zaštitni znak udruženja  

Đorđićeva 20, Zagreb

 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 
5. Obrada teksta
 
Za otvaranje obrade teksta pritisnite S1 dugo ili odaberite u Prontovom izborniku element "Obrada teksta".
 
5.1 Pisanje teksta
 
Za pisanje se mogu koristiti svih 8 brajevih tipaka. Tekst se može pisati kompjutorskom brajicom, punim pismom, kratkopisom ili osmotočkastom stenobrajicom. Za optimalnu govornu podršku koristite pisanje kompjutorskom brajicom.
Za učenje ili pronalaženje znakova kompjutorske brajice u Prontu postoji datoteka "Computer Braille.rtf".
Prilikom pisanja kursor se pomiče. Za umetanje ili obradu teksta kursor se može postaviti na željeno mjesto kursorskim tipkama (gumbima).
I pomakom navigacijske tipke udesno, odnosno ulijevo ili naredbama za čitanje kursor se može pomaknuti na željeno mjesto (pogledajte poglavlje 3.3.1).
 
 
5.1.1 Brisanje napisanog znaka
 
Osim naredaba za brisanje navedenih u poglavlju 3.3.3 Pronto je tvornički tako podešen da se pritiskom tipke B7 briše znak ispred (lijvo od) kursora. (To odgovara brisanju unatrag povratnikom na osobnom računalu.) To tvorničko podešenje za B7 može se promijeniti kako bi se, primjerice sa B7 mogao napisati brajev znak koji se sastoji samo ot točkice B7. U tu svrhu u obradi teksta valja otvoriti sa "zvjezdicom i lijevom palčanom tipkom" (B9B3B5) izbornik naredaba, odabrati element "Podešenja", odabrati element "Tipkovnica" i u dijalogu promijeniti stanje kontrolnog polja "B7 je povratnik" pritiskom B0 u "nije odabrano".
 
5.1.2 dvostruki potez
 
Kad se brzo piše funkcija dvostrukog poteza je vrlo korisna, jer se - zahvaljujući njoj - ne mora pritiskati razmaknica nakon svake napisane riječi. Kad se koristi ova funkcija razmaknica (B0) se pritiska zajedno s posljednjim napisanim slovom riječi. Za uključivanje i isključivanje funkcije dvostrukog poteza treba otvoriti Prontov izbornik dugim pritiskom S3, odabrati element "Podešenja", odabrati element "Tipkovnica" i promijeniti stanje kontrolnog polja "Dvostruki potez" pritiskom razmaknice (B0) i aktivirati gumb "Pohraniti".
 
5.1.3 Umetanje znakova za formatiranje, datuma i vremena (sati)
 
Postavite kursor na mjesto gdje želite nešto umetnuti. Pozovite sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5) izbornik naredaba i odaberite element "Umetanje". U podizborniku ćete pronaći elemente za stvaranje (kreiranje) novog retka, novog odlomka, nove stranice ili za umetanje trenutačnog datuma ili vremena.
 
Još jednu mogućnost pružaju slijedeće skraćene naredbe:
Novi redak: B9B8B4B6 ili B8
Novi odlomak: B9B8B5B6
Nova stranica: B9B8B4B5
Umetanje datuma: "5 sa B8 i lijevim palcem." (B9B8B1B5B6)
Umetanje vremena: "6 sa B8 i lijevim palcem" (B9B8B1B2B4B6)
Postaviti tabulator: B9B8B4
 
Brajevi znakovi simbola za formatiranje:
Novi redak: točkice B1,3,4,7,8.
Novi odlomak: dva puta točkice B1,3,4,7,8.
Nova stranica: točkice B1,2,3,7,8.
Tabulator: točkice B2,4,7,8.
 
 
5.1.4 Podešavanje izgovora tipkovnice

Izgovor prilikom pisanja i brisanja mogu se odvojeno podešavati. Ta se podešenja nalaze u Prontovom izborniku.

Postupak je ovakav:

1. Dugim pritiskom S3 otvorite glavni Prontov izbornik.
2. Odaberite "Podešenja" i zatim "Tipkovnica".
3. Otvorit će se dijalog. Donjim pomakom navigacijske tipke dođite u popisu do odgovarajućeg elementa.
4. Željene elemente odabirete u popisu desnim ili lijevim pomakom navigacijske tipke.
5. Odabirom gumba "U redu" pohranjuju se podešenja.
 
5.1.5 Brajeva tipkovnica
 
Brajeva je tipkovnica predviđena za pisanje znakova u osmotočkastoj kompjutorskoj brajici. Brajeve tipke B7 i B8 predviđene su prvenstveno za
funkcije "Brisanje znaka unatrag", odnosno "novi redak" - naravno, kada se pritiskaju pojedinačno. Ukoliko se one žele ili moraju koristiti za pisanje
brajevih znakova koji se sastoje samo od točkice 7, odnosno točkice 8, duljim pritiskom S3 treba otvoriti Prontov izbornik, u njemu odabrati
"Podešenja", potom "Tipkovnica" i napokon odabrati odgovarajuće kontrolno polje pritiskom desne palčane tipke (B0).
 
