Upravljanje datotekama". I skraćenom naredbom "D s B8 i lijevom palčanom tipkom" (B9B1B4B5B7B8) može se iz svake aplikacije prijeći u upravljanje datotekama. Naći ćete se u popisu datoteka, odnosno mapa (struktura direktorija).
U popisu datoteka mape i datoteke se prikazuju u hijerarhijskim razinama. Radi se o istom prikazu kao u obradi teksta u dijalozima "Otvoriti" ili "Pohraniti kao".Za pokrete prema dolje pritisnite P-dolje ili B9B6, za pokrete prema gore pritisnite P-gore ili B9B3. Tako dolazite do svih mapa ili datoteka jedne razine (npr. sve datoteke neke mape).
Upisom nekog slova dolazite do prve datoteke, odnosno mape koja počinje tim slovom.
Pomoću P-desno ili B9B4 pomičete se udesno za jednu razinu naniže i otvarate npr. mapu "Edit". Ta mapa se također može otvoriti s P-sredinu ili lijevom palčanom tipkom (B9).
Pomoću P-lijevo ili B9B1 pomičete se ulijevo za jednu razinu naviše i zatvarate npr. mapu "Edit". Na najvišoj razini dolazite ili do Prontove memorije "Flashdisk" ili do priključene CF memorijske kartice "Storage Card".
Na idućoj nižoj razini uvijek se nalazi mapa "Edit", odnosno druge mape i datoteke te razine. Prikazuje se upravo trenutačna staza datoteka s imenima njenih mapa i datoteka.
Pomoću elemenata izbornika naredaba, koji se otvara pritiskom "zvjezdice i lijeve palčane tipke", mogu se izvoditi sve funkcije i mogućnosti upravljanja datotekama.
 
Većini funkcija pridružene su skraćene naredbe kod kojih se odgovarajuće slovo pritiska istodobno s B8 i lijevom palčanom tipkom (B9). Na taj način rad s upravljanjem datotekama nalikuje obradi teksta.
 
6.1 Izbornik "Datoteka"
 
6.1.1 Nova mapa
 
Ovom se naredbom npr. može otvoriti podmapa u mapi "Edit". Nova se mapa otvara u upravo prikazanoj razini.
Primjer za stvaranje podmape u "Edit":
 
1. Dođite do najviše razine popisa datoteka na "Storage Card" i pomakom udesno uđite u njega.
2. Nalazite se na razini na kojoj je mapa "Edit". Pomičite se pokretima prema gore ili dolje do "Edit" i otvorite tu mapu pomakom udesno.
3. Sada ste ušli u mapu "Edit" i nalazite se na prvoj datoteci. Kad bi mapa bila prazna, o tome biste dobili poruku.
4. Otvorite sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" izbornik naredaba, odaberite element "Datoteka" i nakon toga odaberite element "Nova mapa".
5. Otvara se komunikacijsko polje (dijalog), a Vi ste u upisnom polju za ime mape. Predloženo ime "Nova mapa" možete pretipkati. Na kraju aktivirajte gumb "OK". (Skraćena naredba "n s B8 i lijevom palčanom tipkom" također otvara taj dijalog.)
6. Time je mapa napravljena, a Vi se opet nalazite u popisu datoteka. Ovaj dijalog ima i drugih elemenata koji mogu biti korisni. U polju "Staza" navedeno je mjesto pohranjivanja. Tri kontrolna polja "Zaštićeno od upisivanja", "Skriveno" i "Sustav" u pravilu nisu odabrana.
 
 
6.1.2 Otvaranje
 
Naredba "Otvoriti" koristi se za otvaranje mapa i datoteka. Kad se neka mapa otvori, njene se datoteke i podmape prikazuju u popisu. Pošto se neka datoteka otvori, korisnik prelazi u odgovarajuću aplikaciju:
 
- tekstualne i RTF datoteke otvaraju obradu teksta (editor) (Napomena: Tekstualne datoteke s drugim nastavcima, npr. BRL, moraju se otvarati u editoru (obrada teksta).
- MP3 i M3U datoteke otvaraju MP3 reproduktor.
- wav datoteke otvaraju diktafon.
 
Postupak je ovakav:
1. U popisu dođite do mape ili datoteke koju želite otvoriti.
2. Otvorite izbornik naredaba, odaberite "Datoteka i zatim "Otvoriti".
3. Zajedno s mapom bit će prikazana niža razina s datotekama ili podmapama koje se nalaze u njoj. Zajedno s datotekama, otvorit će se datoteka u odgovarajućoj aplikaciji.
 
Tipkom B9, pritiskom središnjeg dijela navigacijske tipke ili skraćenom naredbom "o i B9B8" otvara se odabrana mapa ili datoteka.
 
6.1.3 Brisanje
 
Naredbom za brisanje uklanjaju se datoteke i mape iz memorije. Datoteke koje se nalaze u nekoj mapi brišu se prilikom brisanja mape također.
Pozor: Brisanje je nepovratno. Ne postoji nikakav "koš za papir".
 
1. U popisu datoteka dođite do mape ili do datoteke koju želite izbrisati.
2. Otvorite izbornik naredaba, odaberite element "Datoteka" i tamo odaberite element "Brisati".
3. Otvara se komunikacijsko polje u kojemu Vam se postavlja pitanje. Dobivate i povratnu poruku o broju i veličini datoteke. Potvrdite na kraju s gumbom "da".  (Skraćena naredba B9B7 također otvara taj dijalog, odnosno vodi do brisanja datoteka.) Možete označiti više datoteka i onda tu skupinu datoteka zajedno izbrisati s B9B7.
 
Upozorenje: Ukoliko se neka mapa ne može izbrisati, razlog tomu može biti da u njoj ima skrivenih ili zaštićenih datoteka.
 
6.1.4 Promjena imena
 
Ime datoteke ili mape možemo promijeniti. Ako to učinimo, to neće utjecati na sadržaj datoteke ili mape.
 
1. Dođite u popisu datoteka do željene mape ili datoteke i otvorite izbornik naredaba. Odaberite element "Datoteka" i tamo element "Promijeniti ime datoteke".
2. Otvara se komunikacijsko polje, a Vi ste u upisnom polju.
3. Tu je ime datoteke, odnosno mape. Možemo ga pretipkati ili promijeniti. Kod RTF datoteka osobito pazite na to da ne promijenite ".rtf" nastavak. (Skraćena naredba "2 s B8 i lijevom palčanom tipkom" također otvara ovaj dijalog.)
3. Na kraju potvrdite gumbom "OK".
 
6.1.5 Svojstva
 
Skraćenom naredbom "j s B8 i lijevom palčanom tipkom" (odnosno u elementu izbornika naredaba "Datoteka", element "Svojstva") otvara se komunikacijsko polje u kojemu se nalaze podaci o datoteci, odnosno mapi. Tu se vide slijedeći podaci:
- ime odabrane mape ili datoteke
- staza: opširan podatak o mjestu pohranjivanja veličina mape: podatak u bajtovima (bytes), kod mapa u tu svrhu valja odabrati gumb "Veličina"
- datum: dan i sat kad je mapa ili datoteka napravljena
- kontrolno polje "Zaštićeno od upisivanja": pritiskom desne palčane mape (B0) mijenja se stanje.
- kontrolno polje "Skriveno": pritiskom B0 mijenja se stanje. Skrivena mapa ili datoteka u pravilu se ne vidi u popisu datoteka pa se do njih ne može doći. (usp. poglavlje 6.3.1)
- kontrolno polje "Sustav": pritiskom B0 mijenja se stanje. sistemska mapa ili sistemska datoteka ne vide se u pravilu u pozvanom popisu datoteka pa se do njih ne može doći. (usp. poglavlje 6.3.1)
 
 
6.2 Izbornik "Uređivanje"
 
6.2.1 Uklanjanje
 
Ova se naredba može usporediti s "Uklanjanjem" u obradi teksta.
Odabrana datoteka ili više označenih datoteka, odnosno mapa mogu se odstraniti sa svog prvotnog mjesta i premjestiti na drugo mjesto. Za razliku od naredbe "Brisati" (B9B7) datoteka se odstranjuje sa svog prvotnog mjesta tek kada je premještena na novo mjesto.
 
1. U popisu datoteka dođite do željene mape ili datoteke. S opcijama označavanja (vidite poglavlje 6.2.4) može se odabrati više datoteka.
2. Otvorite izbornik naredaba, odaberite element "Uređivanje" i tamo element "Ukloniti".
3. Odabrana datoteka, odnosno skupina označenih datoteka spremna je za uklanjanje. (Skraćena naredba "x s B8 i lijevom palčanom tipkom" također dovodi do istog rezultata.)
4. Nalazite se u popisu datoteka. Sada se normalno pomaknite do željenog odredišta.
 