Mogu se učitati i različite brajeve tablice za pisanje i čitanje brajice.
Možda ćete za pisanje ili čitanje tekstova na stranim jezicima na njihovoj brajici poželjeti da prelazite od nove u standardnu brajevu tablicu. Za
odabir i promjenu postojećih brajevih tablica upotrebljavaju se opcije u Prontovom izborniku u Podešenja/Brajica (pogledajte poglavlje 13.2.3).
 
5.1.6 Prijelom riječi i isključivanje prikaza znakova za formatiranje
 
Za olakšavanje čitanja može se isključiti prikaz brajevih simbola za znakove za formatiranje (novi redak, nova stranica itd.). Osim toga može se podesiti i prijelom riječi tako da se na brajevom retku prikazuju samo cijele riječi.
1. U obradi teksta pozovite sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5), odnosno kratkim pritiskom S3 izbornik naredaba.
2. Odaberite "Posebnosti", podizbornik "Brajev prikaz".
3. Dolazite u dijalog s kontrolnim poljima "Prikaz cijelih riječi" i "Prikaz znakova formatiranja". Desnom palčanom tipkom (B0) aktivirajte, odnosno deaktivirajte željene elemente i na kraju aktivirajte gumb "U redu".
 
5.1.7 Podatak o položaju u dokumentu
 
Prilikom čitanja ili obrade velikih dokumenata korisno je znati gdje se nalazi kursor u odnosu na čitav dokument. Pritiskom skraćene naredbe "p sa B8 i lijevom palčanom tipkom" dobit ćete podatak (poruku) o položaju kursora u postocima u odnosu na duljinu čitavog teksta kao i o trenutačnom položaju kursora s obzirom na početak dokumenta. Tu poruku (podatak) možete dobiti i preko izbornika naredaba. Otvorite izbornik naredaba jednim kratkim pritiskom S3, odaberite element "Posebnosti" i tamo element "Položaj u tekstu". Za zatvaranje poruke potvrdite gumbom "U redu".
 
5.1.8 Podešavanje (odabir) oblika kursora
 
Oblik kursora se može mijenjati. U standardnom podešenju za čitanje dokumenata kursor je točkica 8 koja titra. Prilikom pisanja tekstova kursor je u obliku točkica 7 i 8 (B7B8). Ova pravila vrijede u obradi teksta (editoru) i tekstualnim poljima.
 
Za odabir (podešavanje) različitih oblika kursora i učestalosti titranja u postavama pisanja i "samo čitanje" postupak je kako slijedi:
 
1. Duljim pritiskom S3 otvorite Prontov izbornik.
 
2. Odaberite Podešenja, zatim brajica, kursor i potom ili "Postava čitanja" ili "Postava pisanja".
 
3. Otvorit će se dijalog. U polju "Oblik kursora" prikazat će se trenutačni oblik kursora, npr. brajeve točkice B7B8.
 
4. Brajevom tipkovnicom upišite brajev znak za željeni oblik kursora.
 
Napomena: Da bi se mogli upisati brajevi znakovi B7, B8 ili B7B8, u Prontovom se izborniku u "Podešenja/Tipkovnica" moraju deaktivirati funkcije "B7 kao povratnik" i "B8 kao enter".
 
5. Za odabir kursora koji titra treba odabrati odgovarajuću opciju. Pojavit će se polje u kojemu se može upisati ili prepraviti vrijednost za učestalost titranja.
 
6. Kursor također može biti invertiran - u tu svrhu odaberite odgovarajuću opciju.
 
7. Odabirom gumba "U redu" zatvorite dijalog.
 
5.1.9 Spori i brzi pomak u podešenjima retka i podešenjima rubova
 
Brajev redak možemo koristiti s opcijama "Spori pomak" i "Brzi pomak". "Brzi pomak" je standardno podešenje. To znači da će se brajev redak, a ovisno o podešenjima ruba, kad kursor dođe do desnog ili lijevog ruba, pomaknuti na prvo ili posljednje mjesto idućeg bloka teksta. Ta podešenja vrijede u editoru (obrada teksta) i tekstualnim poljima.
 
Kad se pišu tekstovi često je korisno pogledati znak ispred i znak iza kursora - funkcija "Spori pomak". Kad kursor dođe do desnog ili lijevog ruba, zaustavlja se gdje je i bio; daljnjim pomacima retka lagano se pomiče dio teksta udesno ili ulijevo.
Desni i lijevi se rub također mogu definirati za obje opcije: "Spori pomak" i "brzi pomak". Ovisno o podešenjima ruba, kursor neće ostati na posljednjem brajevom znaku na desnom rubu ili na prvom brajevom znaku na lijevom rubu.
 
Za prijelaz iz "Sporog pomaka" u "Brzi pomak" i podešenje rubova postupak je kako slijedi:
 
1. Duljim pritiskom S3 otvorite glavni Prontov izbornik.
2. Odaberite Podešenja/Brajica/Prikaz.
3. Otvorit će se dijalog. Upišite željene vrijednosti za desni i lijevi rub.
4. Odaberite "Brzi pomak retka" kako biste aktivirali funkciju brzog pomaka. Ako nije odabrana nijedna opcija, po standardu će se aktivirati funkcija "Spori pomak".
5. Gumbom "U redu" zatvorite dijalog.
 
Napomena: U kontinuiranom čitanju ili ako je odabrana funkcia "Prikaz cijelih riječi", podešenja ruba se ne uzimaju u obzir pa se funkcija "Spori pomak" neće moći koristiti.
 
5.2 Kontinuirano čitanje
 
Govorna jedinica čita naglas željeni tekst od kursora do kraja datoteke. Brzina čitanja može se odvojeno podešavati. Na brajevom se retku automatski pojavljuje trenutačno izgovoreni dio pri čemu se prikazuju samo cijele riječi (nema prijeloma riječi). Brajevi znakovi za formatiranje (redak, odlomak, stranica) su skriveni.
 
Brajev se redak za vrijeme čitanja može isključiti. Kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba, odaberite Podešenja/Brajica i deaktivirajte odgovarajuće polje.
 
Pritiskom lijeve palčane tipke B9 ili središnjeg dijela navigacijske tipke započinje "Čitanje od položaja kursora". Za vrijeme čitanja na raspolaganju su Vam ove naredbe:
Gornji pomak navigacijske tipke: čitati sporije,
Donji pomak navigacijske tipke: čitati brže, (ne mijenja se normalna visina glasa!)
Lijevi pomak navigacijske tipke (ulijevo): vratiti se za dvije riječi unatrag
Desni pomak navigacijske tipke (udesno): pomak za dvije riječi naprijed
S4 s nekom brajevom tipkom: podešavanje glasnoće uređaja.
 
Ukoliko zabunom pritisnete neku brajevu tipku, čitanje se automatski nastavlja s posljednjom pročitanom rječju.
Pritiskom bilo koje kursorske tipke, B9 ili središnjeg dijela navigacijske tipke prekida se, odnosno završava kontinuirano čitanje. I na kraju, kursorskim se tipkama kursor može postaviti na željeno mjesto gdje se može početi pisati.
 
Naredbom za prekid (B9B7B8) funkcija kontinuiranog čitanja se završava.
 
 
5.3 Slovkanje
 
U običnoj postavi slovkanja slovka se riječ.
U tu svrhu pomaknite kursor na željenu riječ i pritisnite dva puta uzastopce kombinaciju tipaka za "Pročitati trenutačnu riječ" (B9B0B2B5). Pronto se sada nalazi u postavi običnog slovkanja, što znači da se - ako se čita riječ po riječ - i sve ostale riječi slovkaju. Aktiviranjem bilo koje druge naredbe za čitanje prestaje ovo slovkanje.
 
U postavi proširenog slovkanja slovka se u skladu s tablicom za slovkanje, odnosno izgovaraju se točkice od kojih se sastoji brajev znak. Dođite na bilo koji znak i više puta uzastopce pritisnite naredbu s kombinacijama točkica "Pročitati trenutačni znak" (B9B0B1B4). Slovkanje se mijenja u skladu s mogućnostima slovo, tablica slovkanja i brajeve točkice.
Ako nastavite čitati znak po znak i ostali znakovi će se slovkati na taj način. Bilo koja naredba za čitanje isključuje ovu vrstu slovkanja.
 
5.4 Funkcije obrade teksta
 
Pomoću izbornika "Obrada teksta" ili pridruženih skraćenih naredaba tekst se može obrađivati (uređivati). Dijelovi teksta se mogu označiti, izbrisati, kopirati ili umetati u bilo koji dokument. Mogu se tražiti, odnosno zamjenjivati cijele riječi ili dijelovi riječi.
 
5.4.1 označavanje
 
Naredbe za označavanje omogućuju nam da određene dijelove teksta odabiremo ili označimo u svrhu dalje obrade. Prema tome, označavanje je pretpostavka za mnoge druge faze u obradi.
Za označavanje pojedinih dijelova teksta (npr. riječi, rečenice, blokovi teksta) koristite naredbe za označavanje navedene u poglavlju 3.3.2. (naredba s kombinacijom točkica za trenutačno područje istodobno samo s lijevom palčanom tipkom)
Za označavanje čitavog teksta nekog dokumenta pozovite sa "zvjezdica i lijevom palčanom tipkom" (B9B3B5) ili kratkim pritiskom S3 izbornik naredaba i odaberite element "Uređivanje". Tu odaberite element "Označiti sve".
 
Druga mogućnost:
Skraćenom naredbom "Znak jednakosti s B8 i lijevom palčanom tipkom" također označavamo čitav tekst nekog dokumenta.
 
Kada želite označiti određeni dio teksta (blok), postavite kursor na prvi znak dijela teksta i sa "zvjezdica i lijevom palčanom tipkom" ili kratkim pritiskom S3 otvorite izbornik naredaba i odaberite element "Uređivanje". Tu odaberite element "Označiti početak/kraj bloka". Na kraju postavite kursor na posljednji znak dijela teksta i odaberite isti element izbornika. 
 
Označeni dijelovi teksta označeni su na brajevom retku točkicom 8. Naredbom za prekid B9B7B8 ili D4 uklanja se označenost.
 
5.4.2 Uklanjanje
 
Naredbom "Uklanjanje" uklanja se označeni dio teksta iz dokumenta i premješta (šalje) u tzv. prolaznu memoriju. Engleski naziv za ovu naredbu je "Cut". On se iz prolazne memorije može premjestiti (umetnuti) na neko drugo mjesto. Uklonjeni dio teksta ostaje u prolaznoj memoriji sve dok se u nju ne premjesti ili kopira koji drugi dio teksta koji ga tamo zamjenjuje.
Postupajte kako slijedi.
1. Označite željeni dio teksta.
2. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" ili kratkim pritiskom S3 i odaberite element "uređivanje", podizbornik "Uklanjanje".
3. Slijedi povratna poruka da je dio teksta premješten u prolaznu memoriju.
 
Druga mogućnost:
Skraćenom naredbom "x s B8 i lijevom palčanom tipkom" označeni se dio teksta premješta u prolaznu memoriju.
 
 
5.4.3 Kopiranje
 
Prilikom kopiranja označeni dio teksta ostaje na svom mjestu, ali se još i kopira u prolaznu memoriju. Iz prolazne se memorije može premjestiti na neko drugo mjesto (podvostručenje).Kopirani dio teksta ostaje u prolaznoj memoriji sve dok se u nju ne premjesti ili kopira novi dio teksta i tako ga zamijeni.
 
Postupite kako slijedi.
1. Označite željeni dio teksta.
2. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijevom palčanom tipkom" i odaberite element "Uređivanje", podizbornik "Kopiranje".
3. Slijedi povratna poruka da je dio teksta kopiran u prolaznu memoriju.
 
Druga mogućnost:
Skraćenom naredbom "c s B8 i lijevom palčanom tipkom" kopira se označeni dio teksta u prolaznu memoriju.
 
 
5.4.4 Premještanje
 
Naredbom za premještanje (umetanje) premješta (umeće) se tekst koji se nalazi u prolaznoj memoriji u dokument na mjestu kursora. Premještanje (umetanje) (engleski naziv: paste) u pravilu je u tijesnoj vezi s kopiranjem ili uklanjanjem. Pritom se prolazna memorija ne prazni, već tekst ostaje u njoj do iduće naredbe za kopiranje ili uklanjanje.
 
Postupite kako slijedi.
1. Vodite računa o tome da se željeni dio teksta nalazi u prolaznoj memoriji (kopiranje ili uklanjanje).
2. Pomaknite kursor na željeni položaj za umetanje. Položaj umetanja može se pritom nalaziti i u nekom drugom otvorenom dokumentu.
3. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijevom palčanom tipkom" ili kratkim pritiskom S3 i odaberite element "Uređivanje", podizbornik "Premještanje".
4. Slijedi povratna poruka da je tekst umetnut (premješten).
 
Druga mogućnost:
Skraćenom naredbom "v s B8 i lijevom palčanom tipkom" premještamo (umećemo) tekst iz prolazne memorije u dokument na trenutačnom položaju kursora.
 
5.4.5. Brisanje
 
Prilikom brisanja označeni se dio teksta uklanja sa svog mjesta pri čemu se na povratno sigurnosno pitanje mora potvrdno odgovoriti sa "da".
 
Postupamo ovako.
1. Označite željeni dio teksta.
2. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica s lijevom palčanom tipkom" ili kratkim pritiskom S3 i odaberite element "Uređivanje", podizbornik "Brisanje".
3. otvara se dijalog sa sigurnosnim povratnim pitanjem. Potvrdite gumbom
"da" ako dio teksta zaista želite izbrisati. Gumbi "ne" ili "Prekid", odnosno opća naredba za prekid (B9B7B8) sprečavaju brisanje.
 
Druga mogućnost:
Skraćenom naredbom "B7 i lijeva palčana tipka" briše se označeni dio teksta ako se na sigurnosno pitanje odgovori sa "da".
 
Prisjetite se:
Dijelovi teksta mogu se brisati i pomoću naredaba s kombinacijom točkica "trenutačno područje zajedno s B7 i lijevom palčanom tipkom".
(pogledajte poglavlje 3.3.3)
 
 
5.4.6 Traženje i nastavak traženja
 
Riječ ili dio riječi (niz znakova) tražimo ovako:
1. Otvorite izbornik naredaba sa "zvjezdica i lijevom palčanom tipkom" (B9B3B5) ili kratkim pritiskom S3.
2. Odaberite element "Uređivanje", podizbornik "Traženje".
3. Otvara se dijalog za traženje. Upišite u polje za upisivanje "Što tražiti" pojam koji želite pronaći i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9) ili aktivirajte gumb "U redu". Ako eventualno postoji stari pojam, on će biti prepravljen (prebrisan, pretipkan).
4. Ponovo ste u tekstu, a kursor se nalazi na prvom znaku traženog pojma.
5. Ako se traženi pojam nalazi više puta u tekstu i ako prvi pronađeni pojam nije pravi, skraćenom se naredbom "} s B8 i lijeva palčana tipka" (B9B8B2B3B4B5B6) brzo može nastaviti traženje.
(Druga mogućnost za nastavak traženja: izbornik naredaba, element "Uređivanje", podizbornik "Nastavak traženja".)
6. Ako traženi pojam ne postoji u tekstu ili ako smo došli do posljednjeg traženog pojma, odnosno ako smo došli do kraja dokumenta, pojavit će se poruka "nije pronađeno".
 
Mogu se tražiti također i znakovi za formatiranje. Njih, doduše, ne možemo pisati izravno u polje upisivanja, ali ih možemo umetnuti iz prolazne memorije.
 
Dijalog traženja sadrži i druge elemente i parametre. Do njih možete doći, ako se nakon upisa pojma za traženje krećete sa gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke odnosno B9B4B6 ili B9B1B3.
 
Kontrolno polje "Razlikovati velika slova":
Desnom palčanom tipkom (B0) ili pokretima ulijevo/udesno pomičemo se od "odabrano" do "nije odabrano" i obrnuto. Ako je ta opcija (mogućnost) odabrana, prilikom traženja će se pronaći samo onaj pojam koji je pisan na isti način kao i traženi pojam.
 
Kontrolno polje "Cijele riječi":
Desnom palčanom tipkom (B0) ili pokretima ulijevo/udesno može se odabrati "odabrano" i "nije odabrano". Ako je ta opcija odabrana, onda se upisani pojam traži samo kao cijela riječ, ali ne i kao dio riječi.
 
Kontrolno polje "Unatrag"
Pomoću desne palčane tipke (B0) ili pomaka ulijevo/udesno možemo birati između "odabrano" i "nije odabrano". Ako je ova mogućnost odabrana, tekst se pretražuje od trenutačnog mjesta prema njegovom početku.
 
Kontrolno polje "Zamijeniti":
Desnom palčanom tipkom (B0) ili pomacima udesno/ulijevo može se birati između "odabrano" i "nije odabrano". Ako je ova opcija odabrana, u dijalogu će se pojaviti novo polje za upisivanje "Zamijeniti sa. S promjenom stanja ovog kontrolnog polja dijalog traženja se pretvara u komunikacijsko polje zamjene. (pogledajte 5.4.7)
U dokumentima zaštićenima od upisivanja ovaj element ne postoji.
 
5.4.7 Zamjena
 
Zamjena se ne razlikuje bitno od malo prije opisanog traženja, a koristi isti dijalog (komunikacijsko polje) s tom razlikom što je ovdje kontrolno polje "Zamijeniti" već odabrano. Prilikom zamjenjivanja traženi se pojam zamjenjuje rječju u drugom kontrolnom polju. Pritom se postupa ovako:
1. Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5).
2. Odaberite element "Uređivanje", podizbornik "Zamijeniti".
3. Otvara se dijalog zamjene. Upišite u polje upisivanja "Što tražiti" pojam koji želite tražiti, zatim prijeđite u polje upisivanja "Zamijeniti sa" i upišite željeni pojam. Na kraju aktivirajte gumb "U redu". Pri tom se stari pojam koji eventualno već postoji pretipkava (prepravlja). (Ostali elementi dijaloga opisani su u poglavlju 5.4.6).
4. Dolazite u novi dijalog koji sadrži elemente opisane u nastavku. Zahvaljujući tom komunikacijskom polju možete ciljano zamjenjivati samo određene pronađene pojmove, prijeći na idući pronađeni pojam ili izvesti potpunu zamjenu.
- Upisno polje "pronađeno":
Tu ćete npr. vidjeti 2/19, i traženi pojam. To znači da se pojam nalazi ukupno 19 puta u dokumentu i da ste Vi upravo kod drugog pronađenog pojma.
- Gumb "Nastavak traženja":
Tu se pomičete na idući pronađeni pojam što se lako može provjeriti pomoću podatka u upisnom polju "pronađeno".
- Gumb "Zamijeniti":
Traženi se pojam na mjestu na koje ste se pomakli, zamjenjuje pojmom što ste ga upisali.
- Gumb "Zamijeniti sve":
Neovisno o mjestu na koje ste se upravo pomakli zamjenjuju se svi pojmovi što se podudaraju s traženim pojmom.
 
 
5.5 Pohranjivanje dokumenata
 
Pozor: Trenutačno ne postoji automatsko pohranjivanje otvorenog dokumenta prilikom potpunog isključivanja (resetiranja) sa S1+S4!
 
Datoteke se u pravilu pohranjuju u RTF formatu i nalaze se u mapi "Edit". Prontova interna memorija "flashdisk", ali i priključena memorijska kartica "storage card" imaju mapu "Edit" koje se mogu koristiti za pohranjivanje vlastitih datoteka. Za obradu teksta dostupne su samo one datoteke što se nalaze u jednoj od tih dviju mapa "Edit". Pronto pamti koja je od obiju mapa bila posljednji puta odabrana i predlaže tu prilikom pohranjivanja ili otvaranja drugih dokumenata.
Tekstualni se dokumenti ne mogu pohranjivati u ilegalne mape, to jest izvan mapa "Edit". Ako to pokušate, oglasit će se odgovarajuća poruka. Osim u standardnom RTF formatu, dokumenti se mogu pohranjivati i u tekstualnom formatu. (ANSI ili UNICODE).
 
5.5.1 Pohranjivanje
 
Prva prazna datoteka u obradi teksta automatski, prilikom uključivanja sa S1+S4 dobiva ime "Dokument.rtf" i nalazi se na priključenoj memorijskoj kartici  "storage Card/Edit". Kada želimo pohraniti tekst upisan u dokumentu, postupamo
ovako:
1. Otvaramo izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5).
2. Nalazimo se na prvom elementu izbornika "Datoteka". Sada ćemo otvoriti pripadajući podizbornik tako što ćemo navigacijsku tipku pomaknuti udesno ili pritisnuti B9.
3. Nalazimo se na prvom elementu "Nova datoteka". Pomaknut ćemo navigacijsku tipku prema dolje ili pritisnuti B9B6 do elementa "U redu".
4. Aktivirat ćemo taj element pritiskom lijeve palčane tipke (B9) ili središnjeg dijela navigacijske tipke.
Uslijedit će povratna poruka nakon koje se vraćamo u dokument. Kad se radi o većim tekstualnim dokumentima za pohranjivanje je potrebno nešto više vremena.
 
Skraćenom naredbom "s sa B8 i lijeva palčana tipka" (B9B8B2B3B4) datoteka se također može pohraniti, a da se ne mora otvarati izbornik.
 
Na ovaj način mogu se pohranjivati sve otvorene datoteke ukoliko imaju utvrđeno ime i mjesto za pohranjivanje. Kod datoteka u RTF formatu pohranjuje se i položaj kursora pa on prilikom ponovnog otvaranja datoteke stoji na onom mjestu gdje je bio prilikom pohranjivanja (knjižna oznaka, znak za čitanje).
 
5.5.2 pohraniti kao
 
Za pohranjivanje otvorenog dokumenta pod drugim imenom ili u nekom drugom formatu, odnosno na nekom drugom mjestu koristi se naredba "Pohraniti kao". Nakon toga se otvara dijalog, u kojemu se mogu obaviti sva ostala podešenja i naredbe. Postupa se ovako:
 
1. Otvorite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5) i pritiskom B9 odaberite element "Datoteka".
2. Odaberite element "Pohraniti kao".
3. Otvara se komunikacijsko polje za pohranjivanje. (Izravno se može pozvati skraćenom naredbom "k sa B8 i lijevom palčanom tipkom".
4. Najprije se nalazite u upisnom polju za ime datoteke. Pronto predlaže ime "Dokument" ili prikazuje već postojeće ime datoteke. Kad se upisuje novo ime, staro se pretipkava (briše)
5. Za odabir mjesta za pohranjivanje pomaknite se navigacijskom tipkom prema dolje. Doći ćete u popis datoteka s dokumentima što se već nalaze na trenutačnom mjestu za pohranjivanje. Moguća mjesta za pohranjivanje su "Storage Card/Edit" ili "Flashdisk/Edit", odnosno njihove podmape. (Ovdje se ne prikazuju sistemske mape ili mape koje se ne nalaze u mapi "Edit".)
6. Ukoliko želite promijeniti mjesto pohranjivanja, pomaknite navigacijsku tipku ulijevo. Tako dolazite u popis "Odabir mape". Ovdje gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke možete odabrati mapu, a desnim se pomakom navigacijske tipke vraćate u mapu "Edit".
7. Za napuštanje tih popisa te ako želite doći do ostalih elemenata dijaloga i gumba, pritisnite B9B4B6, odnosno B9B1B3.
8. Odaberite gumb "U redu" za pohranjivanje datoteke u RTF formatu. Međutim, ukoliko datoteku želite pohraniti u tekstualnom formatu, pomaknite se sa B9B4B6 ili B9B1B3 na kontrolno polje "Samo tekst" i postavite stanje na "odabrano" pritiskom desne palčane tipke (B0).
9. Nakon toga se u komunikacijskom polju pojavljuje novo kontrolno polje "Unicode". Ako se stanje tog kontrolnog polja postavi na "odabrano", datoteka će se pohraniti u UNICODE formatu - inače će to biti ANSI tekstualni format. U oba slučaja datoteka dobiva nastavak ".TXT".
10. Na kraju odite do gumba "Pohraniti" i aktivirajte ga.
 
Naredbom za prekid (B9B7B8) komunikacijsko se polje može ostaviti nepromijenjeno, a eventualne promjene se ne pohranjuju.
 
 
Upozorenje:
Poruka "Datoteka se nije mogla pohraniti" ukazuje na to da upisano ime datoteke sadrži posebne znakove. Radi toga uvijek upisujte imena datoteka kompjutorskom brajicom, a ne kratkopisom.
 
 
5.5.3 Upute za pohranjivanje u tekstualnom formatu
 
Prilikom "Pohraniti kao" Pronto preuzima postojeći format otvorene datoteke i dodaje odgovarajući ispravni nastavak (rtf ili txt). Kad se radi o datotekama u tekstualnom formatu može se imenu datoteke dodati bilo koji drugi nastavak, npr. ".dic" ili ".brl". U tom slučaju nisu dopušteni nastavci ".rtf" ili ".pwd".
 
Datoteka koja je jednom pohranjena u tekstualnom formatu (UNICODE format), ne može se više pravilno pohraniti u tekstualnom formatu (ANSI format). Stoga savjetujemo da se sve nove datoteke prave u standardnom (RTF) formatu, budući da se u njemu najbolje može raditi u obradi teksta.
 
 
5.6 Nova prazna datoteka
 
Nova prazna datoteka otvara se ovako:
1. Kratkim pritiskom S3 ili Sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5) pozovite izbornik naredaba.
2. Odaberite element "Datoteka", zatim element "Nova datoteka".
3. Otvara se komunikacijsko polje. U upisnom polju upišite ime datoteke i pritisnite B9. Nakon toga će se datoteka otvoriti u RTF formatu u trenutačnom mjestu za pohranjivanje i Vi ćete biti u novoj otvorenoj datoteci.
4. Naposljetku nemojte zaboraviti pohraniti novu datoteku i novi tekst u njoj (skraćena naredba "s s B8 i lijevom palčanom tipkom").
 
Druga mogućnost:
Skraćena naredba "n s B8 i lijevom palčanom tipkom" također otvara taj dijalog.
 
Prilikom stvaranja nove datoteke, osim imena datoteke, možete odrediti i format datoteke i mjesto pohranjivanja, ukoliko ne želite preuzeti ponuđene vrijednosti.
Komunikacijsko polje (dijalog) sadrži iste elemente kao "Pohraniti kao" (pogledajte poglavlje 5.5.2).
 
 
5.7 Otvaranje dokumenata
 
Pronto može otvarati i obrađivati datoteke u RTF i TXT formatu. Kad se radi o TXT formatu normalno se otvaraju i ANSI i UNICODE datoteke, to jest korektno se prikazuju i posebna slova. Ovisno o podešenju ActiveSync-a
prilikom prijenosa datoteka iz osobnog računala u Pronto, dokumenti se konvertiraju u PWD format.
Kako Pronto ne može otvarati i obrađivati "pravi" PWD format, Pronto te datoteke pretvara u RTF format, mada one i dalje zadržavaju nastavak ".pwd". (PWD je kratica za "Pocket Word Document" i označava uobičajeni Windows CE format datoteka.)
 
U ActiveSync-u treba odabrati funkciju konverzije datoteka u RTF format kad se prenose u Pronto!
 
Kad u Prontu te datoteke otvaramo, u njih upisujemo ili ih pohranjujemo, one će se pohraniti kao RTF datoteke. Tako će u mapi biti po dvije datoteke istog imena, ali s različitim nastavcima - samo će u RTF datoteci biti eventualne promjene.
 
5.7.1 Otvaranje (način obrade)
 
Dođite do otvaranja ovako:
1. Pozovite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica i lijeva palčana tipka" (B9B3B5).
2. Odaberite element "Datoteka" i u njemu element "Otvoriti".
3. Nalazite se u popisu za odabir datoteka koji pripada jednom komunikacijskom polju. Obično ste na prvoj datoteci u mapi "Edit" na memorijskoj kartici ili u Prontovoj memoriji (flashdisk). Krećite se prema dolje ili prema gore do željene
datoteke i pritisnite lijevu palčanu tipku (B9).
4. Datoteka se otvara, a Vi se nalazite u otvorenom dokumentu. U RTF datotekama nalazite se na onom mjestu gdje se kursor nalazio prilikom posljednjeg pohranjivanja (knjižna oznaka, znak za čitanje).
 
Druga mogućnost:
Skraćenom se naredbom "o s B8 i lijevom palčanom tipkom" također otvara to komunikacijsko polje i dolazi u popis za odabir datoteka.
 
 
Do različitih elemenata dijaloga za otvaranje dolazi se sa B9B4B6 ili B9B1B3:
Polje "Staza" prikazuje trenutačno mjesto pohranjivanja: "Flashdisk" za internu Prontovu memoriju ili "Storage Card" za umetnutu CF memorijsku karticu.
U popisu za odabir datoteka pomičete se gornjim ili donjim pomakom navigacijske tipke do datoteka. Lijevim pomakom navigacijske tipke napuštate mapu nakon čega se nalazite jednu razinu više u hijerarhiji (stablu). Donjim ili gornjim pomakom navigacijske tipke krećete se unutar te hijerarhije (stabla).
Najviša razina sadrži mape "Flashdisk" i "Storage Card". Desnim pomakom navigacijske tipke otvaramo neku mapu i dolazimo do njenih datoteka. Mape su označene znakom "plus" ispred imena.
 
Upozorenje:
Tekstualne datoteke koje se ne nalaze u mapi "EDIT", ne vide se u popisu datoteka pa se tu i ne mogu otvoriti.
 
 
5.7.2 Otvaranje sa zaštitom od upisivanja (postava čitanja)
 
Neke datoteke (npr. Knjige) želimo samo čitati i zaštititi ih od nehotičnog upisivanja prilikom čitanja. U tu se svrhu koristi gumb "Otvoriti sa zaštitom" u dijalogu za otvaranje. Za otvaranje datoteke sa zaštitom od upisivanja (postava čitanja) treba postupati onako kako je to opisano u 5.7.1. Takvu datoteku nemojte nipošto otvarati pritiskom lijeve palčane tipke (B9), već sa B9B4B6 dođite do gumba "Otvoriti sa zaštitom" i potvrdite ga.
 
Napomena: Kad se dokumenti otvaraju u aplikaciji upravljanje datotekama, oni se otvaraju u postavi čitanja.
 
Skraćenom naredbom "š s B8 i lijevom palčanom tipkom) može se i za vrijeme rada bez problema kretati od postave za obradu i zaštite od upisivanja. To "šetanje" moguće je i preko elementa u izborniku naredaba "Datoteka/Zaštititi datoteku", odnosno "Datoteka/Skinuti zaštitu".
 
Zaštićene se datoteke po obliku kursora razlikuju od otvorenih dokumenata.
U otvorenim dokumentima kursor se pojavljuje kao donja crtica (točkice 7,8). U zaštićenim datotekama, to jest datotekama samo za čitanje, kursor je u obliku točkice 8 koja titra.
 
Oblik kursora može se odvojeno odabrati (podesiti) (Prontov izbornik, Podešenja/Kursor). Dobro je odabrati kursor različitog oblika za postavu čitanja (sa zaštitom) i postavu pisanja (bez zaštite).
 
5.7.3 Zatvaranje dokumenata
 
U Prontu istodobno može biti otvoreno više dokumenata. Ti dokumenti ostaju tako dugo otvoreni i u njima se može raditi dok se pojedinačno ne zatvore.
Da biste u RTF datotekama imali koristi od funkcije knjižna oznaka (znak čitanja), prije zatvaranja dokumenta postavite kursor na željeno mjesto u tekstu i pohranite njegov položaj skraćenom naredbom "s s B8 i lijevom palčanom tipkom). Taj znak za čitanje može se postavljati i u zaštićenim dokumentima.
 
Datoteku zatvaramo ovako:
1. Pozovite izbornik naredaba kratkim pritiskom S3 ili sa "zvjezdica s lijevom palčanom tipkom" (B9B3B5).
2. Odaberite element "Datoteka" i u njemu podizbornik "Zatvoriti".
3. Ako je u dokumentu došlo do promjena ili ako ste u njemu radili i te promjene još nisu pohranjene, postavit će Vam se pitanje. Potvrdite sa "da" ako želite pohraniti promjene.
4. Ukoliko je otvoreno više dokumenata, naći ćete se u prethodnom dokumentu. U protivnom ćete slučaju biti u standardnom praznom dokumentu.
 
Druga mogućnost:
Skraćenom naredbom "z s B8 i lijevom palčanom tipkom" također se zatvara upravo "vidljivi" dokument.
 
Upozorenje. Budući da svaka otvorena datoteka smanjuje raspoloživu radnu memoriju, valja zatvarati nepotrebne dokumente kako bi se izbjeglo tzv. "prekoračenje memorije".
 
 
5.8 Prijelaz iz jednog u drugi otvoreni dokument
 
U Prontu istodobno može biti otvoreno više dokumenata. Prilikom čitanja ili obrade možete brzo prelaziti iz jednog u drugi takav dokument. Možete, primjerice, kopirati dijelove teksta iz jednoga u drugi dokument. Broj otvorenih datoteka ovisi o veličini pojedinih datoteka i raspoloživoj radnoj memoriji.
 
Sve se otvorene datoteke, kao npr. u hrpi papira, nalaze jedna iznad druge. Trenutačni dokument je "gornji" i on je prikazan. Ako na prvo mjesto postavimo neki drugi dokument ili na to mjesto dođe novi dokument, on postaje "gornji", a time se mijenja i redoslijed otvorenih datoteka.
 
5.8.1 Prethodna datoteka
 
Za brzi prijelaz iz jedne u drugu od dvije otvorene datoteke vrlo je korisna skraćena naredba "Minus s B8 i lijevom palčanom tipkom" (B9B8B3B6). Prilikom prijelaza izgovara se ime sada vidljive datoteke.
 
Čak i kada je otvoreno više od dviju datoteka, ova se skraćena naredba može koristiti. Ipak, u tom se slučaju krećete samo između dvije datoteke u kojima ste nedavno radili.
 
Druga mogućnost:
Pomoću izbornika naredaba, element "Datoteka", element "Prethodna datoteka" može se također doći do tih datoteka.
 
5.8.2 Popis otvorenih datoteka
 
Ako od više otvorenih datoteka ciljano želite jednu od njih dovesti na prvo mjesto, dobro je upotrijebiti skraćenu naredbu "p s B8 i lijevom palčanom tipkom", odnosno u izborniku naredaba odabrati element "Datoteka", element "Popis otvorenih datoteka".
 
Otvara se komunikacijsko polje, a u popisu se prikazuju svi otvoreni dokumenti (ime datoteka i mjesto pohranjivanja). Pomacima udesno ili ulijevo možete doći do svih datoteka. Čim dođete do željene datoteke, pritisnite lijevu palčanu tipku (B9) ili pritisnite gumb "U redu".
 
5.9 Postavljanje knjižnih oznaka i pomak na knjižne oznake
 
U otvorenom dokumentu na položaju kursora možemo postaviti tzv. knjižnu oznaku, odnosno znak za čitanje. Do te oznake možemo brzo doći ako se,
primjerice, zabunom pomaknemo s položaja kursora i hoćemo se brzo vratiti na prethodni položaj. Knjižne se oznake ne mogu pohranjivati - to su
privremene oznake koje se brišu prilikom pohranjivanja.
 
5.9.1 Postavljanje knjižne oznake
 
Skraćenom naredbom "" i B9B8" postavlja se oznaka, odnosno privremeni znak za čitanje na trenutačnom položaju kursora.
Ta se naredba može izvesti i iz izbornika naredaba. Kratkim pritiskom S3 otvaramo izbornik naredaba, zatim odabiremo "Uređivanje" i potom "Postaviti knjižnu oznaku".
 
5.9.2 Pomak na knjižnu oznaku
 
Do označenog položaja kursora ili knjižne oznake dolazi se skraćenom naredbom "m i B9B8".
Ta se funkcija može izvesti i u izborniku naredaba. Kratkim pritiskom tipke S3 otvorite izbornik naredaba, odaberite "Uređivanje" i zatim "pomak na
knjižnu oznaku".
 
 
      Copyright 2005 UUOSSO, Zagreb