6.2.2 Kopiranje
 
Ova se naredba može usporediti s "Kopiranjem" u obradi teksta. Odabrana datoteka ili više označenih datoteka, odnosno mapa mogu se sa svog prvotnog mjesta premjestiti na drugo odredište. (podvostručenje)
 
1. U popisu datoteka dođite do željene mape ili datoteke. Opcijama označavanja (pogledajte poglavlje 6.2.4) može se odabrati više datoteka.
2. Otvorite izbornik naredaba, odaberite element "Uređivanje" i tamo element "Kopirati".
3. Odabrana datoteka, odnosno skupina označenih datoteka spremna je za kopiranje. (Isti se rezultat postiže i skraćenom naredbom "c s B8 i lijevom palčanom tipkom".)
4. Nalazite se u popisu datoteka. Sada dođite do željenog odredišta. Ukoliko se neka datoteka umetne na prvotno mjesto (odredište = prvotno mjesto), druga datoteka u svom imenu dobiva nastavak "Kopija".
 
 
6.2.3 Umetanje
 
Ovom se naredbom, normalno, dovršavaju naredbe za uklanjanje i kopiranje. Njome se pripremljene datoteke ili mape umeću u odredište.
Otvorite izbornik naredaba, odaberite element "Uređivanje" i tamo odaberite element "Umetnuti". (I skraćenom naredbom "v s B8 i lijevom palčanom tipkom" umeću se prethodno uklonjene ili kopirane datoteke, odnosno mape.)
 
 
6.2.4 Označavanje
 
Funkcijama označavanja može se više datoteka ili mapa obilježiti kao "odabrane".
Skupina označenih elemenata ponaša se isto kao jedna jedina odabrana datoteka i može se kao cjelina izbrisati, ukloniti, kopirati ili umetnuti. Ispred označenih datoteka na brajevom retku stoji točkica 8, a najavljuju se i govorom.
 
Postoji više različitih mogućnosti označavanja datoteka i mapa unutar iste razine.
1. U popisu datoteka pomičite se prema gore ili prema dolje i označite željene datoteke ili mape pritiskom desne palčane tipke (B0). Ponovnim pritiskom B0 poništava se (skida se) oznaka.
2. Za označavanje svih datoteka iste razine, npr. čitavog sadržaja neke mape, uđite u tu mapu i pritisnite skraćenu naredbu "% s B8 i lijevom palčanom tipkom" (ili izbornik naredaba, element "Uređivanje", element "Označiti sve").
3. Kada npr. želite označiti 17 od ukupno 23 datoteke, ne morate tih 17 elemenata pojedinačno odabirati. U tu svrhu koristite naredbu "Promijeniti stanje oznake".
U popisu datoteka dođite samo do datoteka koje kasnije ne trebaju biti označene i označite ih pritiskom B0. Nakon toga pritisnite skraćenu naredbu "j s B8 i lijevom palčanom tipkom (ili izbornik naredaba, element "Uređivanje", element "Promijeniti stanje oznake"). Prethodno označene datoteke sada više nisu označene, a prethodno neoznačene datoteke su označene.
 
 
6.3 Izbornik "Prikaz"
 
6.3.1 Pojedinosti
 
Ako se u izborniku naredaba odabere element "Prikaz" i tamo element "Pojedinosti", dolazi se u komunikacijsko polje. Ono sadrži tri kontrolna polja. Ona u pravilu nisu odabrana. Njihovo se stanje može promijeniti pritiskom desne palčane tipke (B0).
 
- Kontrolno polje "Prikaz skrivenih datoteka": Kad se odabere ovo kontrolno polje, u popisu datoteka se prikazuju i mape i datoteke za koje je u svojstvima bilo odabrano kontrolno polje "Skriveno". Sada je moguć pristup i tim elementima.
- Kontrolno polje "Prikaz sistemskih datoteka": Kada se odabere ovo kontrolno polje, omogućava se pristup sistemskim datotekama u popisu datoteka. Sada se prikazuju i datoteke za koje je u svojstvima bilo odabrano kontrolno polje "Sustav".
 
Pozor: Ako se sistemske datoteke izbrišu, premjeste ili preimenuju, Pronto neće pravilno raditi, odnosno uopće neće funkcionirati.
 
Kontrolno polje "Prikaz internih datoteka": Ovo se polje ponaša slično kao kontrolno polje "Prikaz sistemskih datoteka".
 
 
6.4. Izbornik "Posebnosti"
 
6.4.1 Stanje memorije
 
Prilikom otvaranja više dokumenata u obradi teksta, kako je to već rečeno, broj otvorenih datoteka ovisi o raspoloživoj (slobodnoj) radnoj memoriji. Kapacitet radne memorije je najviše 64 MB, od čega se veliki dio upotrebljava za rad samog Pronta. Kada želite saznati stanje trenutačno raspoložive (slobodne) memorije, otvorite izbornik naredaba, pronađite element "Posebnosti" i odaberite element "Stanje memorije".
 
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb